//Solutii pentru pereti de compartimentare de la Saint Gobain

Solutii pentru pereti de compartimentare de la Saint Gobain

Daca esti in cautarea de solutii pentru alegerea peretilor de compartimentare, Saint Gobain te ajuta cu cateva sfaturi utile.

3 sfaturi in alegerea solutiilor pentru peretii de compartimentare  

1. Include intre optiunile tale multiple variante de pereti, ca sa poti evalua variantele constructive ale peretelui de compartimentare functie de proiectul tau:

  • tip: constructie noua sau renovare,
  • functiune: bucatarie, baie, dormitor matrimonial, dormitorul copilului, birou, living, hol, etc

Variante de pereti:

  • Perete clasic, realizat cu zidarie de 11-14 cm, acoperit cu minim 1.5 cm de tencuiala si glet (din ipsos sau ciment), vopsit
  • Perete modernizat, realizat peste zidaria existenta, de  11-14 cm, placat cu placi din gips-carton sau speciale (lipite sau pe structura metalica), finisat cu placi ceramice, sau cu tapet, sau gletuit si vopsit.
  • Perete modern, realizat in intregime in “sistem uscat” prin montarea structurii metalice, a placilor din gips-carton sau a placilor speciale si includerea izolatiei adecvate, finisat cu placi ceramice, sau cu tapet, sau gletuit si vopsit.

2. Clarifica asteptarile tale: cat spatiu doresti sa ocupe din suprafata casei, ce beneficii sunt importante pentru incaperile pe care le desparte.

Peretele clasic: poate ocupa pe sol latimea de 12.5 cm (daca delimiteaza un spatiu functional tip debara, camera tehnica, dressing; si o izolare acustica redusa), 15 cm (daca separa doua camera de locuit, oferind o mai buna izolare acustica, estimativ 41-43 dB), 20 cm (daca inglobeaza instalatii – baie, bucatarie). Izolarea fonica creste odata cu masa, si deci grosimea, peretelui clasic.

Peretele modernizat: poate ocupa un spatiu mai mare pe sol, adaugandu-se grosimea adezivului sau a structurii metalice si grosimea placii, dar fiecare placa poate fi diferita de la spatiu la spatiu: placi rezistente la umiditate in baie, placi cu rol de izolare fonica in dormitor, placi care purifica aerul in dormitorul copilului, placi care sustin direct greutati si sunt rezistente la impact in living sau in bucatarie, placi rezistente la foc in camera centralei, etc. Deci, pe langa o suprafata perfect dreapta instant, ai beneficii suplimentare.

Peretele modern poate ocupa spatiul cel mai redus pe sol: latimea de 12.5 cm (solutia de perete 3.45.05, cu 2 placi de 12.5 mm pe fiecare parte, pe structura CW 75 mm, cu  vata minerala grosime 50 mm in interior), oferind o izolare acustica superioara celorlalte variante (48-54 dB). Fiecare placa poate fi diferita de la spatiu la spatiu: placi rezistente la umiditate in baie, placi cu rol de izolare fonica in dormitor, placi care purifica aerul in dormitorul copilului, placi care sustin direct greutati si sunt rezistente la impact in living sau in bucatarie, placi rezistente la foc in camera centralei, etc. Deci, pe langa o suprafata perfect dreapta, ai beneficii suplimentare.

Totodata, vorbim despre posibilitatea de a-l modifica ulterior, durata de lucru, curatenia santierului etc.

Peretele clasic presupune un efort mai mare de constructie si demolare, o durata mai mare de lucru (pentru ca presupune multiple procese de uscare), mai mult praf si dezordine

Peretele modern presupune un efort mai redus de constructie, poate fi demontat si re-montat, durata de lucru este redusa, santierul este curat, greutatea peretilor este de 4 ori mai mica decat a celor clasici – adaugand inca un beneficiu apropo de impactul sau redus asupra structurii de rezistenta a cladirii.

3. Studiaza solutiile oferite de producatori pentru a face o alegere informata si la momentul executiei, pentru un rezultat superior, poti trece in revista cu echipa de mesteri modul de punere in opera recomandat de producator.

Solutiile producatorilor sunt disponibile pe website-urile marcilor comercializate si prezinta performantele promise: Grosime, Greutate, Izolare acustica, Rezistenta la foc.

