//Interviu: Piața de arhitectură în ochii specialiștilor

Interviu: Piața de arhitectură în ochii specialiștilor

Anul 2022 a fost unul plin de provocări, caracterizat de multe schimbări, iar piața de arhitectură nu a fost o excepție. Ne-am dorit să aflăm cum s-au văzut toate aceste schimbări prin prisma unor specialiști activi pe acest sector, prin urmare am invitat la masa interviurilor 3 reprezentanți ai unor companii de arhitectură din țara noastră: Sebastian Mîndroiu – Arhitect de Interior, cofondator PickTwo Studio, Laviniu Nacu – Inginer, Managing Partner Instaltek, Matius Ichim – Arhitect, cofondator Matius Studio și PrioRETAIL.ro.

Cum au arătat ultimele 12 luni în sectorul de design din România?

Sebastian Mîndroiu: În ultimele 12 luni, sectorul de design interior din România a fost influențat în mod semnificativ de schimbările din piață, generate în principal de pandemia COVID-19. Hotelurile și restaurantele au redevenit interesante pentru investitori, după 2 ani de pauză în acest sector. În același timp, din cauza procedurării muncii de la distanță, spațiile de birouri au ajuns să fie mai degrabă goale și intuiesc o reconfigurare a acestei piețe în următoarea perioadă. Am observat o tendință crescută către designul bazat pe materiale naturale, cu accent pe materiale durabile și inovații tehnologice în amenajări interioare.

Laviniu Nacu: În ultimele 12 luni sectorul de proiectare în construcții din România a cunoscut o ușoară creștere și diversificare. Creșterea investițiilor publice a jucat un rol destul de important și a susținut destul de mult această dezvoltare. În același timp se pune accentul din ce în ce mai mult pe clădirile care să fie cât mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceste tendințe arată că sectorul de proiectare în construcții din România este în plină dezvoltare oferind oportunități interesante pentru companiile din acest domeniu.

Matius Ichim: Online-ul testează retailul offline (fizic/ brick and mortar).
Dacă pandemia i-a împins pe cei mai mulți dintre retailerii care ezitau în a-și crea propriulcanal de vânzare online spre ideea de omnichanell, perioada ultimilor luni ne-a adus clienți care, încurajați de vânzările on line, vor să-și dezvolte și propria rețea de magazine brick and mortar (magazine fizice). Primark, Half Price au descins și în România, iar Kaufland, Profi dar și Victoria’s Secret, Bath and Body Works, Viorica au decis să crească numărul unităților propriilor rețele, încurajați de pofta de cumpărături a românilor.

Retailerii Români se extind și în țările limitrofe
În paralel cu pregătirea rebranding-ului, Vagabond Studio (actualmente Made by Society) își începe expansiunea și în țările vecine, începând cu Bulgaria prin deschiderea de două noi unități la Sofia, în Paradise Mall, respectiv Serdica Mall. Această expansiune face totodată ca și integratorii de soluții pentru retail (constructorii/ antreprenorii generali) să facă eforturile de a livra spații comerciale și în străinătate. Efortul constă atât în găsirea de soluții în zona logistică dar mai ales legislativă. LSD GROUP, TERANO CONSTRUCT și ID SOL sunt pionierii PRIORETAIL cu spații de comerț livrate în Serbia, Muntenegru, Italia, Anglia, Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceștia înțeleg rolul comunicării succesului și al provocărilor de zi cu zi și încep să devină activi în zona P.R.-ului.

Lipsa personalului (atât în dezvoltarea cât și în operarea rețelelor de retail) se acutizează

Vânătoarea de talente, atragerea de specialiști pe toate nivelurile de competențe, de la opincă la vlădică, se acutizează. România accelerează în paralel, importul de forță de muncă atât în sfera amenajărilor interioare (montatori, tâmplari, sudori, finisori) cât și în cea a lucrătorilor în retail (livratori, debarasatori, bucătari, vânzători, lucrători în mentenanță). În topul clasamentului se află țări din Asia (Bangladeș, India, Nepal, Pachistan, Vietnam, Filipine) și sporadic Ucraina, Republica Moldova, Tadjikistan. Din păcate, o pondere foarte mare dintre acești oameni sunt doar în tranzit prin România, ei dorindu-și ca și noi românii să avem condiții mai bune de lucru, venituri mai bune dar și un nivel al vieții mai bun. Fenomenul migranților nu este ceva nou pentru Europa, fluxul de la est către vest fiind vechi de secole.

