După cum bine ne-am obișnuit, tehnologia ocupă un loc semnificativ în procesul construcțiilor. Astfel, pe lângă roboți și automatizări menite să ușureze munca constructorilor, o echipă de designeri din Cehia surprinde cu o nouă premieră pentru această țară: lansarea primei case construite cu ajutorul unei imprimante 3D. Aceasta poate fi amplasată atât pe teren uscat, cât și pe apă.
Proiectul a fost realizat de Michal Trpak în colaborare cu Grupul Erste. Interesant de menționat este și faptul că are în total 43 de mp și este construit în totalitate cu ajutorul unui robot cu brațe folosit în industria auto: Scoolpt.
Timpul necesar pentru a finaliza acest „șantier” este de doar 48 de ore, fapt care înseamnă că prin intermediul acestei tehnologii s-ar scurta cu de 7 ori timpul necesar pentru a apela la metodele tradiționale de lucru.
Totodată, construirea acestei investiții înseamnă și respectarea normelor de pandemie în vigoare, astfel că personalul uman necesar este de doar 25 de muncitori comparativ cu 65 cât ar fi totalul necesar pentru un șantier clasic.
Potrivit surselor mass-media, creatorii acestui concept ar încerca prin acest concept să demonstreze că există posibilitatea de a elimina cu cel puțin 20% emisiile de dioxid de carbon rezultate din construcțiile naturale.
Casa imprimantă 3d numită Prvok va avea 3 camere și va fi prevăzută cu tehnologie verde, cu un sistem de recirculare a apei de la duș. Durata de viață a casei este de până la 100 de ani.