//Tendințe care modelează viitorul arhitecturii

Tendințe care modelează viitorul arhitecturii

În ultimele două decenii, industria construcțiilor a fost supusă unor schimbări dramatice, deschizând calea către un viitor în care conceptele tradiționale sunt mai puțin valabile. În acest articol vom vorbi despre aceste schimbări, care sunt ele și cum au reușit să schimbe realitatea cu care suntem obișnuiți.

În epoca schimbării tendințelor pe toate planurile, arhitecții de pretutindeni trebuie să asculte nevoile oamenilor și să aducă soluții la problemele pe care le întâmpinăm. Arhitectura se schimbă într-un ritm alarmant, datorită progreselor tehnologice. Acestea sunt cele 8 tendințe care transformă modul în care vedem lumea:

  1. VR & Arhitectură imersivă

Imaginați-vă o lume artificială pe care o puteți observa, atinge și vedea că tot ceea ce vă înconjoară răspunde în timp real. Aceasta este realitatea virtuală imersivă și aceste spații sunt create folosind o combinație de grafică computerizată, tehnologie wireless, căști, proiectoare HD, sticlă polarizată și multe altele, toate lucrând împreună pentru a crea experiențe interactive și reale. Lumea proiectării și ingineriei virtuale 3D este un domeniu în creștere rapidă. Fiecare design va fi realizat în curând cu realitatea virtuală; care oferă un sentiment incredibil de precis al prezenței într-un spațiu care încă nu este construit. Astăzi, arhitecții pot experimenta un design înainte de a începe construcția. VR este un salt imens pentru proiecte în stadiu conceptual.

  • Big Data și orașe inteligente

Conceptul de Big Data este încă un concept relativ nou și neexplorat. Cu toate acestea, potențialul său este deja evident. Acest lucru îl face o parte perfectă și integrantă în planificarea și crearea orașelor inteligente. Orașele inteligente sunt un factor cheie în consumul de materiale și resurse. Odată cu creșterea populației noastre și apariția de nevoi noi orașele fac un pas spre tehnologie. Există deja milioane de senzori care monitorizează diverse lucruri din metropole. În viitorul apropiat, acești senzori se vor multiplica până când pot monitoriza totul, de la faruri și gunoi până la condițiile de drum și consumul de energie. Aceste orașe inteligente ne vor permite să utilizăm mai eficient resursele noastre, să reducem consumul de energie și să construim orașele noastre pentru a maximiza eficiența. Datele mari sunt esențiale pentru a înțelege modul în care oamenii din orașe se mișcă, cum se utilizează energia, cum interacționează diverse aspecte ale infrastructurii și multe altele.

Integrarea de date și tehnologia interconectată – împreună cu populația în creștere – va duce la crearea necesară a orașelor inteligente. Pentru a continua să ofere oamenilor locuri în siguranță, confortabile și accesibile pentru a trăi, orașele trebuie să includă tehnici și tehnologii care să le aducă în viitor. Orașele inteligente se referă la un tip de dezvoltare urbană bazată pe sustenabilitate.

  • Roboți de arhitectură și imprimante 3D

Modul în care facem lucrurile s-a schimbat – dar se va schimba tot mai drastic. Robotica vine în industria construcțiilor. Nu va trece mult timp până asistăm la proiectarea unui proces de construcție care implică roboți de asamblare. Robotica asistată, în care un om și un robot colaborează pentru a direcționa procesul de construcție, este, de asemenea, foarte aproape de realizat. Avem deja la dispoziție tipărirea 3D a articolelor de consum, dar noi algoritmi pot valoriza de fapt o structură, rezolvând în același timp ecuația pentru rezistența și utilizarea materialelor.

  • Orașe verticale

Terenul devine din ce în ce mai mic pe măsură ce populația lumii crește, iar schimbările de mediu înconjurător micșorează cantitatea de spațiu locuibil de pe Pământ. Pentru a fi durabile, orașele vor trebui să devină mai spațioase, făcând loc nu numai mai multor spații comerciale și rezidențiale, ci și infrastructurii și serviciilor publice care vor putea face față unei populații sporite, precum drumurile, școlile și spitalele. În timp ce ideea de orașe verticale devine tot mai populară, agricultura verticală este deja o realitate și este cu un pas mai aproape de noile noastre locuințe urbane înalte.

  • Durabilitate

Arhitectura durabilă reprezintă cheia unui viitor pozitiv pentru mediu. Doar trăind mai economic cu resursele noastre, putem spera să ne protejăm mediul și climatul. Filosofia din spatele arhitecturii durabile se referă la reducerea deșeurilor. Acest lucru înseamnă nu numai deșeuri fizice, ci și minimizarea pierderilor de energie. Păstrând energia pe care o consumăm în clădirile noastre cât mai mult timp, avem nevoie de mai puțină aprovizionare în primul rând. Există trei preocupări imperative atunci când proiectăm clădiri cu considerente mai bune pentru impactul ecologic. Primul este reprezentat de materialele utilizate pentru construcție. A doua preocupare este eficiența energetică a clădirii, iar ultimul factor de luat în considerare este amplasarea clădirii în sine.

  • Nu mai există spațiu „Public vs. privat”

Un număr din ce în ce mai mare de clădiri nu numai că abordează nevoile utilizatorilor săi, ci și urmărește încorporarea serviciilor publice și comerciale. Arhitecții devin conștienți de necesitatea creării de spații inclusive care să împărtășească aceleași valori, ca și cartierele lor și publicul larg. Excesul de energie generat de reședințele private, birouri și alte clădiri este adesea alimentat în rețeaua publică de energie electrică.

  • Proiectarea arhitecturală universală

Proiectarea pentru populații diverse este o idee foarte întâlnită în ziua de azi. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă este chiar posibil să creăm arhitectură pentru toată lumea. Arhitectura incluzivă îngrijește toate populația de la persoanele cu dizabilități până la vârstnici până la tineri. Este necesar ca arhitecții să înțeleagă barierele cu care se confruntă o mare varietate de oameni.

  • Arhitectură ecologică

În prezent, umanitatea se confruntă cu amenințări majore, inclusiv schimbările climatice și resursele naturale limitate. Arhitecții trebuie să își asume aceste provocări și să vină cu soluții mai bune. O modalitate este prin arhitectura durabilă. Una dintre filozofiile principale din spatele acestei tendințe este reducerea deșeurilor și reciclarea spațiului. Aceasta include spațiul fizic, precum și reducerea la minimum a pierderilor de energie. Puteți încorpora această tendință în ideile dvs. de proiectare, analizând trei domenii principale: materiale, eficiență energetică și locație. Dacă priviți aceste domenii principale și adoptați o abordare holistică mai mare, puteți face ca sustenabilitatea să facă parte din arhitectura mainstream.

Acestea au fost doar câteva tendințe care introduc tehnologia în viața noastră la o scară mai largă și aduc modernitate în societatea noastră.

Autor: Ana Maria Craciun