Fie că vorbim despre stadioane din lemn, restaurante construite sub nivelul mării sau clădiri de birouri plutitoare, domeniul construcțiilor nu încetează să surprindă la capitolul inovații. Iată câteva dintre cele mai inovatoare proiecte aflate în desfășurare pe mai multe continente.
Stadionul Forest Green Rovers
Anglia
Zaha Hadid Architects, cu sediul în Marea Britanie, a primit la sfârșitul anului 2019 autorizația pentru construirea primului stadion de fotbal din lemn din lume. Situat în Gloucestershire, Anglia, stadionul va găzdui Forest Green Rovers Football Club, o echipă de fotbal care concurează în Liga a doua din Marea Britanie. Aproape fiecare element va fi construit din cherestea provenită din surse sustenabile, inclusiv structura acestuia.
Forest Green Rovers va fi unul dintre cele mai verzi stadioane de fotbal din lume, alimentat doar de resurse sustenabile. Apa de ploaie reciclată și panourile solare care alimentează proiectoarele de pe actualul stadion fac parte din motivul pentru care FIFA, asociația mondială de fotbal, recunoaște clubul ca fiind cel mai verde club de fotbal din lume.
Sub Restaurant
Norvegia
Scufundat la 5 metri sub nivelul mării de la vârful nordic al Norvegiei, Under seamănă cu un periscop care aruncă o privire prin suprafața apei. Restaurantul, proiectat de firma de arhitectură Snøhetta din Oslo și deschis în 2019, este primul restaurant subacvatic din Europa și cel mai mare loc de luat masa subacvatic din lume.
Betonul armat gros de aproape 60 cm protejează interiorul, în timp ce ferestrele mari, care sunt atracția principală, au o grosime de 30 cm. Fundația a fost așezată sub apă, dar structura exterioară a fost construită deasupra solului și coborâtă sub nivelul mării. Odată ce structura a fost coborâtă, lucrările la interior au fost finalizate.
Stadionul Ras Abu Aboud
Qatar
Înaintea Cupei Mondiale FIFA din 2022, Qatar intenționează să construiască mai multe stadioane de fotbal, inclusiv unul care poate fi demontat, mutat și reasamblat .
La stadionul Ras Abu Aboud cu o capacitate de 40.000 de locuri din Doha , totul, de la toalete, apartamente de ospitalitate și exterior, va fi realizat din containere de transport mari. Betonul va fi folosit pentru fundația structurii, dar cea mai mare parte a fierului și a containerelor vor putea fi dezasamblate după evenimente.
Locul de desfășurare este unul dintre cele șapte în curs de construcție pentru Cupa Mondială, dar Ras Abu Aboud este singurul stadion care va prezenta această abordare mobilă a construcției, care ar putea apărea în viitoarele locații sportive mondiale.
Birou plutitor Rotterdam
Olanda
Firma olandeză de arhitectură Powerhouse Company a creat designul pentru Floating Office Rotterdam, sediul Centrului Global de Adaptare, un grup de pregătire a schimbărilor climatice.
Rohtang Tunnel
India
Rohtang Tunnel se întinde pe 9 km în India și este cel mai lung tunel de autostradă din lume construit la peste 3000 metri înălțime.
Tunelul Atal este construit sub pasul Rohtang din lanțul Pir Panjal din Himalaya. Când zăpada cade iarna, aceasta poate deconecta satele de restul țării. Tunelul încearcă să schimbe acest lucru și să reducă distanța dintre sate și Manali cu aproximativ 48 de km.