//Top 10 inovații sustenabile în construcții

Top 10 inovații sustenabile în construcții

De la lemn transparent la hidrogel și blocuri de beton goale. De-a lungul timpului specialiști din întreaga lume s-au întrecut în realizarea de materiale de construcție inovatoare care nu doar să surprindă ci să și contribuie la un mediu sustenabil și la protejarea naturii. Rezultatele? Vă invităm să le descoperiți în cele ce urmează.

Lemn transparent

Lemnul poate fi tratat și transformat într-un material capabil să dețină aceleași proprietăți ca sticla sau plasticul. Materialul este transparent, robust și poate stoca căldura. Aceasta este o opțiune mult mai sustenabilă decât plasticul sau sticla, cântărind și mult mai puțin.

constructionglobal.com
Spumă de aluminiu

Spuma de aluminiu este creată prin injectarea de aluminiu în oxigen. Aluminiul este un material care poate fi ușor reciclat și reutilizat, este ușor și neinflamabil. Peste 50% din spuma de aluminiu este creată din aluminiu reciclat.

constructionglobal.com
Cărămizi din mucuri de țigară

Există peste 1,2 milioane de mucuri de țigări aruncate în fiecare an, dintre care cele mai multe ajung în gropile de gunoi sau sunt aruncate în mediul înconjurător. Acestea sunt acum folosite în construcția cărămizilor, ceea ce reduce cantitatea de energie necesară pentru a le arde.

constructionglobal.com
LED și OLED

Iluminarea cu LED este deosebit de eficientă pentru uz casnic, scăzând cantitatea de energie și economisind bani. Aceste becuri durează de 40 de ori mai mult decât cele tradiționale, ceea ce înseamnă că nu sunt atât de multe eliminate și fabricate.

constructionglobal.com
Hidrogel

Hidrogelul poate fi combinat cu ceramică pentru a fi utilizat în construcții. Acest material este capabil să absoarbă o cantitate de apă de 500 de ori mai mare decât greutatea sa pentru scopuri de răcire. Este capabil să răcească interiorul cu până la 6 grade. Acest lucru ar putea economisi bani nu numai în construcții, ci și în energie, deoarece implică utilizarea redusă a aerului condiționat în clădiri.

constructionglobal.com
Blocuri de beton goale

Aceste blocuri din beton sunt combinate cu plastic și au interiorul gol pentru a permite fluxului de aer să intre. Blocurile au fost proiectate pentru a absorbi poluarea; sunt capabile să elimine 30% din particulele fine și 100% din particulele mari. Pot îmbunătăți calitatea aerului în țările cu poluare mai mare.

constructionglobal.com
Ciment luminescent

Acest material este creat prin modificarea structurii cimentului. Denumirea este atribuită datorită modului în care reflectă și absoarbe lumina, ceea ce l-ar putea transforma într-o nouă alternativă la iluminatul stradal. Datorită durabilității acestui ciment, are nevoie de puține reparații și poate rezista până la 100 de ani.

constructionglobal.com
Beton armat cu bambus

Betonul armat cu bambus a fost creat ca o alternativă mai sustenabilă la betonul armat cu oțel, care este utilizat în majoritatea clădirilor și construcțiilor. Aceasta este o opțiune mai sustenabilă deoarece majoritatea oțelului este importat și nu toate țările au capacitatea de a-l obține, în timp ce bambusul se găsește în majoritatea țărilor.

constructionglobal.com
Mătase de păianjen sintetică

Mătasea de păianjen este unul dintre cele mai puternice materiale naturale. Cu ajutorul imprimării 3D, oamenii de știință au reușit să creeze mătase sintetică. Acesta este fabricat din apă, siliciu și celuloză la temperatura camerei. Ar putea fi utilizată ca alternativă la nylon și alte materiale textile puternice. Utilizarea mătasei sintetice ar putea reduce emisiile de CO2 în industria textilă.

constructionglobal.com
Plasma rock

Plasma rock este un material nou fabricat din materiale reutilizate găsite în depozitele de deșeuri, create în urma gazificării cu plasmă. Acest tip de rocă nu este toxic, este sustenabil și folosește deșeurile din depozitele. Acest lucru ar reduce masa depozitului de deșeuri și ar reduce cantitatea de materiale dăunătoare care intră în ocean.

constructionglobal.com

Sursă: constructionglobal.com