//Clădirea „Helix” Amazon reflectă forma biroului post-pandemic?

Clădirea „Helix” Amazon reflectă forma biroului post-pandemic?

Supranumită Helix și proiectată de firma de arhitectură NBBJ, structura de sticlă strălucitoare va ancora al doilea sediu al gigantului Amazon din suburbiile Washington, DC. În interior, clădirea va avea spații de întâlnire și grădini, iar în exterior, drumurile și căile converg spre vârful turnului.

„Helix este o clădire foarte specială care reprezintă angajamentul Amazon pe termen lung”, spune Dale Alberda, arhitect și director la NBBJ.

bloomberg.com

Zgârie-norul din sticlă încrustată în copaci redă optimismul tehno-futurist care a dominat arhitectura de ani de zile. Tehnologia are puterea de a transforma orașele, iar Amazon nu s-a sfiit să-și exercite voința asupra comunităților care-l găzduiesc: Helix servește drept un fel de continuare a Sferelor, globurile de sticlă pe care NBBJ le-a proiectat pentru sediul central al companiei din Seattle în 2018.

bloomberg.com

Contextul pentru Helix este global, nu local, înrădăcinat în vocabularul universal al geometriei. La fel ca sfera, spirala este o formă naturală elementară, văzută în plante, scoici, ADN, chiar și în galaxia Calea Lactee. Schela de oțel care va susține turnul de 370.000 de metri pătrați are același aspect celular, deși nu este la fel de elaborată ca modulele pentagonale pe care arhitecții de la NBBJ și inginerii de la Magnusson Klemencic Associates le-au dezvoltat pentru sfere. (Acest sistem a fost inspirat de munca unui matematician belgian, potrivit arhitecților; Helix este o expresie a șirului Fibonacci).

„Majoritatea clădirilor de birouri închid suprafața etajului. Vrei să obții cât mai mulți metri pătrați pentru a găzdui cât mai mulți oameni, ceea ce se transformă în etaje plate și încăperi pătrate, de obicei ”, spune Alberda. „Pentru sfere, nu a fost vorba de închiderea podelelor, ci de volumul închiderii pentru plante și copaci”. „În cazul clădirii Helix este aceeași idee. Ne-am uitat cu adevărat la natură pentru inspirație. Am fost încurajați de Amazon să ne gândim la geometria dublei spirale”, adaugă acesta.

Un alt aspect suprinzător în proiectul Amazon este abordarea urbană: în loc de parcul de birouri suburban, Amazon își propune să ofere o experiență sublimă urbană.

bloomberg.com

Efectele pandemiei pot fi observat în accentul pus pe aerul proaspăt și accesul în spații exterioare. Pentru angajați, caracteristica cea mai revoluționară a complexului ar putea fi mecanică: toate clădirile vor avea ferestre operabile. Până la finalizarea Helix în 2025, astfel de caracteristici de ventilație pot fi încă relevante.