Orașele României arată ca o mare de blocuri. Majoritatea au fost construite în anii 80, în perioada în care Ceaușescu era obsedat de dezvoltarea accelerată a țării, în orice condiții și cu orice preț. Arhitectura acestor blocuri cenușii nu a fost aleasă întâmplător, ele găzduiesc apartamente mici, al căror scop primordial a fost sa înghesuie cât mai multe persoane. În niciun caz confortul nu a fost un criteriu aflat pe lista de atribute ale blocurilor comuniste.
În mare, blocurile comuniste se împart în trei categorii distincte: cele construite înainte de 1970, cele construite între ‘70 și 1977 și cele de după 1977, cu precădere începând cu 1980.
Majoritatea acestor blocuri și-au depășit de mult perioada de folosință planificată, iar cele construite înainte de ‘70 au fost serios afectate de cutremurul din 1977.
Blocurile de după 1980 sunt și cele mai căutate în prezent, sub pretextul că sunt mai rezistente, au fost construite după standarde mai stricte și au nevoie doar de o mică recondiționare pentru a arăta bine.
Adevărul este că respectivele construcții, implementate în tot blocul comunist, erau concepute ca locuințe ieftine, cu execuție rapidă și pentru construcția cărora a fost utilizată o tehnologie care permitea replicarea pe scară largă. Nu există termenul de construcție rezidențială, iar părerea beneficiarului final nici măcar nu conta. Singurele argumente viabile erau directivele partidului, care trebuia respectate.
La vremea respectivă nimeni nu comenta referitor la calitate, având în vedere că apartamentele la bloc erau primite de la stat pentru închiriere sau puteau fi cumpărate de la angajator. Existau multe facilități care i-au atras pe tinerii din acel moment, majoritatea mutați de la țară cu forța, pentru a contribui la industrializarea țării.
Diferența față de situația actuală constă tocmai în modul diferit de achiziție, când este nevoie de venituri mari sau opțiuni de finanțare avantajoase pentru a putea achiziționa un apartament.
Deoarece efortul financiar pentru cumpărarea unui apartament într-o construcție rezidențială este destul de mare, interesul este să alegi o locuință care să îți ofere toate condițiile și confortul la care visezi. Începând cu aspectul exterior al blocului, cu termoizolația și terminând cu spațiul util și finisajele din interior.
Materialele utilizate de comuniști nu erau mai bune decât cele din prezent, nici nu aveau cum având în vedere progresele tehnologice care s-au făcut în ultimii 50 de ani. Cel mai important detaliu, și atunci și acum, este modul în care sunt utilizate aceste materiale.
Blocurile vechi au și marele dezavantaj de a fi vechi la propriu, iar asta nu poate fi comparat în niciun fel cu o construcție rezidențială nou construită. Atâta timp cât au fost respectate prevederile unui proiect, o construcție rezidențială este o construcție sigură și, putem afirma cu certitudine, mult mai rezistentă decât blocurile comuniste, ale căror carente de execuție au putut fi identificate foarte bine la cutremurul din 77.
Alegerea cea mai înțeleaptă pentru cineva care dorește să-și achiziționeze un apartament la bloc, este să aleagă unul nou, într-o construcție rezidențială. Dacă apartamentul se livrează la gri, pot fi verificate modalitățile de execuție și materialele utilizate. În plus, șantierul poate fi vizitat oricând, pentru a exista siguranța unei lucrări de calitate.
Lucrând cu un antreprenor general în construcții precum ICCO Facility Management, orice viitor proprietar poate beneficia de servicii complete pentru orice construcție rezidențială. Printre serviciile oferite se numără:
- consultanța și asistența tehnică în toate fazele de execuție
- execuție de lucrări infrastructură și structură de rezistență
- finisaje și amenajări interioare, pardoseli industriale
- amenajare și mentenanță clădiri
Un ultim argument se referă la faptul că designul interior oferit de o construcție rezidențială nouă nu poate fi în niciun fel egalat de stilul comunist. La baza construcției blocurilor realizate de Ceaușescu au stat cu totul alte motive și au fost construite pentru oameni cu nevoi diferite. Din acest motiv, apartamentele vechi sunt depășite ca funcționalitate, pe lângă învechirea morală și fizică. Un apartament vechi nu poate fi considerat o investiție, deoarece, cu excepția câtorva situate în zone de top, prețul va scădea dramatic odată cu trecerea anilor.