//Lift panoramic – estetic și funcțional

Lift panoramic – estetic și funcțional

Lift panoramic în 2020 – Ce este un lift cu cabină panoramică?

Un lift panoramic este un lift care permite vizualizarea unei panorame, a unei priveliști pe toată înălțimea cursei acestuia.

Un lift poate fi parțial panoramic sau total, pe toate laturile sale. Pereții cabinei, în funcție de expunerea în clădire pot fi confecționați de sticlă transparentă și sau opacă.

Senzația de spațiu pe care un lift cu cabina panoramică o crează într-o clădire, indiferent de scopul acesteia nu poate fi înlocuită cu nimic asemănător.

CUM FUNCȚIONEAZĂ UN LIFT PANORAMIC

Pentru a fi panoramic, un lift trebuie să aibă minim 2 cerințe:

– Cabina liftului să aibă minim un perete din sticlă.

– Puțul liftului să fie cu expunere spre o priveliște și să fie confecționat din materiale transparente.

Un lift de tip panoramic funcționează ca oricare lift, având posibilitatea de fi acționat electric, hidraulic sau pneumatic.

Pentru clarificare, e bine de reamintit că înălțimea maximă la care poate funcționa un lift hidraulic este de maxim 7 niveluri, iar pentru cele pneumatice nu avem date despre capacitățile lor de ridicare pe verticală.

CU CE ESTE DIFERIT UN LIFT PANORAMIC FAȚĂ DE CELELALTE LIFTURI?

Cum acest articol este și educativ dar va avea câteva recomandări la final iată ce elemente sunt diferite la lifturile de tip panoramic.

MATERIALELE

La un lift panoramic, sticla este un element indispensabil așa că aceasta este obligatoriu sticlă laminată securizată, conform SR En 80/20 al UE. 

Inoxul de la elementele de metal este din categoria plus, contrastul cu sticla solicitând o calitate superioară la categoria finisaje.

Elementele de mobilitate sunt de tip SOLID, greutatea sticlei fiind considerabil mai mare în comparație cu inoxul sau aluminiul.

Infrastructura puțului va trebui să fie confecționată din elemente metalice rezistente la solicitările liftului dar și pentru a suporta greutatea sticlei de închidere.

VENTILAȚIE

Un lift de tip panoramic va fi dotat obligatoriu cu un sistem de ventilație în cabină. Astfel se asigură un flux de aer constant între puț și cabină, menținând un mediu propice din punct de vedere atmosferic, mai ales când liftul este la capacitate maximă.

REZISTENȚA LA FOC

Clădirile moderne au obligația de a avea un scenariu de intervenție la incendiu. Lifturile sunt incluse în acesta, implicit vor trebui să se supună acestor reguli. De obicei un lift panoramic va avea funcție de deblocare a cabinei la stația prestabilită și păstrarea ei la palier. Lifturile panoramice nu pot fi lifturi de pompieri conform SR EN 81/72.

Există lifturi panoramice cu uși de sticlă cu protecție la foc, însă acestea sunt extrem de scumpe, fiind de obicei configurate cu uși standard fără protecție la foc.

UȘILE LIFTULUI PANORAMIC

Ușile unui lift panoramic pot fi cu deschidere centrală, cu deschidere teelescopică laterală în 2 foi sau 4 foi. Acestea se configurează în funcție de golul de lift disponibil.

Sarcina

Sarcina unui lift panoramic poate fi aceeași cu a oricărui lift, elementele de robustețe fiind însă diferite.

ESTETICA

Sticla este un material versatil, ce poate fi accesorizat sau adaptat oricărui proiect. Lăsăm la imaginația arhitecților aceste aspecte, noi oferind cadrul tehnic de a pune în practică orice desen. Serigrafia, sablarea sau colantarea pot fi opționale pentru aceste elemente estetice.

ALTE INFORMAȚII UTILE

Lifturile panoramice sunt elemente ce îmbină utilitatea, tehnologia și estetica pentru clădiri cu personalitate. Datorită acestor elelemte, un lift panoramic va fi mai dificil de întreținut, având nevoi speciale.

De la o mentenanță tehnică impecabilă pentru ca piesele în mișcare să arate și să funcționeze ideal până la deteregenți speciali pentru sticlă, un lift panoramic va avea și costuri crescute la întreținere.

RECOMANDĂRILE KRONLIFT

Fiind importator a două mărci celebre de ascensoare, respectiv Orona (Spania) și Doppler (Grecia), Kronlift a ales aceste mărci datorită versatilității produselor lor.

Pot să vă ofere lifturi panoramice electrice MRLG (fara camera masinii) dar și hidraulice de la 3 persoane la 33 persoane.

Cu opțiunile oferite de producătorii cu care colaborează, pot să vă furnizeze lifturi integral panoramice sau parțial, conform cu nevoile dumneavoastră.

Puteți lua legătura cu un consultant Kronlift chiar AICI.

Autor: Silviu Enache