//Traseul controversat al celei mai noi șosele din Hunedoara: Potențialul impact al drumului Teliuc Silvaș asupra zonei miniere

Traseul controversat al celei mai noi șosele din Hunedoara: Potențialul impact al drumului Teliuc Silvaș asupra zonei miniere

În pitorescul cadru al comunei Teliucu Inferior din Hunedoara, o șosea în construcție, denumită Drumul Teliuc Silvaș, devine centrul unei dezbateri aprinse. Finanțată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, această nouă arteră are menirea de a conecta centrul localității la șoseaua Hunedoara – Hațeg, însă traseul său neobișnuit prin zona fostei exploatări miniere Teliuc aduce cu sine controverse considerabile.

Construcția de 3,5 kilometri stârnește preocupări, mai ales că va ocoli cariera mineră Teliuc, acum transformată într-un lac adânc interzis turiștilor din cauza riscurilor. Acest lac, alimentat continuu de izvoare subterane, reprezintă un punct de vulnerabilitate în proiect, iar comunitatea locală se întreabă cu îngrijorare cum va afecta noul drum această zonă sensibilă.

Drumul Teliuc Silvaș va traversa și ruinele Minei de Est a Teliucului, mărturii ale unei istorii miniere ce se întinde pe aproape două milenii. În decadelor anterioare, exploatările miniere au fost inima industriei siderurgice din Hunedoara, ocupând sute de hectare și creând rețele extinse de galerii subterane. Cu închiderea minelor la începutul anilor 2000, aceste terenuri și clădiri au fost lăsate în paragină.

Cu toate acestea, pe lângă îngrijorările legate de trecerea prin zonele istorice, Drumul Teliuc Silvaș ridică și semne de întrebare privind impactul asupra mediului. Șoseaua va traversa trei halde de steril, adevărate relicve ale exploatărilor miniere, care încă ridică nori de praf toxic în bătaia vântului. Chiar dacă o parte a ecologizării a fost realizată în 2012, lipsa fondurilor a împiedicat finalizarea procesului, lăsând aceste zone vulnerabile la potențiale impacte negative.

Cu reabilitarea și modernizarea drumurilor comunale aducând beneficii economice semnificative pentru comunitate, Drumul Teliuc Silvaș este văzut ca un pas necesar pentru dezvoltarea localității. Cu toate acestea, voci critice în rândul localnicilor exprimă temeri cu privire la potențialele consecințe negative asupra mediului și infrastructurii existente.