Digitalizarea spațiului fizic se întețește
Procesul de pixelizare a spațiului de retail, proces început în urmă cu cel puțin 10 ani, se accelerează și el, ceea ce face ca proiectele inovatoare ce presupun scannere 3D să apară și la noi (MOTIVO, ePantofi) în paralel cu dezvoltarea de soluții green field cum este și TAIS, un proiect în care mai mulți furnizori de soluții prezenți pe platforma PRIORETAIL.RO, printre care și MATIUS Studio, să fie implicați. Apar din
ce în ce mai multe ecrane în spațiul comercial fizic. Foot Locker, Bath and Body Works, Victoria’s Secret, Made By Society, Samsonite sunt doar câteva dintre spațiile desenate de noi și care utilizează echipamente livrate și implementate de RAV.ro, un furnizor de tehnică, listat pe Prioretail.RO.

OMAI 180 din Marți, 27 decembrie 2022
Publicarea la finalul anului 2022 a Ordinului Intern al Ministerului Afacerilor Interne duce la un carusel de notificări dinspre proprietarii de mall-uri către chiriașii proprii. Pe cale de consecință, aceștia încep să conștientizeze cât de important este să amenajeze spațiile comerciale cu specialiști acreditați, fie că ne referim la proiectanți cât mai ales la integratori și furnizori.

Dramatică este mai ales autorizarea unui spațiu comercial amenajat în urmă cu 3-4 sau 5 ani, perioadă suficient de mare să nu mai poată fi găsite documentele care să ateste fie proveniența materialelor cu rol la prevenirea și stingerea incendiilor, fie corecta lor punere în operă. Spațiile comerciale preluate de către
unii retaileri care erau „perfect” valide și operabile cu doar câteva zile în urmă devin, conform noilor directive, echivalentul unei bombe cu ceas. „Dar înainte de ce erau ok și acum nu mai sunt ok”, întreabă perplecși reprezentanții tehnici ai retailerilor sau chiar retailerii aflați la început de drum? Mie, cei de la departamentul leasing, mi-au spus că spațiul este perfect operabil: nu am decât să schimb culoarea zugrăvelii, firma luminoasă și cel mult mobilierul. „Sub nicio formă”, se aude vocea departamentului tehnic al aceluiași mall: spațiul trebuie conformat noilor măsuri OMAI. Pentru a aplana conflictul se cere opinia Inspectoratului pentru Situații de Urgență, răspuns care este de cele mai multe ori diferit, în funcție de oraș. „Să cerem negație”, concluzionează investitorul, doar ca așa-zisa negație nu este nici pe departe o
negație 100%, ci invariabil o negație condiționată, fapt ce lasă răspunderea tot pe umerii investitorului. Soluțiile există, evident, însă costă și de cele mai multe ori nu sunt bugetate, iar timpul de implementare este nefavorabil.

Schimbarea taxării prevede convulsii și falimente
Ca și cum inflația, confuzia legislativă, recenta succesiune de catastrofe intens mediatizate nu ar fi fost suficiente, „autoritățile” decid prin vocea domnului Premier Marcel Ciolacu sporirea taxării. Un guvern slab, o administrație ineficientă s-a trezit în pragul incapacității de plată, motiv pentru care s-a uitat lacom la punga micilor antreprenori, a micro-intreprinderilor. Norocul nostru este că activăm într-o industrie creativă, că avem deja peste 20 de ani de activitate, ceea ce ne-a maturizat și prin chibzuința cu care ne am dezvoltat și consolidat fiecare în parte, ne găsește mult mai bine-pregătiți pentru noua provocare lansată. Avem zero așteptări de la noul guvern, zero de la următorul; mai mult decât atât: ne așteptăm ca în viitorul apropiat guverul să procedeze la fel atunci când se va trezi cu visteria goală.

În ultima perioadă vorbim tot mai des despre digitalizare și despre procese automatizate. Cum se raportează echipa pe care o reprezentați la aceste tendințe?

