//Studio ae: Cum concepi casele pasive și clădirile inteligente în funcție de propriile nevoi?

Studio ae: Cum concepi casele pasive și clădirile inteligente în funcție de propriile nevoi?

În ultima perioadă se pune tot mai mult accentul pe ideea de inovație și de integrare a tehnologiilor în propriile locuințe pentru a le face mai sustenabile, mai durabile și mai prietenoase cu mediul înconjurător. În avalanșa de opțiuni, specialiștii studio ae îți pun la dispoziție câteva sfaturi care să îți ușureze munca și să te ajute în realizarea unei alegeri corecte.

Îți dorești să optezi pentru un cosum de energie mic în propria locuință și un confort ridicat? Atunci casele pasive sunt soluția optimă.

Casele pasive sunt construite pe baza unui concept ce implică beneficiile oferite de mai mulți factori:

  • Termoizolație de calitate
  • Ferestre dimensionate și poziționate optim (se recomandă opțiunile cu geam triplustratificat)
  • Existența unei anvelope etanșe
  • Prevenirea formării condensului și igrasiei
  • Aport constant și controlat de aer proaspăt

Potrivit specialiștilor, denumirea de „pasiv” se datorează faptulu că o mare parte din necesarul de căldură este obținut din surse pasive precum: radiația solară sau căldura degajată de ocupanți sau echipamente tehnice.

Plan de situație

Orice investiție de acest tip trebuie să înceapă neapărat cu un proiect de calitate ancorat în detalii specifice. Echipa de proiectare care se ocupă de un astfel de șantier trebuie neapărat să aibă expertiză în domeniu și să fie capabilă să jongleze cu toate elementele necesare: arhitectură-structură-instalații. Chiar dacă timpul de proiectare necesar va fi ușor mai îndelungat comparativ cu o construcție standard, rezultatele se vor resimți în viitor. Timpul îndelungat semnalează și un cost ușor ridicat, cu până la 15-25% mai mult comparativ cu o construcție obișnuită. Totuși, eficiența unei astfel de case s-ar putea dovedi economă pe o perioadă îndelungată. De asemenea, la acest beneficiu se adaugă și confortul termic, folosirea eficientă a resurselor, îmbunătățirea calității vieții și o amprentă CO2 mult mai redusă.

Casele pasive tind să prindă din ce în ce mai mult avânt în țara noastră și, potrivit specialiștilor de la studio ae, dat fiind faptul că devine obligatorie integrarea sistemelor de economisire a energiei prin normele europene  în vigoare, aceste investiții vor deveni tot mai interesante pentru beneficiari.

Fațada 1
Axonometrie
Axonometrie secționată

Însă, atunci când vorbim de termenul de construcție pasivă nu facem referire doar la segmentul rezidențial privat (case). Este important de specificat faptul că și birourile pot deveni mult mai prietenoase cu mediul prin integrarea unor astfel de facilități. Beneficiile vor fi cu atât mai apreciate, în special în această perioadă de pandemie în care tehnologia integrată primează și este nevoie de aerisirea permanentă a spațiilor și de un control al aerului circulat extrem de riguros.

Potrivit studiilor de specialitate, efectul pandemiei s-a resimțit puternic la nivel de angajați, care se așteaptă să revină în medii total diferite odată cu întoarcerea la birou. De la măsuri de prevenție sporite la distanțare socială sau reducerea desității în spațiile intens circulate, toate aspectele trebuie atent urmărite de responsabilii desemnați.

Integrarea tehnologiilor în clădiri – soluția investițiilor mari

Chiar dacă studiile indică faptul că o parte din oameni preferă să apeleze la tele-muncă și optează pentru un regim work-from-home, s-a dovedit faptul că generația tânără nu este foarte productivă într-un astfel de mediu. Astfel, clădirile mari de birouri trebuie să se gândească serios la integrarea de tehnologii în vederea optimizării spațiilor și a timpului petrecut în birouri. De asemenea, este important de avut în vedere și aspectul calității aerului.

Specialiștii studio ae recomandă ca și soluții transformarea spațiilor neutilizate, soluții flexibile și spații care se adaptează ușor, care bifează importanța componentei de sustenabilitate în domeniul construcțiilor. Economisirea reurselor și optimizarea lor este un concept care va trebui să fie tot mai specific abordat de orice proiectant cu experiență atât prin prisma legislației în vigoare, cât și datorită necesității de a crea spații mult mai confortabile pentru utilizator.

Pentru sfaturi de la specialiștii studio ae privind conceptul spațiilor pasive și integrarea tehnologiilor în vederea optimizării resurselor avute la dispoziție îi puteți contacta pe website-ul oficial.