In prezent, exista doua tipuri de incălzire prin pardoseala:
- sistemele electrice
- sistemele hidraulice, care functioneaza cu apa calda
Atata timp cat pornim de la ideea ca avem doua tipuri de incalzire prin pardoseala, avem si mai multe mituri referitoare la acest subiect pe care le vom discuta imediat.
Pentru sistemele hidraulice venim si cu mentiunea ca acestea functioneaza cu doua infrastructuri diferite. Sunt sisteme uscate si sisteme umede, iar diferenta dintre acestea consta in modul in care tevile sunt montate.
Pentru sisteme cu apa calda diferenta consta in primul rand in faptul ca se monteaza tevile in sapa. Acesta este primul pas cand vine vorba de instalatii si este recomandat sa nu se mai continue altceva la constructia casei pana cand nu se monteaza toate tevile.
La sistemele uscate, tevile se afla tot in pardoseala, iar acestea au rolul de distribuitor de caldura in toate spatiile casei.
Se recomanda montarea instalatiei hidraulice cu apa la proiectele noi de constructii pentru ca acestea se pot monta initial, in timp ce varianta uscata si sistemele electrice se potrivesc mai bine pentru proiectele de renovare.
Acum ca am stabilit ideile principale pentru instalatiile de incalzire prin pardoseala si diferentele dintre ele, e timpul sa ne ocupam si de cateva mituri existete.
- Instalatiile prin pardoseala se pot monta doar in pardoseala.
Surprinzator sau nu, insa se poate instala incalzirea prin pardoseala si in alte locatii. Se poate integra in pereti sau chiar si in tavan. Aceste modele sunt folosite pentru a incalzi camerele si mai rapid.
- Incalzirea prin pardoseala ocupa spatiu suplimentar
Nimic mai fals. Acest tip de incalzire nu ocupa spatii suplimentare in casa, prin urmare se poate integra perfect in orice tip de interior ati alege.
- Temperatura camerei poate crește la peste 35°C iar picioarele sunt afectate si se pot umfla
La inceputurile instalatiilor in pardoseala, cand inca nu exista suficienta experienta atat la producatori cat si la proprietari, existau aceste valori crescute. Insa in prezent cu sistemele actuale, aceste situatii nu se mai intalnesc. De ce? Pentru ca s-a ajuns la concluzia ca e necesara o mai buna izolatie si folosirea de materiale de inalta calitate.
In momentul de fata comparand instalatiile prin pardoseala cu cele clasice de incalzire centrala, preturile pot ajunge si cu 30-40% mai mari la instalare. Este adevarat insa, aceasta investitie este durabila, iar pe termen lung, investitia se amortizeaza. Intotdeauna primeaza sistemele moderne si mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Plus ca acestea necesita mai putina intretinere, iar in timp se poate observa ca facturile de energie si costul total al sistemului sunt mult mai scazute decat in cazul sistemelor de incalzire traditionale.
Autor: Bianca Vasut