//Tehnologia se poartă și în domeniul construcțiilor!

Tehnologia se poartă și în domeniul construcțiilor!

De-a lungul timpului, domeniul construcților a înregistrat progrese tehnologice majore, în ceea ce privește dezvoltarea de noi materiale, module prefabricate sau mașinării masive și computerizate. Cu toate acestea, imaginea muncitorilor din secolul XXI nu s-a schimbat foarte mult față de cea a muncitorilor din Evul Mediu.

Recent, accentul asupra muncitorilor, a imbunătățirii productivității și siguranței acestora prin tehnologie, a devenit una din principalele provocări pentru industria construcților. Conceptul de “wearable technology” sau tehnologie purtabilă după cum poate fi tradus, se concretizează în diferite dispozitive computerizate sau electronice, care sunt aplicate pe corpul, îmbrăcămintea sau echipamentul lucrătorilor în construcții. Aceste dispozitive au fost concepute cu scopul de a colecta și livra date despre mediul de lucru al muncitorilor, activitățile acestora, sau despre condițile barometrice. Datorită tehnologiei, aceste dispozitive au capacitatea de a detecta și avertiza fiecare muncitor despre potențiale probleme sau accidente care pot interveni, sau chiar de a reduce gravitatea unui accident produs la locul de muncă.

Trei motive importante pentru integrarea acestei tehnologii în domeniul construcților:

  1. Sporesc eficiența lucrărilor

Tehnologia avansată din spatele acestor dispozitive ajută la strângerea datelor importante referitoare la proiectele în lucru, astfel timpul de muncă va fi redus considerabil. De asemenea, împreună cu un software de gestionare al construcțiilor, senzorii vor urmări mișcările fiecărui angajat, ceea ce va ajuta în a determina unde sunt folosite resursele la potențial maxim și unde sunt risipite.

  • Contribuie la siguranța muncitorilor

Echipamentul lucrătorilor, mai ales în domeniul construcțiilor este foarte important. Oferirea celor mai recente și performante echipamente de lucru protejează în primul rând viața unui angajat în construcții, cât și imaginea unei firme din acest sector.

  • Îmbunătățesc productivitatea muncitorilor

Dacă un muncitor în construcții se simte în siguranță și confortabil la locul de muncă, asta îl va ajuta să fie și mai productiv.

sursa: unsplash.com

Până în acest moment, au fost prezentate trei tipuri de echipamente tehnologizate și inovative în domeniul construcților:

  • Ochelarii smart

Acești ochelari prezintă date și imagini care pot simplifica munca unui angajat fără prea multă experiență, dar ajută și la comunicarea în timp real cu toți muncitorii.

  • Îmbrăcăminte smart

Evoluția tehnologiei a ajutat la crearea unor haine inteligente, printre care jachete cu încălzire inclusă, veste de răcire și chiar cizme de lucru cu auto-încărcare, care pot urmări nivelul de oboseală al muncitorului. Aceste haine sunt destinate în special muncitorilor care lucrează în condiții extreme.

  • Senzorii

Senzorii au devenit din ce în ce mai mici, iar acum aceștia pot fi puși oriunde: în buzunar, în papucii de lucru, sau pe curea. Acești senzori adună un volum extraordinar de date de pe fiecare șantier, determinând când și unde se întâmplă fiecare mișcare.

Autor: Bota Bianca Alexandra