//Prima „benzinărie a viitorului” din lume certificată LEED- Platinum

Prima „benzinărie a viitorului” din lume certificată LEED- Platinum

Compania națională petrolieră Emirates (ENOC), care este partenerul oficial al Expo 2020 Dubai, a marcat o adevărată inovație prin finalizarea lucrărilor la prima benzinărie din regiune care încorporează o turbină eoliană pe rețea pentru energie electrică și fibră de carbon în construcția copertinei sale.

„Benzinăria viitorului” de 5.841,87 m2 va valorifica energia regenerabilă prin 283 de panouri solare fotovoltaice (PV) instalate pentru a genera 140MWh de energie solară, plus o turbină eoliană de 25 m, care va genera 12,7MWh de energie eoliană anual.

În plus, pentru construirea copertinei s-au folosit peste 43.000 m2 de fibre de carbon. Alte 37 de tone de fibră de carbon au fost folosite pentru a construi cele 133 de cadre cu baldachin multistrat, care adăpostesc copertine transparente, inovatoare în formă de frunze și sunt alimentate cu mai mult de 3.800 module de lumină LED.

Chiar și o scurtă privire asupra benzinăriei viitorului va arăta complexitatea designului său – care este inspirat din bogatul patrimoniu al EAU sub forma arborelui său național, ghaf. 

Împărtășind detalii exclusive despre construcția benzinăriei, CEO-ul grupului ENOC, Saif Humaid Al Falasi, declară pentru Construction Week: „Am fost profund inspirați de ghaf – arborele nostru național, care este cunoscut pentru durabilitate și rădăcini adânci care îl fac rezistent chiar și în condiții meteorologice dure”.

constructionweekonline.com

„Conceptul de baldachin include 133 de module în formă de diamant, care au o lungime de 6,4 m și se întind între vârfurile ramurilor de copaci. Există 102 module centrale și 31 de module de margine care s-au integrat în jurul perimetrului atât pentru funcții estetice, cât și pentru funcții de drenaj. ”

Comentând despre incorporarea fibrelor de carbon în detrimentul oțelului în proiect, HE Al Falasi spune: „Fibra de carbon este un material ușor ecologic, de trei ori mai puternic și de cinci ori mai ușor decât oțelul. Un baldachin ușor și puternic a fost esențial pentru a permite copacilor să fie subțiri.

Elementele ușoare ar fi, de asemenea, benefice, deoarece ar permite instalarea rapidă la fața locului. Studiile inițiale au arătat că este important să se integreze copertina și structurile copacilor, astfel încât copertina să poată acționa ca o <<membrană>> care să ofere sprijin lateral ramurilor copacilor”.

HE Al Falasi explică: „Turnarea baldachinului a permis, de asemenea, integrarea iluminării funcționale și estetice și asigurarea unei suprafețe unghiulare pentru montarea panourilor fotovoltaice pe partea superioară ”.

Datorită concentrării sale puternice pe energie regenerabilă, eficienței apei, economiilor de energie și reducerii emisiilor de CO2, Benzinăria Viitorului ENOC a primit certificarea LEED Platinum – un sistem de certificare a clădirilor recunoscut internațional de la US Green Building Council (USGBC).

Comentând realizarea, HE Al Falasi adaugă: „Unele dintre elementele cheie care au contribuit la asigurarea certificării LEED este că am folosit fibra de carbon. Stația este proiectată pentru a genera energia necesară pentru alimentarea operațiunilor sale”.

„Considerentele cheie în proiectarea acestei benzinării sunt durabilitatea, eficiența energetică, eficiența operațională și eficiența costurilor. Stația încorporează mai multe caracteristici de sustenabilitate, dintre care multe sunt primele instalate la o benzinărie”, explică HE Al Falasi.

„Sistemele benzinăriei au fost implementate pentru a îmbunătăți conservarea energiei, cum ar fi utilizarea tehnologiilor de filtrare pentru a converti apele uzate pentru irigații, reducând semnificativ consumul de apă în aer liber. În plus, stația este echipată cu sisteme care utilizează tehnici de ozonare pentru a converti moleculele de apă din umiditatea din aer în apă potabilă pentru personalul din incintă. ”

Aceasta va include, de asemenea, mai multe aplicații bazate pe învățare automată avansată (ML), inteligență artificială (AI) și tehnologii bazate pe analiza datelor, care vor ajuta la personalizarea serviciilor și a ofertelor de vânzare pentru clienți, inclusiv gestionarea cozilor și a timpilor de așteptare în curtea interioară.

„Senzorii de ocupație și semnalele de la pozițiile de alimentare vor gestiona, de asemenea, fluxul de trafic, redirecționând vehiculele către spațiile goale. Semnalizarea digitală din cadrul stației constă în 12 milioane de jetoane LED pentru iluminarea ecranelor la fața locului”.

„Alte caracteristici proeminente includ încărcătoare pentru vehicule electrice și distribuitoare avansate interactive multimedia. Pentru o siguranță sporită, benzinăria va utiliza sisteme avansate de gestionare și măsurare a combustibilului care monitorizează continuu integritatea rezervoarelor, asigurând detectarea scurgerilor în 24 de ore”.

Benzinăria viitorului este acum funcțională oficial pentru flota Expo 2020 Dubai, susținând nevoile logistice ale Expoziției Mondiale.