//Iluminatul devine mai eficient, dar ucide in continuare animale

Iluminatul devine mai eficient, dar ucide in continuare animale

Incepand cu 1 septembrie 2018, becurile cu halogen au devenit interzise in Europa. Astfel, toate statele UE sunt obligate sa inlocuiasca becurile clasice cu cele economice.

Datorita acestei decizii, locuitorii europeni vor beneficia de costuri reduse in ceea ce priveste energia electrica, existand totodata si economii semnificative de energie. Modificarile acestor norme vizeaza in principal becurile standard cu halogen cu lumina nedirectionala, dar nu include si tipurile speciale, precum becurile utilizate in cazul lampilor de birou sau cele pentru proiectare.

Totusi, in ciuda semnalelor pozitive, cercetatorii americani avertizeaza ca o atentie sporita ar trebui acordata si iluminatului public. Conform unui studiu recent, o mare parte din pasari mor din cauza ca ajung sa se izbeasca de cladiri. Cauza principala? Iluminatul stradal.

„Sunetele nocturne din timpul zborului au evoluat pentru a facilita luarea colectiva de decizii la pasari in timpul navigatiei. Dar acelasi comportament social poate exacerba acum vulnerabilitatea la o tulburare antropogenica: lumina artificiala de la cladiri”