3 capcane pe care sa le eviti si cum

1. Alegerea unor combinatii aleatoare de produse (poate aparea un produs sau mai multe care nu sunt compatibile sau cu performante mai scazute cu implicatii asupra sistemului).

Le evitam prin: Alegerea sistemului recomandat de producator.

Exemple:

Finisarea peretilor din zidarie cu tencuiala si glet: tencuiala Rimano TEN & glet de finisare Rimano GLET; sau tencuiala existenta de ciment (amorsata) + glet de nivelare Rimano BIANCO; sau tencuiala fina (tinci) weber BM15 + glet de finisare weber N15.

Perete de compartimentare Rigips 3.40.05: 2 straturi de placi de gips-carton Rigips cu grosimea de 12.5 mm, vata minerala Isover Akusto Wall 50 mm, profile metalice Rigiprofil CW/UW 75 mm, Accesorii Rigips (dibluri, suruburi, banda de etansare, banda de imbinare), Chit de rosturi Rigips SUPER. Poti alege diverse placi din gips-carton, functie de beneficiile de care este nevoie: Rigips Fonic pentru dormitoare, Rigips Activ’Air pentru dormitorul copilului, Habito pentru bucatarie si living – pentru ca poti agata direct pe  placa rafturile, televizorul, etc (pana la 60 kg pe 4 puncte de prindere), Rigips RBI sau Aquaroc pentru baie,

2. Cumpararea unor produse care nu apartin producatorului al carui sistem l-ai ales

Le evitam prin: Verificarea informatiilor inscrise pe produs sau pe ambalaje. Inscriptionarea cuprinde, conform Regulamentului 305 / 2011: norma de fabricatie, data fabricatiei, cateva caracteristici tehnice, numele producatorului, numele produsului, eventual ( majoritatea au deja ) marcajul CE.

Exemple:

Sacii cu mortare, tencuieli, gleturi, chit de imbinare a placilor – pe ambalaj/sac.

Placile de gips-carton sunt inscriptionate pe cant  si pe muchie / eticheta pe palet

Profilele metalice sunt inscriptionate pe aripa profilului / eticheta pe balot

Cutiile de suruburi – eticheta pe cutie

Benzile de armare si de etansare pe ambalajul lor

3. Modul defectuos de depozitare, manipulare sau punere in opera a materialelor.

Le evitam prin: Respectarea instructiunilor de depozitare, manipulare si punere in opera date de producator pentru produsele ce alcatuiesc sistemul.

De exemplu, pentru placile din gips-carton exista instructiuni specifice:

Placile se transporta manual in pozitie verticala (a muchiei transversale) sau mecanizat cu mijloace de transport special adaptate, pentru a evita aparitia unor tensiuni suplimentare in compozitia acestora si deteriorarea in consecinta.

  • Placile se vor depozita pe suport plan orizontal, neted, in spatii inchise, protejate de intemperii, la temperaturi cuprinse intre 5-40°C si umiditate relativa a aerului de maxim 60%. Trebuie sa se evite contactul direct a placilor cu platforma depozitului.
  • Depozitarea se va face pe suportul/ambalajul original, pentru a evita deformarea placilor.
  • Se va tine cont de capacitatea portanta a platformei pe care se face depozitarea placilor.
  • Transportul si depozitarea se fac cu atentie pentru a evita deteriorarea placilor (muchii, fete, structura)

Nu se recomanda folosirea placilor din gips-carton ude, umede, patate de umezeala sau decolorate de soare.

Nu sunt permise vopsele pe baza de silicati, var, silicat de sodiu pe suprafetele de gips-carton.

3 mituri despre solutiile de pereti de compartimentare care nu sunt tocmai adevarate sau pe de-a intregul adevarate

1. Construiesc pereti pe care nu ii voi modifica vreodata  – PARTIAL ERONAT

Dezvoltarea tehnologiei, stilul de viata modern va necesita inlocuirea instalatiilor curente – care ar putea fi ascunse in interiorul peretelui.

Pentru familiile cu copii, compartimentarea ideala a spatiului este diferita cand copiii sunt mici, cand copiii sunt adolescenti, sau cand doar parintii raman in casa iar copiii sunt plecati la studii sau au casa lor.

