//Ne petrecem 87% din timp in spatii inchise. Cat de sanatoase sunt cladirile in care traim?

Ne petrecem 87% din timp in spatii inchise. Cat de sanatoase sunt cladirile in care traim?

Traim intr-o perioada in care suntem mai mult ca niciodata atenti la ce se intampla in jurul nostru – la ce citim, ce mancam, la cum ne petrecem timpul, la locurile pe care le vizitam dar si la aerul pe care il respiram.

Insa, am ajuns sa ne petrecem 87% din timp in spatii inchise, arata un studiu realizat de The National Human Activity Pattern Survey (NHAPS) si preluat de buildinggreen.com (click aici). Inevitabil apare nevoie de un raspuns la intrebarea cat de curate si sanatoase sunt materialele din care sunt realizate locuintele in care locuim si spatiile in care ne petrecem timpul?

Acest lucru incearca sa il faca BAUMIT in centrul de cercetare VIVA Park, ba mai mult, sa afle si care e cea mai buna combinatie de materiale in realizarea unei cladiri.

Ce este VIVA Park?

Intreaga fabrica BAUMIT din Wopfging, Austria reprezinta un colos. Intr-o zona laterala a intregului ansamblu de productie se afla centrul de cercetare VIVA Park. IBC Focus a avut ocazia sa il descopere “la pas” si in amanunt, intr-o vizita la sediul central Baumit, la 50 km de Viena, in Austria.

VIVA Park – parcul de cercetare BAUMIT – a fost conceput ca cel mai mare proiect de cercetare comparativa a materialor de constructie si a metodelor de executie din Europa. Aflat in apropierea Centrului de Inovare Friedrich Schmid, parcul este alcatuit din 12 case de cercetare construite prin metode diferite si din materiale diferite – de la beton, caramida, caramida termoizolanta pana la cherestea si structuri usoare de lemn.

Casele sunt finisate cu diferite sisteme de materiale pentru interior si exterior. Insa toate casele au aceeasi dimensiune, fiecare are o usa si o fereastra si toate sunt supuse acelorasi conditii climatice externe si toate au aceeasi valoarea U pentru peretii exteriori (coeficientul de transfer termic).

Ce urmareste VIVA PARK?

„ Vrem ca oamenii sa se simta bine in locuințele lor. Produsele noastre se bazeaza pe studiile efectuate in cadrul Parcului Viva “ spune Robert Schmid, director Baumit si initiatorul proiectului VIVA Park. Pe scurt, VIVA Park cauta cea mai buna combinatie de materiale de constructie, pentru sanatatea oamenilor. Fiecare casa dispune de 33 de senzori care masoara temperatura in aer, la sol, umiditate, ioni aerieni, nivelul de praf si polen, miros, compusi organici volatili, consumul energetic, nivelul de zgomot si multe altele.

Fiecare senzor masoara 10 parametri diferiti. Asta a dus in 2 ani de masuratori la inregistrarea a 5 milioane de date. Exista si mici roboti montati in fiecare casa care simuleaza rutina zilnica a unei persoane care locuieste acolo – prin eliminarea de vapori, caldura, umiditate (asemanator celor eliminate in timpul a 2 dusuri pe zi si a unei mese calde pregatite la aragaz/plita) – pentru a simula cat mai bine conditiile de viata. Toate acestea, pentru a gasi cea mai buna combinatie de materiale de constructii. Se masoara si economia de energie, acumularile, abaterile de temperatura, modificarile sezoniere, proprietațile de absorbtie si permeabilitatea vaporilor aferente materialelor de construcții. Datele pentru fiecare casa pot fi vazute aici: https://healthyliving.baumit.com/ro/vivapark/houses/

Cum sunt validate datele?

Saptamanal sunt colectate peste 30.000 de masuratori diferite pentru o casuta. Toate aceste date sunt transmise unor parteneri externi precum Universitatea Tehnica din Pinkafeld, Institutul Austriac pentru Constructii Sanatoase si Ecologice (IBO) si Facultatea de Medicina din Viena (Medizinische Universität Wien) unde sunt evaluate. Impactul acestora asupra sanatatii si confortului vieții sunt, de asemenea, evaluate.

Rezultatul?

Pe baza acestor analize se cauta cea mai buna combinatie de materiale de constructie dar si felul in care ele impacteaza starea de bine a oamenilor. Sistemul KLIMA de la Baumit sta la baza cercetarii, iar materialele puse in opera duc la identificarea celei mai buna combinatii de sistem constructiv pentru sanatatea si starea de bine a oamenilor. Conceptul de well-being are definitie inclusiv in dictionarul Cambridge care spune ca reprezinta “starea de a te simti SANATOS si FERICIT”. Suplimentar, conform Eurobarometrului EB77, sanatatea este factorul cel mai important pentru fericire. Baumit pune toate aceste produse sub o singura umbrela, un singur concept, o singura gama de produse.

Descoperiti gama de produse KLIMA aici sau aici.