INOVECO, înființată în 1993, se remarcă prin furnizarea unei game variate de produse și servicii inovatoare, sprijinite de profesioniști calificați și o conducere eficientă. Structura include patru departamente principale: Construcții, Materiale pentru Construcții, Productie Industriala și Tehnologii și Echipamente pentru Agricultura și Mediu.
Într-un interviu recent, domnul Tudor Marinescu Frasinei, Directorul Departamentului Materiale de Construcții, oferă o retrospectivă a anului 2023 și dezvăluie perspectivele pentru 2024.
Să începem cu o retrospectivă a anului 2023. Cum s-a văzut piața construcțiilor prin prisma activității companiei?
Cu multe provocări, incertitudini și schimbări. Anul a început sub auspiciile unui conflict militar la graniță care desigur a avut influenţe nu numai în România ci şi în Europa. Un conflict militar perturbă activitatea normală şi o scoate din tipare. Un impact major au avut şi schimbările din piaţa energiei. De la o piaţă relativ stabilă care ne permitea să facem evaluări şi previziuni în activitatea noastră, am trecut aproape instananeu la o piaţă care nu mai funcţiona după aceleaşi reguli. A fost o perioadă când preţurile se schimbau de la o zi la alta, orice previziune era imposibilă şi în acelaşi timp aveam lucrări care trebuiau continuate, contracte care trebuiau respectate.
Toate acestea au necesitat o continuă adaptare şi modificări ale strategiei astfel încât să fim în pas cu schimbările.
Cum estimați că veți termina anul?
Am făcut faţă provocărilor, schimbărilor și situaţiilor neaşteptate şi putem spune că a fost un an care ne-a răsplătit eforturile. Ştiindu-ne partener de încredere, atât firme străine cât şi firme locale ne-au ales ca furnizori sau colaboratori. De fapt eforturile noastre de a investi în buna reputaţie a firmei ne-au adus răsplata.
Cum vedeți anul 2024 în ceea ce privește piața proiectelor de construcții?
O piaţă dinamică, cu oportunităţi dar şi cu provocări. Cu certitudine piaţa este una vastă deoarece abordăm lucrări diverse, de infrastructură mare şi medie. Cu toţii ştim câtă nevoie este de realizarea unei reţele naţionale de drumuri şi autostrăzi, de modernizarea infrastructurii de cale ferată, de rezolvarea depozitelor de deşeuri si multe altele, dar nu ştim ce factori neprevăzuţi pot apărea.
Ne încredem însă în forţele și în abilitatea noastră de a depăşi asemenea situaţii și dorim să ne implicăm în cât mai multe lucrări, să devenim partener de încredere al cât mai multor beneficiari, autorităţi locale sau companii private.
Cum vedeți evoluția pieței pe nișa de materiale geosintetice în România în următoarele 6-12 luni?
Evoluţia pieţei de geosintetice este cu siguranţă dependentă şi direct proporţională cu investiţiile la nivelul proiectelor de infrastructură mare. Credem că vor apărea produse noi, tehnologii noi, mai prietenoase cu mediul.
Pentru noi este o obişnuinţă, chiar o tradiţie am putea spune. Firma noastră a fost întotdeauna deschizător de drumuri pentru materialele geosintetice şi vom aborda si promova tehnologiile și produsele noi.
Dacă ați avea puterea de a schimba ceva la domeniul construcțiilor din țara noastră, ce ați alege să schimbați și de ce?
Aş aborda o structură mai unitară şi coerentă a lucrărilor de infrastructură mare astfel încât să nu rămână crâmpeie de lucrări în diverse stadii, diverse locaţii, fără continuitate sau fără finalizări (de exemplu la nivelul infrastructurii rutiere, se lucrează simultan pe diverse loturi la DNCB – lărgire la 4 benzi şi autostrada centura nouă Bucureşti A0. Ambele proiecte începute, ambele nefinalizate, traficul în continuare cu probleme.)
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă a materialelor geosintetice la proiectele pe care le desfășoară?
Să aboreze firme cu calificare, experientă şi seriozitate care, pot da în cunoştintă de cauză soluţii corecte şi recomandări.
Să conştientizeze importanţa unei lucrări efectuate corect, cu produse de calitate. De multe ori, produsele arată “cam la fel” dar diferenţa vine din comportamentul pe care îl au odată înglobate în lucrare şi desigur în timp.
Să nu facă rabat de la calitate, pentru că în timp, pentru intervenţii, reparaţii, înlocuiri costurile sunt mult mai mari.
Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează partea de materiale geosintetice?
Nu acordă importanţă detaliilor tehnice ce caracterizează produsele şi care sunt esențiale în funcţionalitatea acestora şi implicit în buna comportare a lucrărilor.
Se raporteaza doar la preţ, caută preţul cel mai ieftin, uitând de fapt că sunt nişte produse tehnice, care trebuie să facă faţă unor condiţii de lucru, solicitări, diverşi factori chiar şi de mediu, pe o perioadă lungă timp.
Nu acordă atenţie instrucţiunilor de depozitare, manipulare şi mai ales instalare.
Orice produs, oricât de bun ar fi, dacă nu sunt respectate aceste instrucţiuni, nu va mai fi eficient. O instalare necorespunzătoare poate compromite produsul, sau nu îi va arăta calităţile sporite si performanţa faţă de un produs “fake”.
Dacă ar fi să vă raportați la concurența directă, care ar fi un top 3 atuu-uri care vă plasează în fața acesteia?
Nu sunt trei, este unul singur dar care înglobeaza mai mult de 3 atuu-uri
NOI DOVEDIM!
INOVECO a dovedit timp de 30 de ani ceea ce alţii doar promit, EXPERIENŢĂ, PROFESIONALISM, SERIOZITATE – dacă ar fi să enumerăm doar trei!
Noi suntem alături de parteneri şi nu le cerem să ne creadă, noi le spunem doar să ne pună la încercare ! Şi aşa, proiect după proiect, în cei 30 de ani de existenţă şi experientă, INOVECO a construit în mod responsabil.
Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoilul dvs. ați folosit?
Cel mai mare proiect care este realizat de firma noastră este “Depozitul de deșeuri de la Roești, jud. Vâlcea” unde pe taluzul depozitului am folosit un geocompozit de drenaj cu minituburi și cu o protecție la UV de 5 ani, este un proiect unic în România.
Încă un proiect a constat în implementarea unei structuri de pământ armat pentru noul pod peste râul Dâmbovița de pe șoseaua națională DN 73, care leagă Pitești de Câmpulung și Brașov.
Aș dori să mai adaug un alt proiect, este vorba despre reabilitarea căii ferate București – Giurgiu Lot 1, unde pentru protecția taluzului am furnizat plasa de protecție taluz Greenax și un sistem de prindere cu ancore Platipus.
Există ceva ce v-ar fi plăcut să vă întrebăm și nu s-a regăsit în lista de mai sus?
Da, despre oameni, pentru că proiectele durabile sunt însufleţite de oameni profesionişti, dedicați şi pasionaţi, care lucrează în echipă.
Aş încheia cu un citat Michael Phelps: “Cred că obiectivele nu trebuie să fie niciodată uşoare, ele trebuie să te forţeze să munceşti, chiar dacă sunt inconfortabile pentru moment.”