//Noul Timber Tower din Berlin vine cu ambiții înalte: o schimbare de paradigmă socială și ecologică

Noul Timber Tower din Berlin vine cu ambiții înalte: o schimbare de paradigmă socială și ecologică

Clădirea mixed-use pe care Berlinul intenționează să o construiască în cartierul Kreuzberg al orașului este neobișnuită din câteva motive.

Turnul de 98 de metri, a cărui construcție a fost confirmată pe 29 ianuarie de către dezvoltatorul sustenabil UTB, primăria Berlin și Friedrichshain-Kreuzberg va fi realizat în mare parte din lemn. Costând 90 de milioane de euro, turnul va fi construit din cherestea laminată, care permite constructorilor să ridice turnuri înalte care folosesc mult mai puțin oțel și beton decât zgârie-norii tradiționali. Numită WoHo și proiectată de norvegianul Mad Arkitekter, clădirea cu 29 de etaje promite să fie cea mai înaltă clădire din lemn din Europa până în prezent.

În timp ce aspectul ecologic al proiectului atrage atenția, complexul are alte calități care pot fi și mai interesante. Acest lucru se datorează faptului că turnul și clădirile conectate aspiră să fie o dezvoltare orientată către comunitate. Șeful UTB, Thomas Bestgen, l-a numit „Turnul Anti-Amazon”, referindu-se la controversata clădire de birouri comerciale pe care gigantul de retail online o ridică în estul Berlinului.

Dacă proiectul se ridică la înălțimea aspirațiilor progresiste declarate de dezvoltator și oraș, WoHo – al cărui nume înseamnă Wohnhochhaus, sau „live-tower” – ar putea servi drept șablon pentru modul de construcție a unei piese arhitecturale care nu presupune excludere sau relocare. Oficialii Friedrichshain-Kreuzberg spun că obiectivul nu este doar de a oferi locuințe noi: este de a direcționa Berlinul și alte orașe „către o schimbare de paradigmă socială și ecologică”, a declarat comisarul pentru locuințe Kreuzberg, Florian Schmidt, într-un comunicat de presă.

În acest scop, proiectul este construit pentru a servi localnicilor. Aproximativ 25% din turn vor fi birouri și spații comerciale – cu întâietate pentru întreprinderile locale – 60% vor fi locuințe. O treime dintre aceste locuințe vor fi la prețuri accesibile, o treime vor fi unități ocupate de proprietari, iar o treime vor fi apartamente cu chirie controlată. Mai multe tipuri de locuințe vor fi amestecate în cadrul complexului, creând un cartier vertical diversificat de unități familiale mari, studiouri studențești și locuințe asistate pentru rezidenții mai în vârstă și persoanele cu demență. Restul de 15% din spațiul turnului va fi alocat utilizărilor publice, inclusiv grădiniță și after-school, ateliere, o zonă de joacă interioară și un acoperiș panoramic cu o cafenea publică și o saună deschisă publicului larg.

Totuși, WoHo nu va dispune de foarte mult spațiu pentru parcare. Acesta va fi limitat la minimum, fiind înlocuit de spații pentru biciclete, stații de încărcare a vehiculelor electrice și locuri pentru vehicule comune. Caracterul divers al WoHo reflectă noi linii directoare în jurul clădirilor înalte adoptate de statul Berlin în februarie 2020 – după ce turnul Amazon a fost deja aprobat. „Modelul de înălțime” din Berlin afirmă că, dacă un dezvoltator dorește să construiască o clădire care se ridică de peste 1,5 ori mai mult decât linia generală a zonei înconjurătoare, aprobarea va fi acordată numai dacă proiectul este „de calitate arhitecturală înaltă și sustenabil din punct de vedere funcțional”.

relates to Berlin’s New Timber Tower Comes With Lofty Ambitions
bloomberg.com

O astfel de abordare orientată spre viitor se aliniază termenului care însoțește deseori proiectele de construcții ecologice din Germania – zukunftsfähig, ceea ce înseamnă atât sustenabil, cât și „orientat spre viitor”. Kreuzberg conține încă unele dintre cele mai sărace zone din Berlin, dar costul apartamentelor la prețuri de piață în vechile locuințe a crescut brusc, ducând la dislocarea pe scară largă atât a rezidenților pe termen lung, cât și a afacerilor consacrate. Cartierul, guvernat de o coaliție de centru-stânga condusă de Partidul Verde, a devenit bine-cunoscut în ultimii ani pentru încercările sale de a controla acest proces.

Acum cartierul s-ar putea confrunta cu controverse de altă natură. În timp ce un complex din locația aleasă a lui WoHo nu este complet deplasat – se află la câteva minute de mers pe jos de blocurile de birouri și mall-urile din Potsdamer Platz, chiar dincolo de granița cartierului – va umbri parțial unele case din apropiere și se va înălța peste o zonă construită în principal până la înălțimile secolului al XIX-lea. Unii rezidenți spun că plângerile lor cu privire la acest lucru au fost ignorate de către cartier. Între timp, alții se tem că aspirațiile la accesibilitatea turnului vor fi diluate, lăsând zona cu un turn privat ale cărui facilități nu sunt la îndemâna multor membri ai comunității. Odată ce proiectul a fost aprobat, progresul WoHo va fi urmărit cu atenție.

Sursă: bloomberg.com