SM: Echipa Picktwo Studio consideră digitalizarea și procesele automatizate ca fiind esențiale pentru evoluția industriei de design interior. Am investit în tehnologia AI, care considerăm că va schimba paradigma în design, de la CAD – Computer Aided Design la CGD – Computer Generated Design. Aceste tehnologii ne permit să fim mai eficienți și să oferim soluții personalizate și mai rapide clienților noștri.

LN: Digitalizarea și procesele automatizate sunt tendințe importante în sectorul de proiectare
în construcții. Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de acest lucru pentru că dacă nu reușim să ne adaptăm la noile tehnologii, fără îndoială nu vom reuși să ținem pasul cu piața.
Dacă până acum ceva timp cea mai mare parte dintre achizițiile din domeniul imobiliar se realizau după executarea și recepția lucrărilor, observăm acum faptul că spațiile se achiziționează și se închiriază încă din faza de concept și proiectare. Am ajuns la nivelul în care cumpărătorii pot explora viitoarea locuință și alte detalii precum localizare, transport în comun, materiale folosite, facilitate și prețuri printr-un simplu tur în mediu virtual. Sunt absolut convins că în foarte scurt timp proiectarea 2D va dispărea integral de pe piață.

MI: Acum aproape un an LPP ne-a forțat ca studio să creștem și să devenim compatibili
BIM. Astăzi, grație coautorilor MATIUS.ro (arhitect Corina Moșica, inginer Ana Maria Smaranda Florescu, inginer Cătalin Năvodaru) s-au livrat Sinsay Cosmopolis, iar Sinsay Prosper și Sinsay Băicoi sunt aproape de finalizare a lucrărilor de amenajare. Prin suportul RUAA (arhitect Dragoș Rugină), al Graphein (inginer Ștefan Paraschiv) ambele entități membre ale platformei PrioRETAIL.RO, procesul de automatizare, de parametrizare al proceselor de proiectare se intensifică. Midjourney, Chat GPT ș.a.m.d. au intrat în vocabularul cotidian. Studioul nostru dar și coautorii studioului nostru participă frecvent la conferințe ca cele organizate de Ordinul Arhitecților din România filiala IAȘI sau conferințele organizate de BORO Communication (România Construiește), unde Matius Ichim a avut rolul de moderator al edițiilor din Iași și Craiova. Din cele remarcate acolo, se accentuează rolul arhitecturii parametrice dar sunt semnalate și pericolele ca BIM fatigue să devină o realitate din ce în ce mai vizibilă.

Tot în ultimele 12 luni am remarcat la furnizorii prioretail.ro o prezență din ce în ce mai vizibilă a roboților în șantiere, o formulă de eficientizare a gestionării situațiilor neprevăzute în șantiere din ce în ce mai accentuată. Chiar și pompierii, respectiv consultanții ISU adoptă tehnologia digitală, lucru ce îmi dă foarte multă încredere în viitor.

Vorbind de inovații, în ultima perioadă se face referire tot mai des și la sustenabilitate și la integrarea de produse și materiale alternative celor clasice. Ați apelat la astfel de soluții? Cum au reacționat clienții?

SM: Am luat în considerare în mod activ sustenabilitatea și materialele alternative în proiectele
noastre. Eu văd sustenabilitatea în 2 pași:
Pasul 1 – crearea de spații durabile în timp, care nu necesită o renovare majoră după 5 ani. Asta se poate face și prin design evergreen și prin folosirea de materiale rezistente, iar rezultatul este o reducere a deșeurilor produse din renovări succesive. Numesc asta o sustenabilitate pasivă.
Pasul 2 – este ceea ce eu numesc sustenabilitate activă – adică folosirea de materiale reciclate, certificate, de soluții tehnologice de tipul smart home sau solar energy. Cred că în România suntem la Pasul 1 și facem ușor tranziția către Pasul 2.

LN: Credem că este foarte important să proiectăm și să construim clădiri care să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Clienții devin tot mai interesați de astfel de sisteme și încercăm să integrăm împreună în proiecte soluții tot mai sustenabile care duc în timp la reducerea costurilor de operare: utilizarea sistemelor de pompe de căldură și a sistemelor de ventilare cu recuperare de căldură cu un coeficent de eficiență foarte ridicat, instalarea de panouri fotovoltaice, integrarea de sisteme de automatizare care ajută la reducerea consumurilor și îmbunătățirea confortului.

