Daca va simtiti singur, atunci nu sunteti singurul. Chiar daca credeti ca este o chestiune personala, de sanatate mintala, impactul social al singuratatii este ca o epidemie.
Daca va simtiti singur, atunci nu sunteti singurul. Chiar daca credeti ca este o chestiune personala, de sanatate mintala, impactul social al singuratatii este ca o epidemie. S-ar putea chiar sa subestimati efectele singuratatii. Impactul izolarii sociale asupra sanatatii este la fel de mare ca fumatul a cincisprezece tigari pe zi.
Singuratatea este o problema globala. Jumatate de milion de japonezi sufera de izolare sociala. Marea Britanie este prima tara din lume care a numit recent un ministru al singuratatii, iar in Australia, parlamentele locale doresc sa faca la fel.
Andrew Giles, membru al parlamentului australian, a declarat: „sunt convins ca una dintre responsabilitatile guvernului ar trebui sa fie problema singuratatii.”
Care este legatura intre orase si singuratate?
Modul in care sunt construite orasele poate incuraja interactiunile sociale, sau le poate impiedica, arata un raport al institutului Grattan.
Ganditi-va la diferentele intre tacerea dintr-un lift in care nimeni nu comunica, si situatia de la un loc de joaca pentru copii, unde parintii copiilor incep de obicei sa vorbeasca intre ei. Nu inseamna ca mediul construit cauzeaza interactiunea sociala, dar o poate avantaja, sau inhiba.
Winston Churchill sublinia faptul ca noi construim cladirile, dar si cladirile ne pot influenta pe noi. Uneori, arhitectii si proiectantii, desi fara sa vrea, construiesc un peisaj urban ce contribuie la un peisaj mental nesanatos.
Ne putem gandi la moduri diferite de a fi intr-un oras, la diferite feluri de arhitectura care sa „vindece” singuratatea ?
Pornind de la aceste intrebari, s-a dezvoltat un studiu de cercetare la scoala de design din Melbourne.
Studentii, utilizand designul ca metodologie de cercetare, au incercat sa gaseasca solutii arhitecturale si urbane pentru singuratate.
Ati asteptat vreodata trenul in gara, pierzand timpul fara sa interactionati cu persoanele din jur? Diana Ong a modernizat statia de cale ferata Ascot Vale cu mai multe zone de „interactiune sociala”, pentru a incuraja conversatiile si activitatea.
Michelle Curnow a propus transformarea vagoanelor de cale ferata in cabine cu experiente senzoriale care incita oamenii sa exploreze spatiile comune si sa asculte experientele povestite de alti oameni, in timp ce calatoresc. Cine spune ca naveta trebuie sa fie plictisitoare?
Daca ai un animal de companie, este mai usor sa suporti singuratatea. Dar adeseori, oamenii nu au suficient timp sa aiba grija de un animal.
Zi Ye a creat aplicatia „Puppy Society”, aplicatie ce conecteaza un animal de companie, cu mai multi stapani. Cainii sunt adapostiti intr-un spatiu comun, unde proprietarii vin sa interactioneze cu ei.
Denise Chan a studiat aleile stramte din Melbourne, si a descoperit ca multe dintre ele sunt aproape moarte, in ciuda faptului ca sunt un simbol pentru orasul Melbbourne, cel plin de viata. Ea a reimaginat aleile, revitalizandu-le cu gradini publice, colturi cu carti, si mobilier stradal care sa atraga oamenii sa interactioneze, sa zicem, in timpul mesei de pranz.
Daca aveti dificultati atunci cand luati masa singur, Fanhui Ding a gasit o solutie : un restaurant in care sunt angajati studenti la universitatea din Melbbourne. Studentii primesc credite pentru lucrul in fermele hidroponice care asigura mancarea din restaurant, si isi pot asigura astfel propria masa.
Avand in vedere faptul ca exista multi studenti straini care se simt insingurati, conceptul ei foloseste gatitul, mancarea si gradinaritul ca ativitati terapeutice.
Beverley Wang s-a concentrat asupra singuratatii la varsta a treia. In cadrul proiectului sau, a proiectat o gradinita de copii, in aceeasi cladire cu un azil de batrani. Ea a adus persoane in varsta in cadrul gradinitei ca sa le spuna copiilor povesti si pentru a-i ajuta pe educatori, contribuind la sentimentul acestora de gasire a unui sens pentru propriile actiuni.
Pierdera unei persoane dragi, genereaza un cu totul alt fel de singuratate. Luand in considerare acest lucru, Malak Moussaoui, a proiectat o instalatie care creste flori, care pot fi depuse la cimitir. In loc de a cumpara flori, aparatul creat de Malak este menit sa apropie oamenii, introduce gradinaritul ca masura terapeutica, si le ofera oamenilor ocazia de a tine doliu impreuna. Astfel ei pot intalni alti oameni care au trecut prin experiente similare.
Alti studenti s-au concentrat pe probleme mai familiare, cum ar fi proiectarea unor spatii de interactiune sociala, in cladirile inalte, si redefinirea magazinelor de tip supermarket pentru a fi vizitate de oameni si duminica dimineata.
Mergand dincolo de o simpla analiza a problemelor, rezultatele cercetarilor arata ca un viitor alternativ, mai putin insingurat este posibil.
Fara a avea pretentia ca a rezolvat problema singuratatii, designul poate fi o unealta importanta pentru solutionarea acestei probleme.
Autor: Leonard Manoli