2. Peretii din gips-carton sunt mai sensibili decat cei din zidarie – PARTIAL ERONAT

Peretii din gips-carton au o durata de viata egala cu cea a cladirii, in conditii normale de exploatare.

Daca nu se umple cavitatea peretelui cu vata minerala (asa cum este recomandat), poate sa apara perceptia de perete care “suna a gol”.

Peretele rezultat va fi mai slab calitativ daca se opteaza pentru o placa mai subtire (de 9.5 mm in loc de 12.5 mm) sau se monteaza mai putine straturi de placa (un strat de placa in loc de 2 straturi), sau daca se alege o placa inadecvata pentru functiunea incaperii. Placile de gips-carton se utilizeaza la interior si sunt de diferite calitati – dupa culoarea cartonului:

  • Gri – Rigips RB – tip A – pentru lucrari in spatii cu umiditate medie relativa pana la 60% – camera de zi, dormitor, dressing , debara, etc
  • Verzi – Rigips RBI – tip H2 – lucrari in spatii cu umiditate ridicata a aerului, din baie, dus, bucatarie, uscatorie
  • Roz  – Rigips RF- tip F – pereti pentru protectie la foc – acolo unde se cer prin proiect (camera centralei, casa scarii, etc)
  • Verzi cu scris rosu –Rigips RFI – tip FH2 – pereti pentru protectii la foc si umiditate – acolo unde se cer prin proiect
  • Albastra – Rigips Fonic – tip D – pentru ridicare izolarii acustice a unui perete de gips-carton
  • Gri cu marcaj Habito© – tip DFRI – unde avem de fixat obiecte de greutate medie pe pereti, fara pregatire speciala a peretilor; prindere direct cu surub – pentru oglinzi, TV, tablouri, etc.
  • Gri – Rigips Activ’Air – tip A – pentru lucrari in camera unde este importanta calitatea aerului (dormitorul copilului, living, etc)

3. Culoarea placilor are doar rol de marketing, ele nu sunt diferite – ERONAT

Placile verzi, tip H2, rezistente la umiditate au aditivi in miezul de ipsos, rezultand un grad redus al nivelului de absorbtie totala a apei: sub 10%.

Placile roz, tip F si FH2, rezistente la incendiu si umiditate,  au fibra de sticla si eventual alte componente in miezul de ipsos, astfel ca permit placii sa reziste un timp predefinit sub actiunea focului. Sistemele de pereti cu placi tip F pot atinge performanta de rezistenta la foc (etanseitate si integritate un timp predefinit de minute: 30, 45, 60, 90, 120, samd): EI 30, EI 45, EI 60, EI 90, EI 120 samd

Placile albastre, tip D, cu densitate controlata, au fibra de sticla in miezul de ipsos. Sistemele de pereti cu placi Rigips Fonic aduc un plus de liniste in camera, reducand zgomotul cu pana la +3 dB fata de peretii din gips-carton uzuali, ceea ce se traduce print-un sunet perceput de intensitate redusa la jumatate.

Placile gri cu marca Habito, tip DFRI, au densitate controlata cu rol in izolarea acustica, sunt rezistente la foc, au duritate sporita si rezistenta la impact. Ele contin tocatura de fibra de sticla si un adaos polimeric in miezul de ipsos. La montarea elementelor de mobilier, aparatelor electrocasnice suspendate, decoratiunilor, balustradelor sau a altor sarcini pe suprafata peretelui, holtsuruburile se fixeaza direct in placa. Placa Habito® poate prelua o sarcina sigura de 60 kg pe patru holtsuruburi 5×30 mm (Ø=5 mm, L tija=30 mm); suruburile pot fi fixate manual, cu o simpla surubelnita cu cap cruce, direct in placa. Nu mai sunt necesare diblurile, ancorele expandabile sau alte piese complicate de fixare. Pentru strat dublu de placi se vor utiliza holtsuruburi cu tija mai lunga, respectiv 5×50 mm (Ø=5mm, L tija=50mm).

