În timp ce structurile de beton au dominat industria de zeci de ani, viitorul proiectării sustenabile pare să se îndrepte sper cel mai vechi material de construcție din lume: lemnul. Pe lângă avantajele clare, cum ar fi greutatea redusă și performanțele termice și acustice ridicate, produsele din lemn prelucrate absorb carbon în loc să contribuie la eliberarea acestuia, făcându-l cel mai ecologic material de proiectare disponibil. Iată unele dintre cele mai înalte astfel de clădiri din lume:
Turnul Mjøsa, Norvegia
Turnul Mjøsa, cea mai înaltă clădire din lemn din lume, a fost finalizat în martie 2019. Situat în Brumunddal, Norvegia, turnul măsoară 85,4 m și are 18 etaje, cu un hotel, birouri și apartamente rezidențiale.
Elementele prefabricate din lemn alcătuiesc primele zece etaje, în timp ce punțile etajelor superioare sunt construite din beton, ceea ce adaugă mai multă greutate pentru a stabiliza clădirea.
Folosind secțiuni prefabricate, construcția a fost finalizată semnificativ mai repede decât în cazul unei clădiri din beton de aceeași înălțime. Impactul asupra mediului al Turnului Mjøsa a fost conceput pentru a fi menținut la minimum, majoritatea materialelor fiind obținute de la mai puțin de 3,2 km distanță
HoHo, Austria
Deschisă publicului la începutul lunii iunie 2019, HoHo din Seestadt Aspern, lângă Viena, este a doua cea mai înaltă clădire din lemn din lume, la 84 m, cu 24 de etaje.
Fațada clădirii este realizată din 75% lemn. Pentru pereții și tavanele interioare este folosit lemn de molid, acestea având și un strat subțire de beton pentru susținere. Construcția clădirii a început în octombrie 2016. Se estimează că, folosind lemnul, arhitecții au economisit 2.800 tone de CO2.
Cele 24 apartamente rezidențiale sunt amplasate la trei dintre etajele superioare, cu un total de 1.300 m². Sub zona rezidențială este un hotel cu 120 de camere, care se întinde pe nouă etaje.
Patru etaje sunt alocate pentru spații de birouri, iar clădirea dispune și de un restaurant și zone comerciale de frumusețe, wellness și sănătate la etajele inferioare.
Brock Commons Tall House, Canada
Brock Commons Tallwood House este o unitate de cazare pentru studenții de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada. Este o clădire înaltă de 53 m, cu 18 etaje de apartamente care găzduiesc 404 de studenți.
Similar cu alte construcții din lemn, turnul a fost realizat din componente prefabricate, ceea ce a permis finalizarea construcției la 70 de zile după livrarea componentelor pe șantier în 2017.
Treet, Norvegia
Situat în Bergen, Norvegia, blocul rezidențial Treet de 51 m înălțime a fost finalizat în 2015, la patru ani după ce a început procesul de proiectare. Clădirea cu 14 etaje dispune de 64 de apartamente și este cunoscută și sub numele de „Arborele” datorită designului său din lemn.
Treet a fost construit folosind un cadru modular din lemn. Părți ale fațadei clădirii sunt îmbrăcate în sticlă și metal pentru a proteja lemnul de intemperii.
Forte Development, Australia
Situat în portul Victoria din Melbourne, Forte Melbourne a devenit prima clădire din lemn de mare înălțime din Australia când a fost finalizată, în 2012.
Clădirea Forte Development de 32,17 m dispune de zece etaje și are 23 de apartamente rezidențiale. Apartamentele profită la maximum de lumina natural și au fost, de asemenea, proiectate având în vedere eficiența termică, necesitând mai puțină energie pentru a fi încălzite.
Murray Grove Stadthaus, Marea Britanie
Murray Grove Stadthaus este situată în Hackney, în nord-estul Londrei. Cu nouă etaje, Stadthaus cuprinde 29 de apartamente.
Când a fost finalizată în 2009, Murray Grove a fost numită prima clădire din lume care a fost construită în întregime din panouri CLT prefabricate.
Immeuable Perspective, Franța
Immeuble Perspective este o clădire de birouri situată lângă Podul Simone Weil din Bordeaux. Are o înălțime de 30 m, cu o suprafață de 4.600 m² distribuită pe șapte etaje.
80% din clădirea de birouri este construită din lemn. Fațada este din pin Douglas și este finisată cu molid. Immeuble Perspective este una dintre primele clădiri care au primit eticheta BBCA, o acreditare franceză pentru clădirile cu emisii reduse de carbon.
Wood Innovation and Design Centre, Canada
Situat în Prince George, Wood Innovation and Design Center (WIDC) este un centru pentru cei care studiază, cercetează și generează idei inovatoare de proiectare a lemnului.
Cu o înălțime de 29,5 m, WIDC are opt niveluri, inclusiv un mezanin la parter și un penthouse pe acoperiș. Cele trei etaje inferioare sunt ocupate de Universitatea din British Columbia de Nord, în timp ce etajele superioare oferă spații de birouri pentru organizațiile care activează în industria lemnului.
Puukuokka, Finlanda
Puukuokka este un complex din lemn situat în suburbia Jyväskylä din Kuokkala, centrul Finlandei. În cele trei clădiri cu șase până la opt etaje, complexul oferă o combinație de apartamente studio, precum și apartamente cu unul și două dormitoare. Există 184 de apartamente în total, fiecare dispunând de saună și balcon.
Proiectul a primit mai multe premii de arhitectură, inclusiv Premiul Finlandia pentru Arhitectură 2015, Premiul Wood 2015 și Premiul Resident Act of the Year 2016.
Strandparken, Suedia
Complexul Strandparken cuprinde patru clădiri de apartamente cu opt etaje situate pe malul râului Bällstaån din Sundyberg, Stockholm.
Fiecare clădire conține 31 de unități, care variază de la apartamente cu unul până la patru dormitoare. Formele clădirilor sunt proiectate în stilul unei case arhetipale. Cadrele portante ale Strandparken au fost realizate în întregime din module prefabricate din lemn masiv.
Pentru a sublinia metoda naturală de construcție, pentru scări, podele și pereți s-a folosit un lemn de frasin ușor, în timp ce balconul a fost construit din cedru.
Carbon12, SUA
Construit în 2018, Carbon12 a devenit cea mai înaltă clădire din lemn din America, cu o înălțime de26m. Acesta a fost construită folosind panouri CLT.
Pe cele opt etaje, Carbon12 oferă o colecție de 14 apartamente spațioase, cu două unități de 489m² pe fiecare etaj, accesibile prin lifturi care se deschid direct în apartament.
Sursă: designbuild-network.com