MI: În continuare se construiește pe viteză, fără planificare, cu risipă, cu materiale și soluții ce au o amprentă de carbon consistentă. Clienții (externi Mango, ING Bank, AVON) impun formule adaptate atenuării fenomenului de încălzire globală, dar logistic sunt foarte puține șanse să vedem îmbunătățiri prea curând. Am constatat totuși că la șantierul Prime Kapital din Alba Iulia, s-au instalat ghene dedicate colectării selective a deșeurilor din construcții și amenajări interioare. Convingerea mea că suntem totuși pe un drum bun vine de la faptul că mulți dintre tinerii colaboratori, colegii de breaslă în general, sunt atenți la aceste aspecte ce privesc grija față de natură. Furnizorii Prioretail vin cu soluții din ce în ce mai adaptate provocărilor actuale, și mă refer aici la IPSAL, la Color Smart și la Terano Construct, primul antreprenor general la care am vazut în șantier o cutie pentru colectarea acumulatorilor. Totodată, se vorbește din ce în ce mai amplu despre suportul AI (Chat GPT) în optimizarea proceselor și în identificarea de formule de optimizare a amprentei de carbon.

Care considerați că vor fi top 3 domenii care vor atrage atenția investitorilor în perioada următoare?

SM: Top 3 domenii care vor atrage atenția investitorilor în perioada următoare sunt:

a. Tehnologii și automatizare – toate industriile se confruntă cu lipsa forței de muncă specializate. Cred că AI-ul va ajuta mult în următorii ani.

b. Sustenabilitate și materiale ecologice (nu doar în construcții și amenajări interioare).

c. Biotehnologie.

LN: Cred că tehnologia va avea un cuvânt foarte important de spus. Consider că inteligența
artificială, robotica și transportul cu autovehicule electrice vor juca cele mai importante roluri în acest domeniu, dezvoltându-se tot mai multe centre de cercetare, inovație și producție. Domeniul energiei regenerabile consider că își va continua dezvoltarea, iar utilizarea surselor de energie alternativă va deveni ceva foarte popular. Nu în ultimul rând pentru a ține pasul cu toată această evoluție care există și care va continua și în viitor, consider că educația de calitate va juca un rol foarte important.

MI: Metaverse-ul, digital tween-ul, devin din ce în ce mai verbalizate, semn că în curând dezvoltatorii
de Centre Comerciale și Mall-uri vor investi sume semnificative în adoptarea de formule în această zonă. În calitate de moderator al conferințelor România Construiește, am remarcat în prezentările colegilor mei numărul sporit de investiții în spații logistice și de producție. Se investește mult, deasemenea, în versatilitatea construcțiilor, spre a fi cât mai ușor refuncționalizate. Un aspect extrem de important se acordă în retenția personalului angajat calificat. Costurile de amenajare a unor spații destinate utilizării de către angajați au crescut și cu toate acestea este mai mic decât al celor de recrutare și calificare a unor noi angajați. Se pune iarăși accent pe îmbunătățirea mediului de lucru, prin infuzia de echipamente și sisteme care scad riscurile de accident sau îmbolnăvire a angajaților.

Ce obiective v-ați propus pentru perioada următoare și cum plănuiți să le atingeți?

SM: Începând din acest an am lansat o nouă divizie de design rezidențial, într-un format nou de business, alături de un arhitect partener care a venit cu această viziune către noi și alături de care dezvoltăm acest proiect. Obiectivele companiei pentru perioada următoare includ extinderea prezenței noastre pe piața internațională, dezvoltarea de parteneriate cu arhitecți și designeri de prestigiu, și consolidarea echipei noastre cu talente creative și tehnologice. Ne propunem să ne folosim de tehnologie, în special AI, pentru a schimba procesul clasic de design pe care îl facem acum.

LN: Integrarea celor mai recente tehnologii în proiectele noastre pentru a crea clădiri moderne și eficente energetic este un obiectiv actual pe care vrem să-l păstrăm și să-l dezvoltăm și în perioada următoare. Pe lângă aceasta, gestionarea proiectelor este un alt lucru la care vrem să lucrăm și să-l îmbunătățim astfel încât să existe o comunicare și un time management cât mai bun în procesul de realizare al proiectelor.

