//Oamenii de știință au creat cea mai albă vopsea din lume. Ar putea elimina nevoia de aer condiționat

Oamenii de știință au creat cea mai albă vopsea din lume. Ar putea elimina nevoia de aer condiționat

Cea mai albă vopsea din lume a fost creată într-un laborator de la Universitatea Purdue, o vopsea atât de albă încât ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiționat, spun oamenii de știință.

Vopseaua a ajuns în cartea Guinness World Records ca fiind cea mai albă vopsea realizată vreodată. Aceasta poate contribui la reducerea încălzirii globale.

eu.usatoday.com

„Când am început acest proiect în urmă cu aproximativ șapte ani, aveam în vedere economisirea energiei și combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue, într-un comunicat. Ideea a fost de a face o vopsea care să reflecte lumina soarelui, au spus cercetătorii.

Cu toate acestea, făcând această vopsea cu adevărat reflectorizantă, a devenit de asemenea albă, potrivit Universității Purdue. Vopseaua reflectă 98,1% din radiația solară, emițând în același timp căldură. Deoarece vopseaua absoarbe mai puțină căldură decât emite, o suprafață acoperită cu această vopsea este răcită sub temperatura înconjurătoare fără a consuma energie.

Utilizarea acestei noi vopsele pentru a acoperi o suprafață a acoperișului de aproximativ 1.000 de metri pătrați ar putea duce la o putere de răcire de 10 kilowați. „Este mai puternică decât aparatele de aer condiționat utilizate de majoritatea caselor”, a spus Ruan.

Vopselele de pe piață concepute pentru a respinge căldura reflectă doar 80% până la 90% din lumina soarelui și nu pot face suprafețele mai reci decât mediul înconjurător.

Două caracteristici fac această vopsea ultra-albă: o concentrație foarte mare de sulfat de bariu și diferitele dimensiuni ale particulelor de sulfat de bariu în vopsea, au spus oamenii de știință de la Purdue.

Cercetătorii de la Purdue s-au asociat cu o companie pentru a pune pe piață această vopsea ultra-albă, potrivit unui comunicat de presă.

Sursă: eu.usatoday.com