//Nophadrain Romania va fi liantul intre siguranta, durabilitatea si functionalitatea acoperisurilor utilitare

Nophadrain Romania va fi liantul intre siguranta, durabilitatea si functionalitatea acoperisurilor utilitare

INTERVIU: Diana Anghel, Sales Associate Nophadrain Romania

Nophadrain este o firma specializata in sisteme de acoperisuri: sisteme de terasa, de parcare, precum si sisteme intensive si extensive de acoperisuri verzi. Echipa produce si dezvolta sisteme prin mijloace proprii, fiind reprezentantul oficial al Nophadrain BV din Olanda. Cum se prezinta piata actuala si care vor fi trendurile in ceea ce priveste amenajarea spatiilor verzi am aflat chiar de la Diana Anghel, Sales Associate Nophadrain Romania.

Pentru inceput, va invitam sa ne spuneti care se anunta a fi trendul in domeniul in care activati in anul 2019?

De peste 30 ani, Nophadrain este un jucator important – producator si inovator- in industria sistemelor de drenaj pentru acoperisuri utilitare (terase, parcari dar mai ales acoperisuri verzi). In prezent, la nivel mondial, focusul este pe acoperisurile verzi intensive si multiplele lor beneficii atat pentru comunitati cat si pentru mediul inconjurator. In tari cu traditie de cativa zeci de ani in domeniu precum Germania, Marea Britanie si Olanda acoperisurile verzi sunt gandite si tratate ca parte integranta a spatiilor verzi urbane la fel cum sunt parcurile si gradinile – se gandesc planuri de peigasitica pentru ele, se realizeaza adevarate gradini urbane pentru comunitati: gradini de legume, cu pomi fructiferi, habitate pentru insecte si chiar si adevarate parcuri pe acoperis cum este si impresionantul parc din Rotterdam cu o suprafata de 8ha.

Totodata, importanta drenarii corecte a apei din zonele cu trafic auto aferente cladirilor a inceput sa fie constientizata si ea astfel incat se observa o crestere si a cererii de sisteme pentru acoperisurile-parcare.

„In ultimii 2-3 ani in Romania se inregistreaza o crestere importanta a cererii pentru acoperisurile verzi extensive. Majoritatea proiectelor ce se construiesc, fie ele rezidentiale sau industriale, sunt prevazute cu acoperisuri verzi.”

Ce v-ati propus pentru acest an si cum planuiti sa atingeti aceste obiective?

Planuri avem foarte multe pentru acest an. In luna februarie am organizat alaturi de partenerii de la Sika Romania si Arta Gradinilor evenimentul “Leaving GREY, living GREEN”.

Avand in vedere contextul din Romania, unde aproximativ 90% din cererea de acoperisurile verzi este pentru acoperisuri extensive, urmeaza sa lansam in prima parte a lunii mai, mai precis in data de 07 mai un nou produs inovativ destinat exclusiv acestui tip de acoperis verde. Va invitam sa urmariti paginile noastre de LinkedIn Nophadrain BV si Nophadrain Romania pentru mai multe detalii.

In acelasi timp, am inceput o colaborare de succes cu Sika Romania, astfel incat sa putem oferi intreagul sistem de acoperis verde (hidroizolatie, sistem de drenaj, vegetatie) intr-un singur loc. Pe langa sistemele de drenaj, putem pune la dispozitie toata gama de elemente necesare realizarii unui acoperis verde, oferim consultanta specializata de la stadiul de proiectare a acestuia si pana la implementarea sa.

Tot in luna mai urmeaza sa se lanseze un amplu proiect Green Cities Romania, in parteneriat cu Ambasada Olandei la Bucuresti, sustinut de Camera de comert olandezo-romana alaturi de un consortiu de firme din Olanda printre care si Nophadrain.

Ce isi doresc clientii in materie de sisteme de terase si ce solutii le oferiti?

Avem 3 segmente principale de clienti iar produsele si serviciile noastre satisfac toate cerintele pietei. Unul este reprezentat de proiectele rezidentiale unde cerinta este pentru terase verzi circulabile ce inglobeaza toate elementele unui spatiu de petrecere a timpului liber si relaxare, practic vorbim despre mici gradini pe acoperis.

Cel de al doilea este segmentul de retail, marile lanturi de magazine ce sunt in continua expansiune si isi doresc pe acoperisurile magazinelor spatii verzi pentru a returna cumva orasului spatiul ocupat de constructie si a readuce natura in oras.

Cel de-al treilea este cel al de marilor dezvoltatori de cladiri de birouri si mall-uri. Toate aceste constructii optimizeaza spatiille construite, fiind prevazute cu spatii verzi peste subsol, pe terase, pe acoperisuri pentru a readuce natura in viata urbana din Romania.

Stim ca focusul companiei este pe oferirea de solutii verzi. Cat de interesati sunt oamenii de aceste solutii si cum sunt ele primite de piata in prezent?

In ultimii 2-3 ani in piata din Romania se oberva o crestere extraordinara a interesului pentru spatiile verzi. Intrucat se construieste intr-un ritm alert, iar suprafata de la sol se doreste a fi utilizata optim, spatiile verzi sunt transferate pe terase si acoperisuri, maximizandu-se astfel spatiul constuit.

Care a fost cel mai ambitios proiect in care v-ati implicat pana in prezent?

Ca si grup, Nophadrain Group BV este implicat in extrem de multe proiecte ambitioase in intreaga lume. Dintre ele, cele mai complexe sunt cele realizate in Orientul mijlociu (Dubai, Qatar, Abu Dhabi) acolo unde am realizat peste 300.000mp de acoperisuri verzi in conditii climatice extreme (lipsa apei, salinitate ridicata, furtuni de nisip, etc).

„In Romania, avem in lucru cateva proiecte extrem de interesante. Una dintre provocari o reprezinta un acoperis de aproximativ 8000mp si o panta de 40 grade ce ar trebui finalizat anul acesta. Veti gasi pe www.nophadrain.ro detaliile de indata ce se va finaliza. „

Un alt proiect ambitios presupune proiectarea si instalarea unor acoperisuri verzi experimentale in cadrul universitatilor UAUIM si USAMV, prin intermediul carora oferim un imbold cercetarii si dezvoltarii acestui domeniu in conditiile climatice din Romania.