MI: Pentru Matius Studio, prioritatea zero o reprezintă continuarea dezvoltării platformei Prioretail.ro, ca principală resursă de soluții, sisteme și echipamente destinate utilizării de către retaileri, dezvoltatori și operatori de centre comerciale. Procesul este derulat în paralel cu informarea retailerilor și a operatorilor de centre comerciale cu privire la implicațiile pe care le are OMAI și recentele / viitoarele dezastre similare
celor de la Colectiv (oct 2015) și Crevedia (aug 2023) asupra creșterii exigențelor cu privire la siguranța la foc și la siguranța în exploatare. Atât la nivelul investițiilor cât mai ales la cel al utilizatorului, fie acesta client ori angajat.

Un alt obiectiv major este dezvoltarea parteneriatelor cu coautorii specialiști MATIUS STUDIO. Am descoperit recent o apetență a colegilor de breaslă de asociativitate, lucru greu de imaginat cu 15 ani în urmă. Consider extrem de utilă integrarea organică în formula de coautorat a inginerilor specialiști [structuriști (Bogdan Zsolt), electricieni (Ana Maria Smaranda Florescu), mecanici dar și a ultraspecializaților pe mobilier comercial (Marius State), soluții I.T. (eSollutions), project management (Rubiz, B0pm)].

Îmi doresc protejarea resurselor personale prin limitarea expunerii la spam și ipocrizie, fapt ce îmi va proteja energia și timpul pe care îmi doresc să-l aloc scrierii Mallografiei, prima formă de documentare a istoriei postmoderne a retailului românesc. Anticipez că această carte scrisă cu umor dar și cu date și personaje reale, va crea nu doar o imagine nostalgică asupra trecutului dar va și cristaliza germenii viitoarelor tendințe în retail.

Pentru final am păstrat o curiozitate, care considerați că va fi trendul în sectorul de arhitectură în următoarele 12 luni?

SM: Consider că un trend important va fi spațiile multifuncționale și flexibile, care pot servi
mai multor scopuri. Arhitectura a pornit din antichitate, iar atunci scopul era ca o clădire să reziste mii de ani, să servească drept mărturie despre timpurile în care a fost construită. Astăzi se construiesc clădiri și pentru 20-30 de ani, pentru că cererile evoluează foarte repede. Ar fi interesant să găsim modalitatea de a construi clădiri care pot fi reutilizate, fără să necesite demolări sau procese costisitoare de conversie.

LN: Fără îndoială că domeniul va continua săcrească și să se dezvolte. Utilizarea materialelor
sustenabile, a sistemelor de energie regenerabilă și eficiente energetic și utilizarea tot mai frecventă a realității virtuale și augmentate pentru proiectarea și prezentarea clădirilor și a spațiilor vor fi doar câteva din aspectele care vor juca un rol foarte important. Cred că în viitorul apropiat vom începe să vedem implementarea și utilizarea inteligenței artificiale în acest domeniu al construcțiilor. La început va fi utilizată probabil pentru automatizarea proceselor repetitive din construcții pentru reducerea timpului și costurilor.

MI: Pe prioretail.ro se va lista în curând o specialistă în forecasting, deci cred că mai bine o întrebăm pe Diana Stafie (Future Station) care vor fi posibilele viitoruri în industria de retail și implicit în industriile care o fac operabilă. Mă simt mândru că pe prioretail.ro se vor lista rând pe rând cei mai buni, cei mai serioși, cei mai pregătiți specialiști din domeniile conexe retailului. Optimist sunt să constat că parcă sporesc și investițiile în zona de Est a României. Cum spuneam, merg des la evenimente dedicate mediului construit și semnalele sunt din ce în ce mai încurajatoare. Nici noile măsuri din ce în ce mai dure privind ISU și poate chiar și carbon print nu sunt o piedică, ci dimpotrivă cred că ne vom bucura cu toții, ca societate, de roadele acestor eforturi.

Tot optimist vorbind, constat că lupta pe recrutarea talentelor, încă din licee și facultăți, va face ca specializarea tinerelor talente vocaționale să ducă mai eficient la formarea și asimilarea unor valori energice și aliniate cu filosofiile de lucru și viață ale celor mai bune dintre viitorurile posibile.

Articol publicat în TOP 100 Cele Mai Puternice Firme de Arhitectură 2023. Află cine sunt și cum văd tendințele și problemele din piață cei mai puternici 100 de arhitecți și proiectanți din România descărcând catalogul