Cum folosirea materialelor reciclabile a devenit un subiect des întalnit în rândul tuturor firmelor, la fel s-a întâmplat și în construcții. Aceste materiale sunt benefice nu doar pentru natură, dar și pentru construcțiile clădirilor la care contribuie, aducând rezultate incredibile.
Conform 100construct.ro, materialele sintetice, generic numite plastice, sunt utilizate pe scara largă în construcții datorită durabilității și a greutății lor reduse. Materialele termoplastice obișnuite sunt polietilena si polipropilena, având avantajul de a fi foarte ușor reciclabile. Polietilena se poate folosi la obținerea de produse destinate amenajărilor interioare, cum ar fi mochete, țesături sau substituenți pentru cherestea. PVC-ul este folosit în mod frecvent la țevile de scurgere din instalațiile sanitare, la tâmplăria pentru ferestre sau ca aplicații pentru pardoseală.
PVC-ul poate contribui, prin reciclare, la obținerea unei game variate de produse utilizate in domeniul construcțiilor, cum ar fi materiale pentru protecția exterioară a clădirilor, ecran de palplanșe, elemente de închidere a orificiilor pentru ferestre sau plăci pentru finisarea pardoselilor. Ţevile din PVC sunt ecologice și mai eficiente decât cele din ciment sau aliaje metalice. Principalele avantaje ale țevilor din PVC sunt durata de viață de o sută de ani si costuri minime de întreținere.
O varietate de materiale reciclabile
Tot pe acest site mai aflăm și că polistirenul reciclat se poate folosi în combinație cu oțelul pentru realizarea de cofraje permanente utilizate la turnarea pereților de beton. Aceste cofraje au excelente proprietăți de izolare termică și fonică, în afara faptului că sunt rezistente la uzură. De asemenea, amestecul de ciment cu polistiren reciclat se folosește ca material de bază în procesul de turnare a betonului, cu scopul realizării de pereți pentru construcții. Aceste structuri sunt eficiente din punct de vedere energetic, ignifuge si fonoabsorbante.
Aluminiul recuperat poate fi utilizat pentru componentele de ferestre sau ca material pentru realizarea jgheaburilor.
Hârtia reciclată este folosită la obținerea de produse cum ar fi: pereții din carton cu ghips sau pentru fabricarea izolației din celuloză.
Așchiile de lemn încorporate în masa de ciment, sub presiune, dau naștere unui amestec folosit la fabricarea panourilor pentru cofrare, structuri care sunt non-toxice și reciclabile la rândul lor. De asemenea, deșeurile din lemn se pot folosi și pentru realizarea sistemelor de dușumea ori pentru fabricarea elementelor de structură pentru acoperiș sau chiar la amenajarea acoperișurilor verzi, ca bază pentru stratul de sol. În mod evident, folosirea unor produse din lemn reciclabil precum uși, ferestre sau structuri din cherestea, în locul unora din lemn nou, este benefică atat din punct de vedere al economiei de energie, cât și a resurselor.
Mai sunt, printre altele, și deșeurile de cărămidă și plăci de teracotă, betonul reciclat, piatra artificială etc.
Material de construcție net superior materialelor clasice
La fabricarea materialelor de construcții se folosesc deșeurile din sticlă care nu sunt sortate după culoare, după îndepărtarea magnetică a materialelor feroase și a aluminiului. Praful de sticlă care nu mai poate fi utilizat la fabricarea altor recipiente poate fi valorificat prin realizarea vatei de sticlă, material utilizat pe scară largă în izolarea termică și fonică. De asemenea, deșeurile de sticlă pot intra în componenta elementelor folosite la finisarea exterioară a pereților, a pardoselilor sau la obținerea altor tipuri de geamuri.
Ecologic.rec.ro au luat un interviu lui Ionuț Tudorache, director general al JT Group, firmă care a reușit să fabrice cărămizi dintr-un material care are în componență deșeuri de sticlă și prezintă proprietăți superioare materialelor clasice de construcție.
Sticla este materialul care îi interesează în mod special. ,,Sticla colectată selectiv și cea extrasă din fracția uscată intră într-o stație de sortare specială care reduce impuritățile lipite de sticla umedă și scoate o sticlă relativ curată care intră în procesul de producție.Avem un buncăr foarte mare în care intră trei tone de material, dotat cu o masă vibrantă și care dozează alimentarea pe o bandă transportoare către un imploder. Produsul rezultat este o granulă de sticlă fără muchii ascuțite, care nu taie și are o rezistență foarte mare. Mai departe, banda duce granulele într-un sortator care le separă pe patru fracții: nisip de sticlă 0-4 mm, agregat de 4-8 mm și o fracție de 8-16 mm, iar sortul mai mare de 16 mm este format din dopuri, capace, etichete care toate la rândul lor sunt valorificate prin incinerare. Mai departe, sticla este transportată la fabrica de beton celular ecologic (BCE) – este un nume dat de noi pentru că noi l-am creat. Betonul celular ecologic are forma unei cărămizi de 30 x 20 x 20 cm, cu două goluri de aer în interior. Toți pereții au o grosime de 4 cm. La blocul de BCE făcut doar din sticlă avem la 14 zile 7,9 newtoni pe milimetru pătrat și la 28 de zile 11,7 newtoni, ceea ce ne arată că am creat un material cu peste 40% mai rezistent decât orice alt material de construcții din România, mai rezistent decât cărămida sau BCA-ul. „ explică acesta.
Autor: Dănilă Georgiana-Dumitrița