//Cu un pas înainte: Studio Ae a livrat primele proiecte realizate cu tehnologiile BIM și scanări 3D

Cu un pas înainte: Studio Ae a livrat primele proiecte realizate cu tehnologiile BIM și scanări 3D

Tehnologiile viitorului pătrund încet, dar sigur, în România în domeniile arhitecturii și construcțiilor. Arhitecții au fost primii din domeniu care au adoptat noile tehnologii BIM și 3D. Deja au fost date în folosință proiecte utilizând tehnologia BIM, câteva exemple fiind chiar cele ale studio ae, respectiv Showroomul Emag din Sibiu și reconversia fostei Autogări Chitila într-un supermarket Mega Image.

Andrei și Elena Ștefănescu, doi tineri arhitecți interesați de integrarea noilor tehnologii în munca lor și fondatorii firmei de arhitectură studio ae, au livrat deja proiecte reprezentative folosind tehnologia BIM și ne vorbesc despre avantajele și dejavantajele acesteia.

Andrei Ștefănescu

Andrei este pasionat de sculptură și de modelaj și a început chiar din liceu să studieze modelarea cu ajutorul computerului.

Elena Ștefănescu

În cazul Elenei, primul job a fost din primul an de facultate (în 2006), de trainer pentru Allplan, software dezvoltat pe principiile BIM.

Ce este BIM și cum ajută arhitecții și beneficiarii?

BIM Building Information Modeling (BIM) este elementul principal de digitalizare în industria construcțiilor. În prezent, echipa studio ae utilizează software-ul Revit pentru toate proiectele în lucru, de la faza de concept, la autorizare, la cea de execuție și de exploatare în timp. Software-ul Revit este utilizat pentru a proiecta și realiza un proiect de arhitectură și construcție pornind de la zero, pe bază de model 3D. Practic, Revit permite vizualizarea 3D a unei clădiri înainte de a fi construită.

BIM este mijlocul inteligent de lucru bazat pe modelul virtual 3D prin care specialiștii din arhitectură, inginerie și construcții (AEC) proiectează, planifică, construiesc și mențin eficient clădirile și infrastructura.

“Integrarea tehnologiei în arhitectură a schimbat complet modul de lucru. În mai puțin de 30 de ani, am trecut de la planșeta clasică la imaginile reale generate de calculator, ajungând la clădirile inteligente care se adaptează în funcție de necesități pe parcursul utilizării”, spune Elena Ștefănescu.

Emag Sibiu – Proiectare BIM Arhitectură

Care sunt avantajele BIM?
Potrivit unui studiu al Comisiei Europene din 2019 referitor BIM, prin digitalizarea completă în Europa în domeniul construcțiilor „în proiectele non rezidențiale ar conduce la nivel global la reducerea costurilor între 0,6 – 1 trilioane € (cu 13-21%) în faza de proiectare și construire, iar în utilizarea clădirilor între 0,3-0,4 trilioane (reducere de 10-17%) €” .

Nu este un lucru nou faptul că, în general, arhitecții sunt primii din domeniu care adoptă noi tehnologii. Drept urmare, peste 85% din cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM. În Europa, 29% din companiile din construcții folosesc 3D BIM. Danemarca este țara cu cea mai mare rată de utilizare. În 2017, în Anglia, 90% din arhitecți utilizau BIM, iar în Franța 40%. În Anglia și Danemarca utilizarea BIM pentru proiectele publice este obligatorie.

În România, conform datelor Asociației pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor în Construcții, “mai puțin de 5% dintre proiecte construite folosesc standardul BIM.”

Studiul ‘The business value of BIM in Europe’ elaborat de McGraw-Hill Construction, prezintă următoarele avantaje ale BIM:

  • înțelegerea colectivă a proiectului de arhitectură crește cu 69%
  • calitatea în general a proiectului crește cu 62%
  • se reduc neconcordanțele în timpul șantierului cu 59%
  • se evită cu 56% schimbările pe parcursul șantierului
  • clientul aprobă cu 44% mai repede proiectul
  • se pot controla și anticipa mai bine costurile cu 43%
  • se micșorează și solicitările de informații suplimentare cu 43%.

Per ansamblu, conform statisticilor recente din UK, costul construcției poate scădea cu procente între 15-20%.

Arie mare de aplicare
Arhitecții, urbaniștii, peisagiștii, inginerii, constructorii, project managerii din domeniu, administratorii, marii proprietari de clădiri pot utiliza BIM la toate fazele unui proiect pe tot parcursul existenței unei construcții.

Dezavantajele BIM
La capitolul dezavantaje, ar merita menționate: costul ridicat pentru achiziționarea de software și hardware performat, incompatibilitatea între diversele soft-uri existente, existența unui număr mic de experți, dar și faptul că formarea specialiștilor necesită timp.

Exemple de proiecte unde s-a utilizat BIM
Recent, studio ae a finalizat conversia fostei Autogări Chitila din București într-un spațiu comercial. Este primul Mega Image în care arhitectura și structura au fost complet proiectate folosind BIM, la toate fazele. Proiectul a presupus ample lucrări de construcție: consolidarea clădirii existente, extinderea cu o structură nouă și cu un “peron” public în relație cu orașul.

Șantier – Autogara Chitila

„Datorită proiectării BIM, comunicarea soluțiilor a fost mai clară, eficientă, pe parcursul șantierului s-a redus numărul modificărilor și s-a câștigat timp, iar calitatea a crescut”, spune Andrei Ștefănescu.

Despre scanarea 3D
O altă tehnologie pe care studio ae a reușit să o integreze în munca prestată de biroul de arhitectură este scanarea 3D, care permite măsurarea precisă a clădirilor existente sau noi (de exemplu verificare). Scanarea 3D este o metodă non-invazivă de culegere a informațiilor din teren. Este utilă deopotrivă arhitecților, inginerilor, constructorilor și clientului. Pe baza informațiilor rezultate din scanare, se pot prelucra datele și transforma într-un mod BIM de lucru.

De exemplu, pentru două clădiri cu o geometrie complexă aflate în șantier, studio ae a utilizat scanarea 3D și transformarea în model BIM încă din prima fază a proiectului. Acest mod de lucru a crescut calitatea proiectelor și a redus timpul de execuție.

Tehnologia viitorului în arhitectură
Privind în viitor, se va pune din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitatea construcțiilor și pe reducerea consumului prin eficientizare și prin integrarea tehnologiilor pentru a obține clădiri inteligente. În acest proces, BIM va fi un element cheie de comunicare și transmitere a informațiilor între specialiști.

„Vom asista la construirea asistată de roboți și imprimarea 3D, la generarea soluțiilor de design bazate pe algoritmi, programarea calculatorului pentru a lua decizii care țin inclusiv de estetică. Va conta mai mult argumentul eficienței și cu ajutorul calculatorului se vor optimiza soluțiile și consumul de materiale”, apreciază fondatorii studio ae.

Casa pasiva – Dumbrava Vlasiei

Pe viitor, se va continua dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, realitate augmentată, VR (virtual reality), integrarea informațiilor și colaborarea folosind infrastructura cloud. În plus, dezvoltarea AI (inteligență artificială) în domeniul arhitecturii și designului va fi disponibilă. De exemplu, în 2019, la Milano, celebrul designer Phillipe Stark a expus primul scaun creat de inteligența artificială.

Despre Studio ae
Domeniul de expertiză al Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare care permit construirea de la zero a unui spațiu și livrarea lui la cheie.

Din echipa Studio æ fac parte în prezent opt angajați permanenți, dar echipa externă de colaboratori (ingineri, verificatori, consultanți) numără peste 20 de specialiști.