//Water-Smart City: Cum se pot construi orașe care folosesc apa în mod inteligent?

Water-Smart City: Cum se pot construi orașe care folosesc apa în mod inteligent?

Pe măsură ce lipsa apei și seceta devin din ce în ce mai frecvente, orașele vor trebui să investească în infrastructură și să găsească modalități de reciclare a resurselor.

Orașele de astăzi folosesc diferite tehnologii pentru a economisi resursele – de la baraje cu 60 de etaje și substanțe chimice la pompe centrifuge și toalete speciale. Totuși, orașele de mâine vor trebui să facă mai mult de atât,=.

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite privind seceta afirmă că schimbările climatice cresc frecvența, severitatea și durata secetelor, care contribuie la insecuritatea alimentară, la sărăcie și la inegalitate. Raportul afirmă, de asemenea, că „seceta a fost singurul declanșator fizic pe termen lung al schimbărilor politice din 5.000 de ani de istorie umană înregistrată”. Prin raport se solicită acțiuni urgente și o transformare a guvernării pentru a gestiona mai eficient riscul modern de secetă.

Exemple pot fi găsite la nivel global. În 2018, Cape Town, Africa de Sud, a evitat la limită „Ziua Zero”, când nu ar mai fi fost apă la robinete. Râul Colorado, o sursă de apă pentru 40 de milioane de oameni, se confruntă cu grave penurii pe măsură ce Vestul american alunecă mai adânc în „megasecetă”. Până în 2050, se estimează că populația lumii se apropie de 10 miliarde, crescând cererea de apă cu 55%. Până atunci, două treimi dintre oameni vor locui în orașe.

„Pe măsură ce orașele continuă să crească, vor avea mai multă cerere de apă din diferite sectoare: rezidențiale, industriale, ecologice”, spune Enrique Vivoni, hidrolog la Universitatea de Stat din Arizona. „Planificatorii urbani trebuie să gândească înainte și nu doar 5, 10 ani, ci poate cu 50 sau 100 de ani.”

Fiecare loc este diferit atunci când vine vorba de pregătirea pentru aceste provocări, dar unele tactici sunt aplicabile universal, astfel încât să poată fi unite într-un plan pentru orașele water-smart de mâine.

Reciclarea apei

Experții indică un mod în care toată lumea de pe planetă poate conserva apa: folosiți-o de mai multe ori. Reciclăm materiale plastice și metale, dar de ce nu apă? Dragan Savic, director executiv al KWR Water Research Institute din Olanda, consideră că reciclarea acasă este o oportunitate „imensă”. Newsha Ajami, directorul Urban Water Policy al programului Water in the West de la Universitatea Stanford, spune că refolosirea apei este probabil cea mai bună modalitate de a îmbunătăți eficiența.

Casele ar trebui să folosească apa de multe ori, potrivit lui Ajami. Este posibilă o abordare cu mai multe utilizări, deoarece unele utilizări,precum grădinăritul sau apa de toaletă, nu necesită apă potabilă. Multe dintre aceste nevoi pot fi satisfăcute cu apă reciclată fără deșeuri. Până la 75% din apa menajeră poate fi refolosită.

Măsurarea utilizării.

Date mai precise despre utilizarea apei ar putea ajuta, de asemenea, la conservare. Cu o măsurare mai bună a apei, oamenii ar putea să-și înțeleagă mai bine nevoile de acasă, atât în ​​interior, cât și în exterior.

„Apa este mai puțin măsurată decât alte sisteme, cum ar fi transportul”, spune Savic KWR. „Dacă nu se măsoară, nu se poate gestiona”.

Ajami pledează pentru reformarea serviciilor de apă în sine, deoarece aceste companii profită când există o utilizare sporită. Tarifele trebuie să fie create într-un mod care să permită utilităților să își recupereze costurile, indiferent de volumul de apă pe care îl vând.

Creativitate

Pe măsură ce apa devine tot mai puțină, unii au revenit chiar la vechea artă a recoltării apei de ploaie, care poate ameliora presiunea asupra apelor de suprafață și a surselor de apă subterană.

Orașele din întreaga lume încurajează practica și, chiar și în cele mai uscate locuri, oamenii au găsit o modalitate de a colecta și stoca ploaia. În Tucson, Arizona, rezidentul Brad Lancaster își satisface 95% din necesarul de apă prin ploaie. Multe orașe americane oferă stimulente financiare persoanelor care instalează sisteme de recoltare a apei de ploaie, făcând sistemele locale de apă mai rezistente. În India, legile obligatorii privind recoltarea apei de ploaie au apărut în unele state și orașe, cum ar fi Tamil Nadu și New Delhi.

Condensul de la aparatele de aer condiționat este o altă sursă de apă cu potențial, deși este puțin probabil să fie un factor important, mai ales în orașele lipsite de umiditate. Apa este un produs secundar al aerului condiționat. Locuri precum Aeroportul din San Diego și Biblioteca Publică din Austin colectează acest condens și îl folosesc pentru grădinărit și chiar prepararea berii.

În zona metropolitană cu cea mai rapidă creștere din SUA, Phoenix, orașele intensifică utilizarea apelor uzate recoltate, eforturi care au dus la o oarecare reducere a dependenței de apele subterane. În mod similar, Orange din California a stabilit recorduri pentru producția de apă uzată recoltată. Și în orașul deșert Windhoek, capitala Namibiei, apele uzate recuperate au fost o sursă vitală de apă timp de 50 de ani.

Desalinizarea este o altă posibilitate. Transformarea apei sărate în apă potabilă s-a dovedit o resursă importantă chiar și în orașele cu un nivel ridicat de umiditate precum Londra. Cea mai mare instalație de desalinizare din America de Nord, din San Diego, produce zeci de milioane de litri de apă dulce pe zi. Procesul, însă, consumă multă energie și folosește adesea combustibili fosili (deocamdată), ceea ce înseamnă că orașele trebuie să echilibreze costurile și emisiile de carbon cu nevoile lor de apă.

În plus, există și alte surse cu o aplicabilitate mai scăzută, cum ar fi mașinile de captare a ceații din Lima, Peru. Chiar și Stația Spațială Internațională tratează transpirația, urina și umezeala din respirația astronauților pentru refolosirea apei.

Abordarea cauzei

Orașele pot folosi o gamă largă de soluții pentru a combate deficitul de apă, dar schimbările climatice rămân cauza principală a problemelor. Dacă se pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră, problemele ar putea fi atenuate, potrivit experților. Cu toate acestea, cererea va continua să crească odată cu populația.

Chiar și așa, o anumită încălzire este deja o certitudine, iar orașele vor trebui să devină mult mai eficiente din punct de vedere al apei și să investească în educația aferentă. Conductele și infrastructura de apă învechite trebuie actualizate. Savic subliniază necesitatea echipării sistemelor de apă cu securitate cibernetică. Există, de asemenea, o serie de schimbări potențiale de politici, inclusiv încurajarea sistemelor care reciclează apa și finanțarea inovatoare, cum ar fi taxa pentru infrastructura verde pentru ape pluviale pe care Tucson o percepe rezidenților. Acești bani finanțează sistemele de captare a apei de ploaie și dezvoltarea spațiilor verzi.

Sursă: bloomberg.com