//Locuirea individuală – relația între spațiu interior și exterior

Locuirea individuală – relația între spațiu interior și exterior

Soluțiile arhitecturale contemporane asupra locuirii individuale rezonează tot mai mult cu ideea de a oferi posibilitatea utilizatorului de a interacționa cu spațiul exterior într-o manieră aparte.

Locuirea, în spațiile mai restrânse și mai compacte, o alternativă des întâlnită în rândul proiectelor arhitecturale pentru locuințe individuale, conferă mai multă libertate în amenajarea spațiului exterior și permite o redefinire a utilității acestuia în timp, cu o raportare mai limitată la spațiul interior.  

Spațiile interioare, cu o configurație atipică, ce ajută la formarea unor curți semi-închise, în care arhitectul stabilește cu precizie utilitatea locului, constrâng într-o anumită manieră libertatea utilizatorului final de a reutiliza spațiul în timp.

În funcție de felul în care utilizatorul final rezonează cu ideile și propunerile arhitecturale, se poate opta pentru anumite abordări menite să eficientizeze, într-un anume fel ideea de locuire.

Locul de luat masa și bucătăria, asociate la nivel funcțional, la interior, pot genera, printr-o configurație volumetrică atipică, un spațiu exterior care să rezoneze funcțional cu spațiile interioare. Tot de-aici, pot rezulta curți semi-private, potrivite pentru delimitarea zonei de noapte față de zona de zi, in special living.

Cu toate acestea, spațiul exterior, devine unul fragmentat, mai greu de gestionat în contextul în care terenul este unul generos care ar permite-o. Indiferent dacă avem o zonă de zi sau de noapte, preferința beneficiarilor, atunci când fac tranziția de la apartament către casă, este aceea de a avea o libertate deplină și de a măsura vizual spațiul exterior, de a-l percepe și de a găsi utilizări pentru el.

Cu mai multe sfaturi utile și proiecte de succes vă așteaptă specialiștii de la: https://imdesignstudio.ro/