//Colectarea apei de ploaie într-un oraș deșertic și lupta cu efectele schimbărilor climatice

Colectarea apei de ploaie într-un oraș deșertic și lupta cu efectele schimbărilor climatice

Tucson, Arizona, oferă rezidenților stimulente financiare pentru a-și colecta apa de ploaie, pe măsură ce orașul deșertic devine neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030.

Într-un an normal, Brad Lancaster, activist pentru recoltarea apei, poate colecta suficientă apă de ploaie pentru a satisface 95% din nevoile personale. Apa colectată îi acoperă necesarul pentru a se spăla, a găti și a bea.

Brad Lancaster, a water harvesting activist, fills a cup with filtered rainwater collected from his roof.
bloomberg.com

Când îi este sete, Lancaster bea apă de ploaie filtrată „cunoscută sub numele de apă dulce”, spune el. Când vrea să facă un duș fierbinte, își pune rezervorul de apă în aer liber la soare. Pentru a-și iriga pomii fructiferi, folosește apă de ploaie proaspătă sau apă gri – aceasta din urmă fiind, în cazul său, apa de ploaie folosită rămasă de la duș, chiuvetă sau mașina de spălat.

Metodele lui Lancaster nu sunt tocmai noi – istoria recoltării apei începe în jurul zorilor agriculturii – dar Tucson și alte orașe încep să conștientizeze faptul că schimbările climatice amenință să epuizeze alte surse. În septembrie, Tucson a declarat o urgență climatică, stabilind obiectivul ambițios de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Orașul deșertic a implementat treptat politici în ultimul deceniu pentru a continua recoltarea apei, cu scopul de a consolida conservarea, de a reduce facturile de apă și de a crea mai multe spații verzi.

În multe privințe, istoria modernă a recoltării apei în Arizona începe cu Lancaster. În urmă cu aproape două decenii, el și-a tăiat ilegal bordurile de pe trotuar pentru a direcționa apa în solul de pe marginea drumului care găzduia copaci. Astăzi, acești copaci crescuți oferă umbră și hrană. Lancaster și voluntarii au plantat aproximativ 1.600 de copaci și au tăiat zeci de borduri (acum legal) în cartierul său, Dunbar-Spring.

relates to A Desert City Tries to Save Itself With Rain
boomberg.com

La fel ca multe orașe occidentale, aprovizionarea cu apă municipală a orașului Tucson este extrasă din două surse principale: apa de suprafață (pompată la mai mult de 480 km din râul Colorado) și apa subterană. Apa provenită din Colorado consumă o energie uimitoare, iar schimbările climatice și utilizarea excesivă diminuează debitul râului. Și sursele locale de apă subterană sunt depășite; supra-pomparea lor are multe efecte negative, cum ar fi modificarea fluxurilor de apă de suprafață. În plus față de aceste surse primare precare, Tucson a început să folosească o a treia sursă minoră de apă: apa uzată tratată. Totuși, vor fi necesare alte soluții pentru a crea spații verzi, umbra abundentă și pentru a menține sursele de apă pe termen lung.

Datorită exemplului lui Lancaster, Tucson consideră acum că „recoltarea apei” este a patra sursă de apă. Apa de ploaie colectată de pe suprafețele clădirilor poate fi potabilă atunci când este filtrată; în timp ce apa pluvială de pe străzi și pământ este utilizată în mod obișnuit în irigații.

Nevoia de terenuri agricole irigate a fost ceea ce a determinat mai întâi triburile indigene din Arizona să colecteze apa de ploaie. Istoria mai recentă începe în 2010, când Tucson a început să solicite dezvoltatorilor de noi proprietăți comerciale să irige 50% din teren folosind apa de ploaie colectată. În 2012, orașul a început un program care decontează rezidenților până la 2.000 de dolari pentru achiziționarea de sisteme de recoltare a apei, iar în 2017, Tucson a lansat o subvenție pentru finanțarea proiectelor de recoltare a apelor pluviale.

De asemenea, la 1 mai 2020, Tucson a început să perceapă rezidenților și întreprinderilor o taxă lunară pentru infrastructura verde, proiectată să strângă aproximativ 3 milioane de dolari pe an pentru instalațiile publice de colectare a apelor pluviale și proiectele conexe.

Programul de subvenții este cel mai îndrăzneț efort de recoltare a apei. Acesta oferă reduceri integrale pentru pentru recoltarea activă, iar aproximativ 250 de persoane obțin reduceri active în fiecare an, potrivit Rupprecht.

Există grupuri care au planuri mari pentru recoltarea apei. Catlow Shipek, cofondator al Watershed Management Group, consideră că tehnologia ar putea ajuta la refacerea râurilor secate. El spune că acest lucru ar putea fi posibil prin „folosirea recoltării apei pentru orice, de la îmbunătățirea locuințelor, până la creșterea infiltrării, unde putem apoi susține reîncărcarea apei subterane de mică adâncime de-a lungul afluenților noștri, îmbunătățind debitele.”, declară acesta.

Deși guvernul orașului a început să îmbrățișeze recoltarea apei, locuitorii încă sunt sceptici. Este, după cum spune Lancaster, „o schimbare mentală dificilă, deoarece totul este complet opus modului convențional de a face lucrurile”. Cu toate acestea, există acum sisteme ambițioase de recoltare a apei în grădinile botanice ale orașului, școlile elementare și chiar la Universitatea din Arizona, care oferă un curs pe acest subiect.

Toate semnele indică faptul că Tucson și Regina Romero, primarul orașului, vor continua aceste eforturi. Bolger, șeful de cabinet al consiliului municipal Cunningham, prevede mandate de recoltare a apei pentru casele și subdiviziunile noi. „Ne uităm la o criză reală de căldură în Tucson”, spune ea. „Apa de ploaie este cea mai ieftină, accesibilă și de bună calitate variantă pe care o puteți obține”.