//Proiectul de construire a sectorului montan A8 se pregătește să intre în faza licitației

Proiectul de construire a sectorului montan A8 se pregătește să intre în faza licitației

Pe 29 noiembrie, Guvernul a dat aprobarea pentru indicatorii tehnico-economici ai proiectului de construire a sectorului montan al autostrăzii A8, deschizând astfel drumul pentru declanșarea licitației privind proiectarea și execuția lucrărilor. Acest segment montan al A8, care se întinde pe o distanță de 160 km între Miercurea Nirajului și Leghin, a fost inclus în lista proiectelor eligibile pentru finanțare prin intermediul Programului Transporturi, o sursă europeană de finanțare cu termen de implementare până în 2030. În aceeași ședință, au fost demarate procedurile de expropriere pentru traseul vestic al A8, între Târgu Mureș și Miercurea Nirajului.

De asemenea, s-a subliniat faptul că sectorul montan al A8 a primit aprobare de mediu și va include 115 viaducte, 123 poduri, 19 pasaje și 47 de tuneluri. În ceea ce privește capătul estic (Leghin – Târgu Neamț), procedurile de expropriere au fost deja demarate, iar contractul de lucrări a fost atribuit companiei UMB. Pe partea vestică, Nurol din Turcia a câștigat licitația, dar există contestații legate de procedură.

Decizia guvernului a fost descrisă de către șeful CNIR, Cătălin Urtoi, drept una „istorică”, amintind că proiectul A8 a întâmpinat dificultăți acum peste 10 ani din cauza lipsei acordului de mediu. Cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectul de construire a sectorului montan A8 se pregătește să intre în faza licitației pentru proiectare și execuție, având o valoare estimată de investiție de 6,4 miliarde de euro, fără TVA. Printre caracteristicile principale ale proiectului se numără 5 noduri rutiere la intersecția cu DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheș), DN15B (Pipirig), și un număr impresionant de 437 de structuri, incluzând 119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe și 47 de tuneluri cu o lungime totală de 11,64 km. Acest sector montan traversează teritoriul administrativ a 15 unități administrativ-teritoriale.

SURSA ARTICOL