//Hünnebeck: Soluții excelente pentru industria construcțiilor de mâine

Hünnebeck: Soluții excelente pentru industria construcțiilor de mâine

Cu o istorie de 90 de ani în spate, firma Hünnebeck reprezintă un punct de referință în domeniile cofrajelor, schelelor și tehnicii de siguranță. Într-un peisaj al construcțiilor în continuă schimbare, Hünnebeck se remarcă prin soluții de top în calitate de producător de cofraje și schele.

În acest context, vă propunem să descoperiți câteva sfaturi valoroase oferite de Hünnebeck pentru a vă ghida în procesul de achiziție sau închiriere a cofrajelor și schelelor potrivite. În plus, puteți descoperi câteva dintre proiectele de succes realizate de această companie.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția / închirierea corectă de cofraje si schele?

Pentru companiile de construcții, pe lângă alegerea materialelor și a echipamentelor, bugetul alocat și timpul de execuție sunt cele mai importante aspecte luate în considerare în managementul unui proiect. Firmele de construcții au, de cele mai multe ori, nevoie de suport din partea furnizorilor implicați, iar Hünnebeck România a creat, din acest motiv, serviciul de asistență în șantier. Acest lucru înseamnă că profesioniștii noștri sunt acolo unde constructorii au nevoie de ei. Echipele de asistență pot asigura consiliere – fie fizic, direct la lucrări, sau remote din unul dintre sediile noastre locale sau centrale. Aceștia cunosc în deaproape toate detaliile sistemelor noastre, bazându-se totodată pe expertiză companiei acumulată ca jucător global.

Observăm că din ce în ce mai multe dintre firmele de construcții cliente ale Hünnebeck România optează, odată cu închirierea de echipamente, și pentru acest serviciu. Ponderea este determinată în primul rând de impactul pozitiv pe care îl are implicarea profesioniștilor companiei în proiect. Conform statisticilor interne realizate de companie, durata și resursele umane alocate asamblării sistemelor de cofraje, poate scădea cu până la 30%.     

Un alt aspect important privind serviciul de asistență în șantier este faptul că instructajul oferit și supravegherea șantierului de către experții Hünnebeck reduc timpul necesar pentru deprinderea echipelor de dulgheri cu echipamentele. Informațiile oferite despre manipularea și utilizarea în condiții optime și de siguranță a cofrajelor și eșafodajelor, precum și a elementelor tehnice auxiliare (ex. dispozitive de ridicare) însoțite și de alte documente tehnice scurtează perioada de acomodare și crește productivitatea grație exploatării avantajelor produselor.

Odată cu asistența în șantier prin intermediul instructorilor de montaj experimentați Hünnebeck, constructorii pot observa o diminiuare a costurilor cu chiria echipamentelor puse la dispoziție de către noi și, de asemenea, o scădere similară a duratei de realizare a lucrării de cofrare. Pentru instructorii de montaj și departamentul tehnic din cadrul companiei noastre, obiectivul final este respectarea termenelor definite, productivitate îmbunătățită și atingera unor costuri cât mai mici. Hünnebeck oferă acest serviciu dedicat pe fiecare tip de proiect, fie că este vorba de lucrări de infrastructură, rezidențiale sau comerciale.

Care sunt 3 capcane/greseli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează / închiriază cofraje și schele?

Cea mai întâlnită situație pe care o observăm în rândul companiilor de construcții locale este alegerea sistemului de cofrare exclusiv pe criteriul prețului, fără a lua în considerare și alte aspecte legate de întregul proces tehnologic. Astfel, cu toate că există sisteme ce oferă beneficii majore în șantier și pot reduce semnificativ costul manoperei acestea sunt eliminate de către beneficiari pentru că au un preț ușor mai ridicat.

Lipsa unei viziuni de ansamblu asupra tuturor activităților legate de realizarea unei structuri din beton poate determina livrări de cofraje peste necesarul unei anumite faze ale proiectului, care generează costuri nejustificate. De asemenea, slaba dimensionare a personalului din șantier versus cantitatea de cofraj este, de asemenea, o problemă des întâlnită.

Atunci când aleg un sistem de cofrare, constructorii ar trebui să ia în calcul numărul de muncitori din șantier disponibili pentru operațiunile de cofrare, armare și turnare beton. De asemenea, accesul în șantier este foarte important, alături de modul de manipulare al cofrajelor – manual sau mecanizat.

