//Viitorul arhitecturii: noi trenduri sustenabile și noi stiluri de amenajare

Viitorul arhitecturii: noi trenduri sustenabile și noi stiluri de amenajare

Dacă în 2019, care este aproape de final, trendurile din arhitectură au optat pentru sustenabilitate și cât mai multă inovare, și în 2020 vom observa o continuitate a acestor trenduri, dezvoltarea arhitecturii durabile fiind un ”must have” în acest domeniu.

Încet, încet, grija pentru tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător se reflectă și în arhitectura viitorului. Deja se fac pași mici în privința asta. Folosirea materialelor reciclabile, proiectarea clădirilor auto-furnizate și optarea pentru instalații ecologice care respectă planeta este din ce în ce mai frecventă.

Putem vedea în acest sens câteva dintre trendurile anului 2020 în ceea ce privește mediul architectural și cum va arăta viitorul acestuia:

Importanța materialelor locale
Este de punctat faptul că tehnicile de construcție bazate pe tradiții locale își pun amprenta asupra globalizării. Asemănându-se cu dieta de 100 de mile care prespunune cumpărarea mâncării de la un producător pe o rază de 100 de mile, arhitecții au adaptat asta în stilul propriu. Fiind fie o reacție directă asupra pieței globalizate, fie o condiție dată de criza economică, se revine astfel, din ce în ce mai mult, la tradiții și materiale locale pentru construirea caselor moderne.

Consum redus și locuințe inteligente
Este deja un lucru observabil acela că tot mai mulți arhitecți proiectează case inteligente și total automatizate. De ce? Deoarece o clădire inteligentă oferă locuitorilor săi un confort mult mai mare și reduce totodată facturile la consum. Sistemele automatizate pentru controlul temperaturii, luminii sau securității caselor sunt din ce în ce mai solicitate. Această arhitectură de tip domotic, reflectă conștientizarea socială asupra îngrijirii mediului și necesitatea de a consuma ceea ce este corect.

Spații deschise pentru confort ridicat
La ora actuală oamenii optează tot mai mult pentru timpul petrecut în sânul familiei, alături de prieteni și de cei dragi, iar asta reflectă necesitatea de conectare. Astfel, camerele locuinței devin zone comunale, în care se întâmplă multe acțiuni simultane, ceea ce conduce la optarea pentru spații deschise, casa devenind mai prietenoasă și mai primitoare. Distracția acasă a devenit mai populară ca niciodată, din ce în ce mai multe familii se reunesc pentru jocuri și seri de filme. Aceste machete permit, de asemenea, părinților ocupați să petreacă timp de calitate cu copiii lor, în timp ce pregătesc cina și își fac treburile casnice.

Case în stil industrial
Un nou stil care va prinde și mai mult avânt în 2020 este cel industrial. Formele asimetrice și combinațiile de fier cu lemn, aluminiu sau chiar plastic reciclat, devin noua atracție în domeniu, fiind totodată și o construcție mai ieftină, dar și sustenbilă. Liniile simple și absența elementelor de suprafață sunt, de asemenea, caracteristice stilului industrial, care oferă locuinței un aspect minimalist.

Albul – elemental cheie
Nu discutăm în acest caz despre ceva nou, însă este bine de știut că albul va rămâne un element important în design-ul interior și în ceea ce privește viitorul. Combinat în diverse feluri, albul oferă locuinței luminozitate și deschidere, făcând-o simplă, dar totodată interesantă. Iar estetic vorbind, albul mereu va fi o culoare de ansmablu care va salva orice situație neplăcută.

Conștientizarea problemelor de mediu
Schimbările climatice sunt astăzi un impediment și un amănunt prezent la nivel global, iar domeniul arhitecturii încearcă pe cât posibil să se adapteze. Astfel, proiectele arhitecturale sunt abordate din punct de vedere termodinamic, arhitecții lucrează umăr la umăr cu ingineri specializați pentru a reduce consumul de energie. Clădirile noi includ funcții de economisire a apei și instalații eficiente din punct de vedere energetic, existând, de asemenea, un interes important pentru factorii primitivi, precum lumina soarelui și direcția vântului. Vom vedea că noile orientări europene propun ca toate casele construite în UE după 2020 să consume aproape zero energie

Reducerea zgomotului
Zgomotele sunt și ele elemente poluante cu care ne confurntăm zi de zi, fie că suntem în interiorul casei noastre sau în afara acesteia. De aceea, din ce în ce mai multe proiecte arhitecturale sunt realizate gândindu-se la această problemă, folosind distribuții și materiale ce reduc la minimum zgomotul din interiorul clădirilor.

Peșteri interioare
Acest termen de ”man cave” (peșteră pentru bărbați) este un termen foarte des folosit, ignorând toate femeile cărora le place să petreacă timp în camerele lor de tip Star Wars. Peșterile interioare sunt astfel mai populare ca niciodată. Proprietarii de case le folosesc pentru a-și susține creativitatea, a se dedica hobby-urilor și a se distra cu prietenii. Provocările arhitecturale care vin odată cu aceste peșteri, care sunt adesea considerate a fi refugii reinventate, includ adesea o suprafață extinsă de acoperiș pentru a găzdui mese de biliard, exponate, modele de avioane și bărci etc.

Observăm așadar cum se schimbă viitorul arhitecturii, trendurile urmând un traseu sustenabil, materialele reciclabile, grija pentru mediul înconjurător, fața schimbată a locuințelor și folosirea materialelor locale fiind doar câteva dintre noile moduri de adaptare pentru arhitecți.

Autor: Adela Bernad