//Proiectare incluzivă: Cum se pot crea clădiri mai accesibile?

Proiectare incluzivă: Cum se pot crea clădiri mai accesibile?

Sweetwater Spectrum se întinde pe aproximativ 1,2 hectare, lângă centrul orașului Sonoma, în California. Este un campus zen, cu o grădină organică, piscină și alei largi care leagă o serie de clădiri joase decorate în culori neutre și tavane acustice sportive, detectoare de mișcare pentru iluminat și pereți izolați fonic. Podelele au atât încălzire, cât și răcire.

Designul minimizează zgomotul și stimularea senzorială pentru cei 16 adulți cu autism care locuiesc la Sweetwater. Clădirile rezidențiale au dormitoare individuale pentru a promova independența și bucătării și camere de zi comune pentru a sprijini implicarea comunității. Biblioteca este aprovizionată cu cărți; alimentele cultivate în grădină și în seră sunt consumate în campus și vândute local; iar centrul comunitar găzduiește programe, toate pentru a susține o „viață cu scop”.

Peste un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu un handicap care le-ar putea inhiba capacitatea de a accesa o clădire sau o infrastructură. Privind problemele de mobilitate numai în SUA, există aproximativ de două ori mai multe persoane cu dizabilități de mobilitate decât locuințele disponibile accesibile pentru scaune cu rotile, conform unei analize din 2020.

„Clădirile sunt parte din infrastructură și dacă vrem să reconstruim mai bine, trebuie să reconstruim în timp ce avem pe toată lumea în minte”, a spus Marsha Maytum, arhitect la Leddy Maytum Stacy Architects, care a lucrat la Sweetwater. „Facem această investiție incredibilă în următorii mulți ani și avem ocazia să o facem corect și să aducem beneficii tuturor”.

Designul universal, definit

Designul universal, cunoscut și sub denumirea de „proiectare incluzivă”, este procesul arhitectural și creativ prin care se asigură că infrastructura din mediul construit este accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, abilitate sau orice alt aspect demografic. Conceptul a fost dezvoltat în 1997 de către Ron Mace, fondatorul Centrului pentru Design Universal de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, împreună cu alți arhitecți, care credeau că designul ar trebui să aducă un beneficiu pentru fiecare utilizator. Principiile de proiectare universală necesită structuri și spații care să găzduiască o varietate de abilități; să fie ușor și intuitiv de utilizat; să comunice informațiile necesare, indiferent de abilitățile senzoriale, și să poată acomoda persoane de diferite dimensiuni, posturi și abilități de mobilitate.

În patru ani de la publicarea Principiilor Designului Universal, Organizația Mondială a Sănătății a îmbrățișat cadrul, ceea ce a determinat Norvegia să adauge liniile directoare în codurile de construcție. Și unele orașe care au găzduit Jocurile Olimpice recent, Londra în 2012 și Tokyo în acest an, au încorporat practica pe stadioanele olimpice cu caracteristici variind de la băi concepute special pentru a găzdui persoanele cu deficiențe de mobilitate, vizuale și audio până la „încăperi de relaxare” pentru persoanele hipersensibile la stimuli.

Încorporarea de rutină a ideilor de design incluzive nu este obișnuită în SUA, unde orientările se înclină spre cerințele minime, potrivit Dave Yanchulis, director al Biroului pentru Servicii Tehnice și Informaționale la Consiliul de Acces din S.U.A., o agenție federală independentă care dezvoltă și menține standarde de accesibilitate pentru mediul construit în conformitate cu ADA.

În California, un moment educativ

Sweetwater a debutat ca program pilot în 2013 și a avut atât de mult succes încât s-a format rapid o listă de așteptare. Planifică să adauge o altă clădire pentru a găzdui încă patru rezidenți și facilități suplimentare, inclusiv o grădină senzorială și leagăne specifice autismului.

În ciuda costului de 3.850 de dolari pe lună, Sweetwater a devenit un model pentru părinții adulților cu autism și educatorii acestora, care doresc să reproducă ofertele în comunitatea lor. Aproximativ un sfert dintre rezidenți primesc sprijin pentru a plăti sau compensa costul.

Sweetwater a găzduit tururi pentru sute de familii și persoane interesate să-și construiască propriile comunități rezidențiale și a avut peste 400 de persoane care au participat la două simpozioane în 2019 și 2020 despre cum să reproducă modelul. Acum oferă servicii de consultanță contra cost.

Maytum, care a proiectat Sweetwater, se concentrează pe design durabil și orientat spre egalitate socială de peste 30 de ani. Având în vedere că aproximativ 2% dintre adulții din SUA au tulburări de spectru autist, ea spune că mai mulți arhitecți trebuie să înțeleagă nevoile de proiectare, care se pot schimba pe măsură ce o persoană îmbătrânește. O persoană poate fi extrem de reactivă la stimuli, de exemplu, în timp ce altele pot avea nevoie de mai multe aporturi senzoriale.

„În spectrul autismului, unii indivizi sunt hipersensibili, iar alții sunt hiposensibili, așa că găsirea unui punct de echilibru pentru a crea un mediu care este primitor pentru toată lumea și care poate fi adaptat la nevoile specifice este crucială”, a spus aceasta. „La Sweetwater, unul dintre lucrurile importante pe care am vrut să le realizăm a fost să ne asigurăm că mediul rezidențial, casa pe care o creăm pentru acești indivizi, va fi cu adevărat funcțională pentru ei de-a lungul vieții”.

