//UNIQUE LANDSCAPING – sfaturi pentru achiziția corectă de servicii de amenajare peisagistică

UNIQUE LANDSCAPING – sfaturi pentru achiziția corectă de servicii de amenajare peisagistică

Îi recomandă atenția la detalii și dorința de a transforma orice spațiu verde sau curte într-o potențială operă de artă. Armonia și estetica sunt valorile principale urmărite în orice proiect al companiei Unique Landscaping, membru al Societății Regale Britanice de Horticultură. Cum s-a dezvoltat această pasiune și ce capcane să evite clienții atunci când apelează la astfel de servicii aflăm de la dl Onacă Adrian – Manager Unique Landscaping.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de servicii de amenajare peisagistică?

Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă dacă nu te pricepi sau nu alegi bine cu cine să lucrezi, indiferent dacă este vorba despre amenajarea unei grădini noi sau despre reamenajarea uneia deja existente.

Aș sfătui oamenii care doresc să se bucure de o grădină care să rămână atractivă peste ani și ani, să aibă grijă la următoarele aspecte:

  • să aleagă o firmă de peisagistică cu experiență, conectată la trendurile europene, care are experți în echipa sa și care poate să le facă o ofertă de servicii complete: de la proiectare și până la sisteme de irigații, gazon și până la amenajarea propriu-zisă și întreținerea pe mai departe;
  • să selecteze cea mai bună firmă de peisagistică raportat la nevoile lor, studiind portofoliul firmei și citind părerile altor clienți;
  • să ia în considerare faptul că abordarea firmei de peisagistică trebuie să ducă la creșterea valorii proprietății lor.

Din experiența noastră, o grădină cu adevărat stilată are cel puțin trei elemente importante: atracția atemporală, funcționalitatea și o îngrijire profesionistă. Materialele folosite, proporțiile și stilul de plantare pot diferi, nu există o formulă magică. Cu toate acestea, la fel ca îmbrăcămintea, designul interior sau arhitectura, grădinile care sunt proiectate și construite de experți în domeniul lor sunt cele care pot căpăta o ”amprentă artistică” și care rămân stilate și atractive pentru totdeauna.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac cumpărătorii când achiziționează servicii de amenajare peisagistică?

În încercarea de a găsi un serviciu de amenajare a grădinii ieftin și bun, oamenii tind de multe ori:

  • să contacteze firme de peisagistică care nu au competențele necesare și nu au oferte integrate – le lipsește fie partea de proiectare, fie partea de execuție;
  • să aleagă servicii de amenajare grădini și materiale ieftine, de calitate îndoielnică și care nu sunt durabile;
  • să nu aleagă un inginer peisagist, așa cum este recomandat;
  • să treacă cu vederea planificarea pe termen lung, respectiv faptul că fiecare grădină are nevoie de mententanță, după încheierea amenajării.

Care sunt 2-3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Unique Landscaping e membră a Societății Regale Britanice de Horticultură și ne ocupăm de amenajări de grădini în primul rând din pasiune. Ne place să spunem că suntem specialiști în detalii, întrucât pentru noi, fiecare spațiu verde sau grădină este o potențială operă de artă, căreia trebuie doar să-i punem în valoare armonia ascunsă și estetica naturală.

Suntem o echipă de artiști plastici, decoratori, designeri și peisagiști care în urmă cu ani de zile am decis că pânza noastră este chiar natura și lucrul cu care pictăm e vegetația sau lumina. Peisagiștii noștri au cele mai multe apariții în reviste de specialitate din Transilvania și nu numai. Oferta noastră include servicii integrate: proiectare grădini, amenajare grădini, întreținere spații verzi, gazon, sisteme irigații, comercializare plante.

Am amenajat toate tipurile de spații verzi, de la grădini private, la spații de firme și parcuri  în Cluj-Napoca, Bistrița, Dej, Baia Mare, Zalău, Oradea, Satu Mare, Alba Iulia, Sibiu, Gherla, Turda, Târgu Mureș s.a. Urmărind motto-ul nostru „Grădini cu amprenta artistică”, abordarea noastră reușește să determine, de fiecare dată, creșterea valorii proprietății amenajate, prin transformarea spațiului exterior în operă de artă. Știm să alegem plantele în funcție de contextul preexistent, după textura și nuanțarea frunzișului și să propunem sau să creăm mobilier de grădină care se integrează în spațiu nu numai prin material, ci și prin formă.

Detaliile fac diferența în orice amenajare a unui spațiu verde. Totul pornește de la proiectarea inițială a amenajării grădinii, de la pregătirea solului, proiectarea, alegerea și instalarea sistemului de irigații, alegerea plantelor potrivite și calitatea lucrărilor de amenajare. Urmează ca întreținerea gazonului și a plantelor să facă din grădină o oază verde de relaxare și sănătate.

