//Studio ae: O casă pentru – Work From Home

Studio ae: O casă pentru – Work From Home

Noul context și necesitatea de a ne adapta la condițiile impuse de acesta, ne arată cât este de important spațiul în care locuim, atmosfera creată și legătura cu spațiul exterior. Condițiile actuale ne-au făcut să realizăm că devin tot mai importante dotările unei locuințe, nu doar pentru asigurarea siguranței și confortului, dar și pentru asigurarea unei legături permanente și performante cu exteriorul.

Fiecare persoană merită să vadă un copac de la fereastra sa – arh Richard Rogers

Fiecare familie are o altă definiție pentru termenul de „acasă”, iar arhitecții sunt cei care trebuie să transpună aceste definiții în realitate. Este important ca aceștia să pună bazele unui spațiu personalizat, care să se afle în legătură cu natura și în care beneficiarul să se simtă bine. Pornind de la această idee, studio ae a pus bazele unei case pasive în Dumbrava Vlăsiei, Ilfov. Situl se află mai precis într-un nou cartier din nordul Bucureștiului, într-o zonă marcată puternic de fenomenul dezvoltării sustenabile, o zonă complet înconjurată de pădure.

Care este conceptul casei?

Conceptul a fost definit prin dualitatea închis-deschis. Pe de-o parte, casa se deschide către natură prin ferestre ample, iar pe de alta, la interior se află un nucleu închis, prin intermediul imaginii cutiei din lemn care pare că plutește în living. Este o atmosferă care ne trimite cu gândul către un volum simplu, arhetipal al unui hambar.

Echipa de proiect a gândit acestă casă cu puține compartimentări. Astfel, casa va conține la parter zona de zi cu living cu șemineu care să îndemne la relaxare, un loc de luat masa, bucătărie, un spațiu tehnic și un dormitor. La etaj se regăsesc 2 dormitoare și o pasarelă pe care se află biblioteca și un loc de studiu care se deschid către golul de peste living. Acest loc poate deveni extrem de util, în special în momentele în care spațiul de acasă devine și birou. Astfel, casa pune la dispoziție un spațiu  productiv și inspirant.

Fluxurile sunt concepute astfel încât privirea să fie mereu orientată către exterior și grădini. De exemplu, la etaj, în fața scării, este un geam generos, iar pasarela-bibliotecă este însoțită de o fereastră dezvoltată pe orizontală.

Care sunt avantajele acestui tip de construcție?

Pe lângă liniștea de care beneficiarul se va putea bucura și funcționalitățile extrem de utile și eficiente, casa este prevăzută și cu un consum mic de energie. Acesta se obține prin mai mulți factori: orientarea casei, termoizolare eficientă și continuă, limitarea punților termice, etanșeitate, poziționarea și dimensiunea ferestrelor, pompe de căldură, ventilația și panouri solare, fațadă ventilată. 

Structura casei este din lemn pe sistem timberframe. Materialele folosite sunt simple și naturale: lemn, metal, sticlă, fațadă fibrociment, microciment, cu accent industrial.

Ca și spațiu de lucru, acesta este poziționat în zona bibliotecii de pe pasarela de la etajul deschis.

„Am luat în considerare de la început ideea de flexibilitate în timp a casei. Astfel, cu ușurință se poate adapta printr-o o serie de elemente menite să facă din work from home o experiență plăcută și eficientă. Am amplasat biroul lângă o fereastră pentru cât mai mută lumină naturală, am asigurat spații inteligente de depozitare a documentelor (am ținut cont de principiile ergonomiei). Pentru a crea un mediu prietenos, am personalizat aceste spațiu după preferințele propietarilor. În concluzie, acest birou de acasă se poate transforma în unul de relaxare. De asemenea, în zona dedicată se poate ampalsa și un fotoliu de relaxare cu vedere către grădină.” – echipa studio ae

Echipa de proiect

Arhitectură: arh. Elena Ștefănescu-Marcu, arh. Andrei Ștefănescu, arh. Aina Constantin, arh. Ruxandra Vașcovici
Structură & calcul energetic – Inginerie Creativă http://ingineriecreativa.ro/ ing. Marius Șoflete
Instalații: ing. Gheorghe Vânătoru, ing. Florin Iordache

https://aeg-electriconsult.ro/
Vizualizare –  arh. Claudiu Buzilan – https://www.buzilanstudio.com/

Work in progress @studio ae– architecture & evolution 
www.studioae.ro