Este una dintre cele mai accesibile clădiri de birouri din SUA, cu uși automate, o rampă în spirală până la etajul doi, lifturi accesibile, senzori hands-free și instrumente de „wayfinding”, cum ar fi suprafețele texturate, pentru a ghida persoanele cu deficiențe de vedere redusă prin clădire.

Campusul Ed Roberts este, de asemenea, un lider în design universal, datorită locului în care a fost construit – la stația de tranzit rapid din Ashby Bay din Berkeley, pentru a conecta călătorii la aeroporturile, stațiile de autobuz, taxiurile și serviciile de paratransit din apropiere.

relates to Creating More Accessible, Inclusive Buildings
bloomberg.com

Directorul executiv al campusului, Eric Smith, spune că este un exemplu pentru modul în care proiectarea și construcția incluzive sunt mișcări financiare inteligente, deoarece abordează toate nevoile în timpul planificării și construcției, evitând costurile ulterioare ale modernizarii.

„Oricum puneam podeaua de beton”, a spus Smith. „Am texturat folosind culori ușor diferite. Există un milion de alegeri pe care le poți face într-o clădire pentru a o face mai accesibilă, iar arhitecții spun că nu va costa mai mult”.

În Danemarca, design prin empatie

Stațiunea Musholm, situată pe Korsør, coasta Marii Centuri a Danemarcei, este concepută pentru a motiva pe toată lumea, indiferent de abilitate, să se angajeze în activități fizice. Proiectul, creat de AART Architects, a fost finalizat în 2015. Dispune de o rampă de activitate de 110 de metri, fiind formată dintr-un perete de cățărat pentru scaune cu rotile și prima telecabină din lume pentru utilizatorii de scaune cu rotile în sala sa polivalentă. Douăzeci și patru de case accesibile înconjoară spațiul.

Cheia succesului arhitectural al clădirii, potrivit lui Kathrine Stærmose, partener și manager de relații de afaceri pentru AART Architects, este empatia. Stațiunea a dorit să ofere un loc în care toată lumea să poată veni și să fie activă, având în vedere că 38% dintre danezii cu dizabilități de mobilitate sunt inactivi fizic, a spus aceasta.

La doar o oră distanță, în Taastrup, Danemarca, se află Casa Organizațiilor persoanelor cu dizabilități, care, precum campusul Ed Roberts din California, găzduiește organizații care se concentrează pe drepturile persoanelor cu dizabilități. Designerii au fost, de asemenea, însărcinați să se deplaseze prin spațiu ținând cont de toate nevoile, abilitățile și vârstele, astfel încât butoanele liftului sunt mai jos, butoanele de pe balustrade marchează diferitele numere de etaj pentru persoanele nevăzătoare, iar toaletele sunt în spații mari și accesibile.

Constructorii au spus că proiectul nu este mai scump de construit decât o clădire fără design incluziv.

În Norvegia, rezidenții au contribuit

O modalitate de a asigura un design universal este de a permite utilizatorilor finali ai unui proiect să aibă un cuvânt de spus în procesul de proiectare. Așa s-a întâmplat în Stavanger, Norvegia, cu Vindmøllebakken, o comunitate accesibilă de 40 de „locuințe” individuale și 500 de metri pătrați de spațiu comun, care s-a deschis în 2019. În anul următor, a câștigat Premiul pentru inovație Architecture Norway pentru design universal.

Complexul de locuințe are zone spațioase, deschise, de luat masa și de relaxare, precum și camere individuale în care rezidenții pot alege orice, de la locația ferestrelor, la tipurile de scaune și mobilier – toate într-un mod care acordă prioritate accesibilității individuale și universale. Unele unități sunt construite în apropierea spațiilor comune, în timp ce altele au intrări private din curte pentru a satisface o serie de nevoi sociale și fizice. Materialele de construcție și semnalizarea asigură vizibilitatea, iar căile de intrare sunt largi pentru a permite o utilizare ușoară.

Vindmollebakken1
bloomberg.com

„Influența și participarea utilizatorilor reprezintă investiția de bază în construirea unei comunități sociale puternice”, a spus Isobel Taylor, arhitect la firma Helen & Hard. „În cadrul dezvoltării de locuințe de astăzi, este crucial să ne concentrăm pe designul universal pentru a putea proiecta spații adaptabile care să răspundă nevoilor provocărilor societale de astăzi.”

Experții spun că această practică de a implica membrii comunității – în special cei cu dizabilități – în procesul de proiectare este o necesitate pentru planificatori, arhitecți și factorii de decizie. „Designul universal înseamnă includerea multor oameni în procesul dumneavoastră cu mult înainte de etapa de proiectare”, a spus Eric Smith de la Ed Roberts Campus.

În timp ce proiectul de lege de referință privind infrastructura din SUA care este negociat nu are prevederi pentru proiectarea universală, Maytum și alți lideri în domeniu spun că accesibilitatea ar trebui să ajute la ghidarea planificării.

Sursă: bloomberg.com