//Urban: Aparatele de aer condiționat ar putea deveni o sursă de apă în viitor

Urban: Aparatele de aer condiționat ar putea deveni o sursă de apă în viitor

Criza globală de apă a îndemnat companiile și orașele să refolosească condensul de la aparatele de aer condiționat la instalațiile de apă, la toalete și, într-un caz izolat, la prepararea berii.

Refolosirea apei în Israel

În orașul Herzliya, Israel, aparatele de aer condiționat răcesc 46.000 de metri pătrați de birouri Microsoft Corp. La fel ca orice sistem de aer condiționat, acestea produc apă. În loc ca apa să fie lăsată să se scurgă, Microsoft o reutilizează pentru a iriga suprafața campusului și pentru a ajuta la răcirea clădirii. Compania folosește sisteme similare în birourile sale din Twycross, Marea Britanie și Hyderabad, India.

www.bloomberg.com

„Avem în vedere, de asemenea, includerea acestui sistem și în alte clădiri Microsoft, în funcție de designul HVAC, de climele regionale și de alți factori”, a declarat Katie Ross, senior manager de program de sustenabilitate la Microsoft, într-un e-mail.

Economiile de 3 milioane de litri realizate de birou Microsoft sunt suficiente pentru a satisface nevoile anuale de apă ale mai multor familii. Deși sistemele de refolosire a condensului nu se adaptează eficient la majoritatea locuințelor și a altor spații mici (deocamdată), ele ar putea fi un instrument util pentru clădirile inteligente și pentru a satisface nevoile de apă. Organizația Națiunilor Unite susține că apa este „mediul principal prin care vom simți efectele schimbărilor climatice”.

Refolosirea apei în Texas

Unele locuri, precum Austin, Texas – unde probabil apa va deveni mai puțină – au luat deja măsuri pentru a promova refolosirea condensului.

„Ne aflăm într-o parte a țării în care ne așteptăm ca schimbările climatice să aibă un impact asupra frecvenței și severității secetei noastre”, spune Mark Jordan, manager de program de mediu al Austin Water. „Vrem să ne extindem oferta cât mai mult posibil, recurgând din ce în ce mai mult la reutilizare. Promovăm cu adevărat acest lucru ca o modalitate de a satisface cererile de apă pentru următoarele sute de ani”.

www.bloomberg.com

Două clădiri importante din Austin folosesc această tehnologie. Austonian, un zgârie-nori rezidențial cu 56 de etaje, captează aproximativ 48.000 litri de condens pe an, folosind apa pentru a iriga un spațiu verde de la etajul 10. De asemenea, Biblioteca Centrală Austin combină surse alternative de apă, inclusiv condensul reutilizat, recoltarea apei de ploaie și apa recuperată pentru a economisi aproximativ 1,3 milioane litri pe an – suficient pentru a satisface aproape 90% din cerințele de apă ale bibliotecii.

În încercarea de a face ca alte spații interioare mari să urmeze exemplul, Consiliul orașului Austin a aprobat în aprilie un program de stimulare menit să încurajeze reutilizarea apei, inclusiv a condensului. Dezvoltările comerciale care reutilizează între 3,7 milioane și 11,3 milioane de litri (între 1 și 3 milioane de galoane) de apă potabilă pe an pot obține 250.000 de dolari; iar cei care economisesc mai mult de 3 milioane de galoane pot obține 500.000 de dolari. Programe similare există deja în San Francisco și San Antonio.

Chiar dacă volumul de apă de la aparatele de aer condiționat este mic în comparație cu cel din râuri, acesta poate avea un impact pozitiv, mai ales atunci când este combinat cu alte surse alternative de apă. Chiar și acest volum mai mic poate înverzi grădini, umple toalete, asigura răcire, satisface nevoile parțiale ale clădirilor individuale, scurta lanțurile de alimentare cu apă (economisind energie) și îi face pe oameni mai conștienți de lipsa apei.

Utilizarea codensului pentru prepararea berii

În 2019, Aeroportul Internațional San Diego s-a angajat într-un proiect pentru a atrage mai multă atenție asupra conservării apei: transformarea condensului în bere. Înainte de pandemie, s-a asociat cu Ballast Point Brewing pentru a transforma o parte din condensul din turnurile sale masive de răcire folosite pentru a controla temperatura aeroportului. Rezultatul a fost SAN Test Pilot, o bere kölsch mai ușoară în stil german.

www.bloomberg.com

Într-un an, aeroportul colectează aproximativ 100.000 de galoane de condens (37.853 litri), în principal pentru turnuri de răcire și spălare electrică. Potrivit lui Richard Gilb, managerul departamentului de planificare și environmental affairs, aeroportul reutilizează condensul din 2014.

„Deoarece ne aflăm într-un mediu de coastă, există suficientă umiditate pentru a crea condens în mod regulat”, a declarat acesta. „Pur și simplu picura pe pământ și părea o sursă destul de bună de apă cu care ar trebui să facem ceva.”

Deși pandemia a distrus temporar speranțele pentru alte loturi, Gilb speră să se asocieze cu alte fabrici de bere din San Diego pentru a face mai multă bere din condens în viitor.

Cauți furnizori de aparate de aer condiționat? Încearca arhispec.ro și ai acces instant la o întreagă bibliotecă online cu produse și soluții tehnice.