//Lucruri pe care nu le știai despre arhitectură

Lucruri pe care nu le știai despre arhitectură

În acest articol ne-am concentrat asupra arhitecturii și a tot ceea ceea ce cuprinde această industrie, care a ajutat la modelarea lumii așa cum o cunoaștem. Arhitectura este o industrie care poate ajuta oamenii și în același timp poate găsi soluții pentru a adăposti pe cei nevoiași, amestecând în același timp diferite elemente și creând structuri unice.

Așadar, haideți vă invităm să analizăm câteva idei interesante despre această ramură și cum s-a schimbat de-a lungul anilor.

  1. Lego obișnuia să facă cărămizi mai mici pe care arhitecții, mai apoi, sa le folosească pentru a crea modele de case. La sfârșitul anilor ’60, fiul fondatorului Lego a încercat să realizeze un model lego al casei pe care o construia, dar nu a ajuns la scara potrivită, deoarece cărămizile Lego au un raport între 5 și 6 lățime / înălțime, așa că a creat modulul X, folosit mai apoi, pentru o perioadă, de către arhitecți în munca lor.
  2. Cea mai scumpă clădire din lume în prezent costă 15 miliarde de dolari. Există în lume multe clădiri de tip zgârie-nori luxoase, dar doar una este un simbol al opulenței. Cea mai scumpă clădire este Abraj Al Bait din Mecca, Arabia Saudită. Clădirea este alcătuită din 7 hoteluri tip zgârie-nori și este un complex de clădiri al Guvernului. Structura poartă numele: Turnurile lui Dumnezeu și a devenit un mega proiect finanțat de regele Abdullah, un proiect care se străduiește să modernizeze orașul, dar să și aibă în vedere îngrijirea pelerinilor săi.
  3. Noua generație reusește încet să schimbe modul în care se realizează arhitectura. Tânăra generație care a crescut urmărind videoclipuri Youtube și stăpânind rețelele de socializare au puncte de vedere diferite despre cum ar trebui să arate clădirile și orașele. Toți doresc să se diferențieze de stilul tradițional și să integreze lucrări sofisticate și creative în activitatea lor. În loc să construiască, ei creează experiențe. Orașele de Mâine vor fi modelate de arhitecți care își asumă riscuri. Aceștia nu se tem să fie inspirați de natură, sustenabilitate sau tehnologie. Acest nou val de arhitecți sunt, de asemenea, foarte interesați de lux și materiale de înaltă calitate.
  4. Marea Britanie are mai multe locuri de muncă în arhitectură decât medicii stomatologi sau angajații din muzeu. Când vine vorba de arhitectură și construcții, orașele mari sunt principalele locații de căutat. Deși piața evoluează odată cu sectorul economic, există încă o cerere ridicată de arhitecți sau cel puțin asta se întâmplă în Marea Britanie și în țările foarte dezvoltate. Țara este, de asemenea, un centru de arhitectură cu peste 50 de școli dedicate, dintre care 10 sunt în Londra.
  5. Contrar credinței populare arhitecții nu sunt atât de bine plătiți. Când vezi toate aceste clădiri și concepte uimitoare, ai crede că arhitecții sunt cei mai norocoși oameni din lume. Din păcate, majoritatea fondurilor se alocă materialelor de construcții, decorațiunilor interioare și consumabilelor, nu arhitectului care a proiectat-o. Este o industrie plină de instabilitate, deoarece piața locuințelor depinde de fluctuațiile economice.
  6. Diferența de gen este foarte accentuată în această industrie – există o mână de arhitecți de sex feminin, care sunt foarte cunoscuți și respectați pentru munca lor, dar rareori vedeți un proiect mare proiectat sau condus de o femeie. Problema diferenței de gen nu este ceva nou, așa cum se întâmplă în fiecare industrie, într-o anumită măsură. De această problemă încă nu se vorbește suficient, chiar și la cele mai mari firme de arhitectură, vedem că femeile sunt plătite mai puțin pentru aceleași locuri de muncă și proiecte. Chiar și Zaha Hadid, celebra arhitectă plătește femeile cu 20% mai puțin decât bărbații.
  7. Mai multe companii își construiesc propriile mini-orașe – cea mai nouă tendință a mai multor companii precum Google, Facebook sau Amazon este să construiască multe orașe care să le permită angajaților să locuiască acolo fericiti și să dedice mai multe ore companiei. Aceste proiecte oferă locuințe, clădiri de birouri, supermarketuri, grădinițe și multe altele. Această nouă tendință a ecosistemelor mici este mai benefică pentru companii și mai puțin pentru oamenii care trăiesc în ele, deoarece sfârșești să trăiești într-o bulă controlată de angajatorul tău. Această fuziune între sectorul public și cel privat pare să fie atrăgătoare pentru marile companii.
  8. Empire State Building generează mai multe venituri din turism decât spații de birouri. New York are un număr de clădiri emblamatice. Unul dintre ele este Empire State Building, care măsoară 443 de metri și are vedere la întregul oraș și nu numai. Clădirea a fost terminată în urmă cu 87 de ani și a costat peste 500 de milioane de dolari.
  9. Cele mai renumite clădiri arhitecturale sunt amendate pentru că au încălcat legea. Una dintre cele mai emblematice clădiri arhitecturale din lume: Sagrada Familia un este încă terminată la 130 de ani de la începerea construcției. Proiectul a început sub îndrumarea și designul lui Antoni Gaudi. Acum, după moartea lui, specialiștii continuă conform instrucțiunilor lui. Acest proiect nu este finanțat de guvernul spaniol, ci de investitori privați și vânzări de bilete. Totodată, echipa responsabilă a primit din partea autorităților o amendă de 60 de milioane pentru că nu aveau autorizație de construcție.

Să lucrezi în domeniul arhitecturii este așadar, după cum bine spun specialiștii „atât o binecuvântare, cât și un blestem”. În comparație cu alte locuri de muncă, ajungi să-ți vezi munca adusă la viață și să o supui testului timpului. Arhitecții ajută într-adevăr oamenii să aibă o viață mai bună, dar întâmpină și multe obstacole pe drum. Acestea au fost câteva curiozități despre arhitectură pe care poate nu le știai, dar cu siguranță de-a lungul timpului specialiștii din domeniu au adunat și mai multe pe care, probabil, le vom discuta într-un articol viitor.

Autor: Ana Maria Alexandra Crăciun