Abordăm diferit fiecare client și fiecare proiect, întrucât spațiile verzi își au propria personalitate și propriul potențial. Proiectele noastre au, prin urmare, tematici variate. Acasă, o gradină poate fi un refugiu, un sanctuar dedicat liniștii, un spatiu în care timpul încetinește și permite conectarea cu propria persoană. La muncă, o grădină creează o atmosferă plăcută, într-un mediu natural și poate fi o sursă de remontare psihică și de inspirație pentru angajați.

Foarte important și reconfortant pentru clienții noștri este faptul că suntem alături de fiecare dintre ei nu doar în etapa de proiectare, ci și în etapa de execuție.

Din galeria Unique Landscaping pentru grădina perfecta am selectat pentru cititorii dvs. trei exemple.

  1. Stânci și obiecte de artă

Pentru acest proiect, întins pe 1500 de metri pătrați, am creat special câteva obiecte de artă: ”arbori” stilizați din fier beton, pe care i-am îmbrăcat în plante cățărătoare, dar și sculpturi din plasă de sârmă galvanizată acoperite de iederă și caprifoi. Astfel, spațiul a devenit o prelungire a arhitecturii și designului de interior al casei. “Uriașii” verzi întâmpină vizitatorii în această grădină, unde trăiesc alături de niște bucăți de stâncă de până la 1,5 tone, aduse aici cu un efort logistic considerabil.

2. Un hectar de conifere

La Unique Landscaping alegem plantele pentru amenajarea spațiului în funcție de tipul terenului, felul solului astfel încât plantele să aibă și rol funcțional și estetic. Aducem, de la pepiniere partenere, peste 2500 de specii de plante ornamentale adaptate climei din România.

Am adus conifere din mai multe specii, precum arțarul sau bradul argintiu, pentru a amenaja un spațiu de 13.000 mp din Cluj-Napoca, în stil rustic. Conceptul grădinii a inclus mai multe puncte de interes: foișor, zonă de luat masa, alei și teren în pantă. Fără doar și poate liantul ansamblului l-au constituit coniferele, ce au creat adevărate ”tunele” de vegetație rustică.

3. Spații industriale

Prin acest proiect, executat pentru o fabrică suedeză de mobilier din Cluj, am dorit să dăm un exemplu de design industrial care să demonstreze că spațiile funcționale pot fi și estetice.

Unique Landscaping a adus la viață întreg ansamblul de construcții industriale de 5.000 de metri pătrați, prin gazon, sisteme de irigare și plante ornamentale. Prin amenajarea acestui spațiu verde, s-a demonstrat că liniștea, calmul și reîncărcarea bateriilor angajaților este o grijă principală. Iar asta a adus nu numai beneficii de imagine, ci și un grad sporit de motivare pentru angajați.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Situația economică actuală din Europa, după pandemie și în plină desfășurare a războiului din Ucraina, a determinat schimbări și în sectorul amenajărilor de grădini, pe mai multe paliere. În mod evident clienții și-au ajustat bugetele, de multe ori în defavoarea amenajării unei grădini noi sau întreținerii  grădinii deja existente. Apoi, ne confruntăm cu insuficiența forței de muncă – de exemplu, avem nevoie de 30 de angajați dar dispunem doar de 15 de oameni pentru că nu îi găsim. Nu în ultimul rând, este important să încercăm să ținem prețurile la serviciile noastre de proiectare și amenajare grădini la un nivel decent, deși toate materialele au înregistrat creșteri de prețuri.

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România, în următoarele 6-12 luni?

Cred că piața de peisagistică este înexpansiune, în ciuda contextului economic mai puțin favorabil va continua să crească în viitor. Exact cum se întâmplă și în Occident, trendul în domeniu va fi în creștere, și va deveni ceva obișnuit ca oamenii, în momentul în care își construiesc o casă să angajeze din start și o firmă de peisagistică care să se ocupe de partea de amenajări exterioare.

Ne puteți spune câteva din obiectivele UNIQUE LANDSCAPING pe care le implementați în această perioadă?

Avem mai multe obiective la Unique Landscaping pentru următoarea perioadă, între care pot menționa: achiziția unui teren de câteva mii de metri pătrați; înființarea unei pepiniere proprii; achiziționarea și mai multor utilaje performante; mărirea numărului de angajați; triplarea cifrei de afaceri. Ne dorim să lucrăm doar cu cele mai mari nume din domeniul instalațiilor și construcțiilor. Și, nu în ultimul rând, să conectăm Clujul și Transilvania la trendurile europene și internaționale din domeniul peisagisticii.