//One-Minute City: O schimbare mică în proiectarea străzilor din Suedia

One-Minute City: O schimbare mică în proiectarea străzilor din Suedia

În timp ce modelul „15-minute city” promovează planificarea urbană la nivel de cartier, Suedia urmărește o schimbare hiper-locală: un plan de reproiectare a fiecărei străzi din țară.

În 2020, întrucât restricțiile impuse în pandemie au forțat miliarde de oameni din întreaga lume să se familiarizeze cu cartierele lor, una dintre cele mai în vogă idei de planificare urbană a fost „orașul de 15 minute”. O viziune pentru o zonă urbană descentralizată care le permite locuitorilor să-și satisfacă nevoile zilnice într-un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta de la casele lor, conceptul a fost urmărit ca un mijloc de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a viabilității într-o serie de orașe globale – în special Parisul, unde primarul Anne Hidalgo a îmbrățișat conceptul ca model de recuperarea post-Covid a capitalei franceze.

Acum Suedia urmărește o variație hiperlocală, la scară națională. Un plan pilotat de organismul național suedez de inovare Vinnova și ArkDes concentrează atenția asupra a ceea ce Dan Hill, directorul de design strategic al Vinnova, numește „one-minute city”. Proiectul Suediei funcționează la nivelul unei singure străzi, acordând atenție „spațiului din afara ușii – și a vecinilor adiacenți și opuși”, spune Hill.

Denumită Street Moves, inițiativa permite comunităților locale să devină co-arhitecți în amenajarea propriilor străzi. Prin ateliere și consultații, rezidenții pot controla cât spațiu stradal este utilizat pentru parcare sau pentru alte utilizări publice. Este deja lansat experimental în patru locații din Stockholm, iar alte trei orașe urmează să se alăture. Obiectivul final este extrem de ambițios: o regândire și o transformare a fiecărei străzi din țară în acest deceniu, astfel încât „fiecare stradă din Suedia să fie sănătoasă, sustenabilă și vibrantă până în 2030”, conform Street Moves.

Spre deosebire de conceptul „15-minute city”, modelul orașului suedez de un minut nu se referă la satisfacerea nevoilor tuturor locuitorilor orașului la un nivel hiperlocal – care ar trece cu vederea elementele fundamentale precum transportul public, accesul la locuri de muncă sau asistența medicală specializată. În schimb, spațiile din fața caselor sunt locuri ideale pentru ca orașele să înceapă să dezvolte noi modalități mai directe de a implica publicul, sugerează Hill. Ele sunt un filtru și un portal către lumea largă; atmosfera pe care o generează și facilitățile pe care le conțin vorbesc despre modul în care operează o comunitate și despre ceea ce apreciază. „Infrastructurile de zi cu zi, precum străzile, dețin cheile posibilelor noastre culturi”, spune Hill.

Scopul programului

Prin regândirea acestor zone ca spații de conectare critice pentru comunități, proiectul încearcă să distrugă ideea – la fel de răspândită în Suedia ca și în alte părți – că străzile sunt în primul rând locuri de mutare și depozitare a mașinilor.

Deși primii pași ai Street Moves sunt anteriori anului 2020, programul pare de două ori mai relevant în urma unui an în care comenzile la domiciliu și demonstrațiile în stradă au consolidat sentimentul că vecinătățile noastre imediate sunt platforme unde trebuie să abordăm și să depășim cele mai fundamentale obstacole sociale.

Planul Vinnova funcționează astfel: cu firma de design Lundberg Design, proiectul a dezvoltat un kit de mobilier urban, conceput pentru a se potrivi dimensiunilor unui spațiu de parcare standard și construit pe punți rezistente din pin. Aceste unități, introduse în spațiul bordurii, pot fi montate în funcție de necesități, cu jardiniere, suporturi pentru biciclete sau scutere, spații de joacă pentru copii sau stații de încărcare pentru mașini electrice. Conectabile cu ușurință, panourile pot fi fie unități independente, fie configurate să acopere o stradă întreagă. Potrivit lui Hill, conceptul „se inspiră din lucruri precum Lego sau IKEA – sau Minecraft – unde există un sistem consistent care poate fi adaptat și remodelat”.

În timp ce municipalitățile pot furniza propriile versiuni ale acestui set de instrumente, designul fiecărei străzi se bazează pe ateliere și conversații cu rezidenții locali – inclusiv cu școlarii. Străzile din apropierea stațiilor de tranzit ar putea favoriza mai multe parcări de biciclete, în timp ce străzile cu cafenele ar putea opta pentru mai multe locuri. Unele unități ar putea pune accentul pe jardiniere pline de copaci, altele pe spații de joacă. Bucată cu bucată, aceste instalații pot transforma străzile în locuri de socializare, creând cartiere în care spațiul folosit zilnic de rezidenți se extinde puțin câte puțin în aer liber.

bloomberg.com

Procesul de proiectare a comunității contează la fel de mult ca elementele de stradă în sine, subliniază liderii proiectului. Instalațiile sunt ușor înlocuite, adaptate sau îndepărtate, făcându-le propuneri provizorii în loc de soluții permanente unice. Unele ar putea fi experimente care duc în cele din urmă la reproiectări mai extinse; altele ar putea fi sezoniere. „Cel mai important aspect al acestor prototipuri pe care le-am făcut este că toate ar putea fi soluții greșite”, spune Kieran Long, directorul Arkdes. Funcția lor reală, spune el, este „să ne permită să purtăm o conversație despre viitorul străzilor cu trecătorii, oamenii din zonă, copiii, oamenii cu biciclete electrice sau scutere și așa mai departe”.

Arta posibilului

Acest angajament și o transformare directă nu se poate întâmpla, totuși, dacă orașele în sine nu au modalități concrete de a o realiza. În acest moment, multe orașe însărcinate cu activitatea zilnică de a încerca să colecteze gunoiul și să țină școlile în funcțiune nu au, cu câteva motive întemeiate, astfel de posibilități. În Suedia, unde reticența guvernului de a institui restricții pandemice s-a dovedit dezastruoasă, pandemia complică și mai mult această provocare – dar ar putea contribui și la dorința de a apăsa butonul de resetare.

relates to Make Way for the ‘One-Minute City’
bloomberg.com

La urma urmei, nu doar inerția împiedică reproiectarea străzilor. Municipalitățile se confruntă cu presiuni pentru a menține accesul omniprezent al vehiculelor în întregul oraș și se bazează adesea pe veniturile din parcări pentru a finanța alte servicii. Pentru ca un proiect ca acesta să funcționeze, trebuie calculat modul în care orașele pot reduce parcarea fără să-și reducă bugetele și să-i liniștească pe șoferi oferindu-le dotări care să compenseze pierderile.

Un model internațional

Acest tip transformare ar putea părea relevantă doar pentru o țară precum Suedia. Legislația suedeză și-a angajat orașele să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, făcând o campanie națională ambițioasă de reproiectare a străzilor. Dar obiectivele proiectului Street Moves sunt, totuși, departe de a fi străine de orașele americane.

Într-adevăr, în timpul restricțiilor, importanța menținerii spațiului public sigur și a spațiului pentru servicii esențiale aproape de casele oamenilor a devenit din ce în ce mai clară. Street Moves reprezintă o încercare modestă de a oferi rezidenților urbani un control mai direct asupra împrejurimilor lor, în moduri pe care orașele la nivel internațional ar face bine să le observe. Dacă cele mai urgente crize din această epocă – adaptarea la climă, coeziunea socială, starea democrației – au ajuns chiar în fața caselor cetățenilor, poate că are sens să pretindem acest spațiu ca punct de plecare pentru schimbare.