//Proiectele de autostrăzi în 2024: Începuturi promițătoare, dar cu umbre de incertitudine

Proiectele de autostrăzi în 2024: Începuturi promițătoare, dar cu umbre de incertitudine


În cursul anului 2024, Asociația Pro Infrastructură proiectează începerea lucrărilor pe o extindere de 196 km de autostrăzi, conform celui mai optimist scenariu. Cu toate acestea, doar 55 km sunt considerați siguri pentru a începe lucrările, conform declarațiilor reprezentanților asociației. Aceștia atrag atenția asupra faptului că scenariul de vis, care ar implica începerea lucrărilor pe aproape 200 km, este puțin probabil din cauza lipsei de fonduri, a lipsei de seriozitate a statului și a numărului insuficient de constructori harnici.

În anul 2024, sunt așteptate începerea lucrărilor pe tronsoane semnificative, precum A1 Sibiu-Pitești Secțiunile 2 și 3, A8 Leghin-Moțca și A13 Arpașu-Sâmbăta. Cu toate acestea, există incertitudini privind realizarea acestor proiecte și termenele stabilite pentru finalizare. Pe A7 Ploiești-Pașcani, deși lucrările ar trebui să înceapă, există îndoieli cu privire la respectarea termenelor, în special în ceea ce privește podul peste Râul Buzău.

Conectarea A1 de A2 prin A0 Sud este considerată a fi știrea rutieră majoră a anului 2024, cu termenul limită stabilit pentru aprilie. Cu toate acestea, se estimează că presiunea pentru respectarea acestui termen este redusă, iar deschiderea efectivă este anticipată în octombrie-noiembrie sau chiar decembrie.

Alte proiecte, precum A1 Pitești-Curtea de Argeș, DEx4 Tureni și DEx12 Colonești-A1, au șanse de a fi finalizate în 2024, dar există incertitudini și presiuni legate de termenele stabilite în contracte.

În concluzie, cu numeroase variabile și incertitudini, se anticipează că în 2024 vor începe lucrările pe aproximativ 196 km de autostrăzi. Cu toate acestea, realizarea acestora depinde de factori precum disponibilitatea fondurilor, seriozitatea statului și angajamentul constructorilor.

SURSA ARTICOL