Placile Activ’Air au o contributie activa la imbunatatirea calitatii aerului din interior: miezul aditivat capteaza, retine si descompune formaldehida (substantă nociva, parte din compusii organici volatili, COV) din aerul interior. Printre rezultatele unei concentratii prea mari de COV, mentionam cateva manifestari ale disconfortului resimtit de oameni: ochi  iritati, stranut, alergii, chiar astm. Saint-Gobain detine un Brevet International pentru tehnologia revolutionara Activ’Air®. Eficacitate testata: Reduce cu pana la 70% nivelul de formaldehida din aerul interior, in conditiile utilizarii a 1 mp placa la 1 mc volum interior. Acest raport corespunde aproximativ placarii peretilor si tavanului unei camera. Testarile au fost efectuate de institutul independent ECO din Cologne si de Grupul de laboratoare EUROFINS din Danemarca. Produsul a primit stampila “Aprobat” din partea Institute for Building Biology (IBB) din Rosenheim. Aceasta stampila evidentiaza un produs si capacitatea sa de a contribui la o viata sanatoasa, in paralel cu rolul activ la protectia mediului.

Care sunt plusurile folosirii unor anumite solutii pentru peretii de compartimentare

Solutiile de pereti despartitori cu placi din gips-carton:

  • Se executa rapid, mentinand santierul mai “ curat “ si prin cantitatea redusa de deseuri
  • Se pot demola si reconstrui in alt loc, putandu-se astfel recompartimenta spatiul interior,in functie de necesitatile in evolutie.
  • Au calitati multiple de rezistenta la foc, izolare acustica, rezistenta la umiditate si rezistenta mecanica, egale si pe alocuri superioare solutiilor clasice de zidarie.
  • Au greutate redusa, putand reduce costurile cu structura de rezistenta si fundatiile
  • Pentru punerea in opera necesita personal cu calificare uzuala, pentru a obtine un grad inalt de finisare.

Care sunt minusurile folosirii unor anumite tipuri de solutii pentru peretii de compartimentare

  • Sistemele clasice zidarie au o durata mai mare de executie, necesitand si timp de uscare intre anumite etape, iar santierul este mai putin curat.
  • Pentru a creste capacitatea de izolare a unui perete de zidarie este nevoie sa marim grosimea acestuia, astfel ca va ocupa mai mult din spatiul util locuintei
  • Integrarea instalatiilor in peretii de zidarie necesita saparea unui sant, ingroparea instalatiilor si tencuirea/finisarea acestora; sau pastrarea instalatiilor aparente, rezultand un aspect inestetic al spatiului.

Care sunt motivele pentru care clientii interesati ar merita sa foloseasca produsele Rigips si Isover ale Peretelui de compartimentare Rigips 3.40.05

*Grosime redusa a peretelui: 12.5 cm; se pot alege placile din gips-carton pentru cele 2 straturi functie de beneficiile necesare in camerele unde este amplasat. Se pot face chiar si sisteme hybrid, cu o placa Rigips RB spre interiorul peretelui si o placa Habito la exterior, pe fiecare parte, pentru a beneficia de un cost moderat si beneficiile placii Habito: izolare acustica, rezistenta la foc, rezistenta la impact, sustinere greutati de pana la 60 kg in patru puncte, fixate direct pe suprafata placii (fara a mai fi nevoie sa prindem si de de structura metalica).

*Izolare acustica ridicata intre incaperi: 53dB (spre exemplu, Normativul C 125-2013 prevede 51 dB intre baie si alte incaperi), cu o greutate redusa, de  44 kg/m2, ce nu incarca structura de rezistenta a cladirii, comparativ cu un perete din zidarie din elemente de argila arsa plina (= 1800 kg/m3 ) cu grosimea de 1/2 element de argila arsa (2 cm + 11,5 cm + 2 cm), care ofera o izolare acustica Rw= 49 dB (in conditiile in care 3 decibeli echivaleaza cu perceptia ca sunetul s-a redus la jumatate) si are o greutate de 275 kg (sursa: Normativul C125-2013, Anexa 5, pag 142, linia 15).

*Sistem de perete cu performante verificate, realizat cu produse Rigips si Isover de inalta calitate, originale. Marcile sunt prezente de 25 de ani pe piata din Romania si apartin Grupului international Saint-Gobain, cu o reputatie solida si o istorie de peste 350 de ani.