//Tehnologia, proiectarea și vegetația. Cum reușește Singapore să se lupte cu efectele schimbărilor climatice

Tehnologia, proiectarea și vegetația. Cum reușește Singapore să se lupte cu efectele schimbărilor climatice

Singapore acordă o atenție deosebită găsirii de soluții care să combată efectele schimbărilor climatice la nivel local. Centrul financiar din Asia de Sud-Est s-a încălzit de două ori mai repede decât media mondială în ultimele șase decenii, potrivit datelor guvernamentale. Mai mult, Singapore este localizat aproape de ecuator, unde temperaturile zilnice sunt deja de aproximativ 27 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Timp de decenii, spațiile verzi au fost un instrument cheie în lupta țării pentru a menține temperaturile scăzute. Dar accentul cade din ce în ce mai mult pe proiectarea clădirilor și tehnologia inteligentă. O parte a luptei orașului-stat este reducerea temperaturilor experimentate de cei 5,7 milioane de locuitori ai săi, fără a crește drastic amprenta de carbon. Chiar dacă se străduiește să reducă la jumătate emisiile până în 2050, Singapore are mai multe unități de aer condiționat pe cap de locuitor decât orice altă țară din Asia de Sud-Est.

Narrow lane with air conditioning units
bloomberg.com

„Deoarece Singapore este o țară călduroasă și cu umiditate crescută, aerul condiționat devine omniprezent, dar este, de asemenea, un consumator de energie „, a declarat Wong Nyuk Hien, profesor la școala de design și mediu a Universității Naționale din Singapore. „Așadar, proiectarea clădirilor ar trebui făcută astfel încât să reducă la minimum utilizarea aerului condiționat”, a adăugat acesta.

Problemele declanșate de schimbările climatice în Singapore sunt agravate de efectul Urban Heat Island. Din cauza suprafețelor dure, absorbante de căldură, temperatura unei zone urbane construite poate fi cu câteva grade mai mare decât terenul din jurul ei. Această variație a crescut la 7 grade Celsius de la 4,5 grade Celsius în 2004, potrivit cercetărilor efectuate de echipa Wong și proiectul Cooling Singapore condus de Singapore-ETH Center (SEC), un parteneriat de cercetare între orașul-stat și Elveția.

Vegetația ca element de reducere a temperaturii

Singapore- cunoscut și sub numele de Garden City- a recunoscut de multă vreme beneficiile spațiilor verzi. Vegetația poate reduce temperatura aerului cu 1 până la 2 grade Celsius, precum și să ofere umbră, a spus Dan Richards, cercetător principal în cadrul proiectului Natural Capital Singapore la SEC. Așadar, la începutul acestui an, guvernul a anunțat că plantează un milion de copaci în următorul deceniu, dublând ritmul actual. Acoperirea este acum de aproximativ 56%, a spus Wong.

Totuși, această abordare are și limitări. Numărul prea mare de copaci poate reduce viteza vântului și poate crește umiditatea. În plus, efectele răcoritoare ale plantelor pe fațadele clădirilor sunt resimțite doar într-un interval de patru metri, cu impact mic sau deloc la distanțe mai mari, conform studiilor locale. Vegetația „nu poate compensa în totalitate căldura antropică activă și pasivă care este eliberată în sistemul urban”, a declarat Gerhard Schmitt, cercetător principal al proiectului Cooling Singapore, care explorează modalități de reducere a căldurii.

bloomberg.com
Proiectarea clădirilor și zonelor urbane

În septembrie, centrul a anunțat că produce un model de date al orașului. Acest „digital urban climate twin” – Duct pe scurt- este conceput pentru a permite planificatorilor și factorilor de decizie să testeze impactul temperaturii diferitelor scenarii. Duct va încorpora informații despre clădiri, trafic, vegetație, suprafețe terestre și mișcarea oamenilor, inclusiv factori precum vântul și lumina soarelui.

„Putem inventa scenarii. Putem proiecta scenarii, le putem testa înainte de a le construi. Și după ce le testăm și suntem siguri că vor funcționa, atunci putem începe să le construim și să le punem în aplicare”, a adăugat Schmitt.

Un domeniu cheie pentru orașele din întreaga lume este modul în care zonele urbane pot fi proiectate mai bine pentru a asigura răcirea naturală. În Singapore, s-a constatat că înălțimile diferite ale clădirilor îmbunătățesc fluxul vântului. De asemenea, suprafețele reflectorizante de pe trotuare și fațade pot reduce absorbția căldurii. Facilitățile cu apă, cum ar fi iazurile și fântânile, pot reduce temperaturile ambiante de vârf cu câteva grade, așa cum au subliniat cercetătorii din Sydney.

CapitaGreen, o clădire de birouri cu 40 de etaje construită de cel mai mare dezvoltator din Singapore, CapitaLand Ltd., are o structură asemănătoare petalelor în vârful clădirii, care atrage aer rece la o înălțime de 242 metri. La spitalul Woodlands Health Campus, care se așteaptă să se deschidă în 2023, clădirile sunt orientate în direcția nord-sud pentru a minimiza căldura, iar aleile sunt construite subteran pentru a atenua retenția de căldură de pe suprafețele asfaltului.

CapitaLand CEO Creates Asia’s Biggest Property Manager
bloomberg.com

Tehnologiile inteligente pot îmbunătăți, de asemenea, controlul temperaturii. În cadrul viitoarei zone rezidențiale Tengah, va fi instalată pentru prima dată o rețea de răcire districtuală pe acoperișurile blocurilor de locuințe publice. Pe baza unui sistem comercial din districtul financiar Marina Bay din Singapore, conductele cu apă răcită sunt împărțite prin clădiri pentru a răci aerul. Operatorul sistemului, SP Group, spune că rețeaua poate reduce consumul de energie cu 30%.

Este clar că toate aceste instrumente și multe altele vor fi necesare pentru a atenua efectele schimbărilor climatice asupra orașului. Plantarea copacilor „nu poate face rău și este, de asemenea, favorabilă calității vieții”, a spus Vinod Thomas, profesor invitat la Școala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.