Atunci când nu acordă suficientă atenție tuturor aspectelor legate de alegerea cofrajului, constructorii riscă să observe o creștere a costurilor cu manopera. De asemenea, plata unei chirii pentru un cofraj neutilizat în șantier impactează negativ bugetul întregului proiect. De exemplu, în cazul unui proiect cu o durată planificată de execuție a structurii din beton, de 4 luni, o gestiune corectă a resurselor necesare precum și o cantitate optimizată de cofraje, rezultată prin intermediul unui panotaj corect, poate conduce la o reducere a timpului de execuție de până la 7 zile, echivalentă cu o reducere a costurilor de chirie pentru cofraje de până la 6%.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Anul 2023 a fost un an de crestere, valorica, a lucrarilor de infrastructura, iar Hunnebeck a fost si este prezenta in mare parte din aceste santiere. Fie că vorbim de infrastructura mare (autostrăzi,drumuri expres), de lucrări portuare, sau reabilitări, suntem atenți și monitorizăm tot ce mișcă.

Provocările Infrastructurii portuare și-au găsit răspuns în sistemul Infrakit, foarte versatil și robust, aveți mai jos imagini de la reabilitarea unor portiuni de cheu din portul Constanța. Un ansamblu de juguri Infrakit, după modelul de mai jos, a trebuit să reziste la încărcări de peste 4 tone la fiecare metru. Proiectul este derulat în parteneriat cu firma Porr, relația cu responsabilii din șantier fiind întreținută de colegul nostru Vali Nistor.

Sistem Infrakit                                             

Una din tendințele care se vor menține și la anul, pe lângă lucrările mari de infrastructură, vor fi și reabilitările de structuri de pe drumurile naționale și județene, o astfel de reabilitare are loc la Topoliceni, pe drumul national 17 B, în județul Neamț. Jugurile Multiform au făcut față cu brio cofrării unei porțiuni de beton ieșită în consolă peste cu 2 metri. Lucrarea este executată de firma Geiger Transilvania, din partea noastră, responsabili de proiect fiind Călin Huldușan și Gabriel Ciuraru.

Sistem Multiform                        

Centrul Cultural European Favorit reprezintă unul dintre simbolurile Capitaliei din perioada comunistă. Vechiul Cinema Favorit a fost demolat iar în urma lucrărilor de reconstrucție va rezulta Centrul Cultural European Favorit.

Obiectivul proiectului este realizarea unui spațiu cultural destinat comunităţii cartierului Drumul Taberei, în scopul stimulării aptitudinilor creatoare, în scopul dezvoltării și valorificării unei relații directe între limbaje și mijloace artistice diferite.

Sisteme Hunnebeck folosite : Sisteme pentru pereti : Cadre de sprijinire, Rasto, Manto si Ronda și Sisteme pentru plansee : Topflex si ID15.

Ne puteți spune câteva din obiectivele Hunnebeck pe care le implementați în această perioadă?

Ținând cont de faptul că segmentul proiectelor de infrastructură a înregistrat o dinamică peste medie în ultimii ani, am demarat încă din primul trimestru al anului 2023 o serie de proiecte vizând tranziția activității noastre de la proiecte rezidențiale la proiecte de infrastructură.

În acest sens, ne-am concentrat pe acumularea de competente tehnice în cadrul echipei noastre de ingineri prin școlarizări și demonstrații susținute de specialiștii Hunnebeck din biroul regional, precum și pe introducerea în parcul nostru de echipamente a unor sisteme dedicate proiectelor de infrastructură, ca de exemplu noile sisteme de esafodaj Infrakit și ST60 sau cofrajele circulare cu diametru cuprinse între 0.8 și 2.2m.

De asemenea, la nivel operațional ne-am propus să ridicăm standardele de siguranță la locul de muncă în cele două puncte de lucru din București și Cluj, prin revizuirea procedurilor de lucru și înlocuirea unor activități desfășurate manual cu unele ce se desfășoară automatizat. Eforturile noastre în acest sens au fost recunoscute prin obținerea unui scor foarte bun în cadrul Gold Link Audit parte din programul EHS la nivel de grup, precum și prin recertificările ISO 9001:2015/ ISO 14001: 2015/ISO 45001:2018, obținute în luna Septembrie.