//Materiale cu 0 km: o mișcare despre conservarea mediului și a culturilor locale

Materiale cu 0 km: o mișcare despre conservarea mediului și a culturilor locale

Împreună cu preocupările legate de mediul înconjurător, apar în mod constant noi mișcări, cuvinte, concepte și termeni legați de aceste probleme, care ne impun să rămânem mereu actualizați. Cuvântul sustenabilitate în sine s-a confruntat cu o anumită rezistență până când a fost încorporat în vocabularul comun și utilizat pe scară largă în cele mai diverse contexte.

În prezent, multe discuții înconjoară termenii economie circulară, rezistență, principiul 4R , minerit urban și altele. În plus, există unele mișcări legate de sustenabilitate care au fost încorporate din activism în alte domenii, arătând fluiditatea acestor probleme.

O astfel de inițiativă este mișcarea materialelor cu 0 kilometri, care a fost prezentată în manifeste și în unele proiecte, deși timid, în ultima vreme. Termenul km 0 sau 0 km, a fost derivat din mișcarea Slow Food. Drept contrapunct clar al lanțurilor de fast-food, ideea mișcării este de a promova consumul de ingrediente locale, reducând distanța dintre producători și consumatori. 

Materialele cu zero kilometri adoptă o abordare foarte similară. Acestea sunt materiale care pot fi achiziționate local, care nu trebuie transformate și, la sfârșitul vieții lor utile, care pot fi returnate mediului.

Cu alte cuvinte, mișcarea încurajează utilizarea produselor locale și, de preferință, a celor care nu au suferit etape majore de prelucrare industrială. Abordarea arhitecturală de 0 km urmărește în primul rând să ofere clădiri mai durabile, sănătoase, economice și accesibile social, care sunt strâns legate de identitatea locală.

Există multimple exemple de clădiri construite pe acest exemplu, cum ar fi Casa Ter din Spania, unde zidurile sunt realizate din materiale cu 0 km: utilizează un amestec de beton și pietre dintr-un râu din apropiere alături de ceramică, un material cu o lungă tradiție culturală în vecinătatea La Bisbal, unde producția de acest material constituie una dintre principalele activități economice ale zonei.

Conceptul de 0 km este utilizat și în domeniile designului și modei. Așa cum este descris în „Manifestul privind arhitectura și filosofia kilometrului zero”, de Fernando Menis și Dulce Xerach:

Este un angajament față de adevărul brut al materialelor care alcătuiesc fiecare concept al unui proiect arhitectural, un angajament de cercetare a beneficiilor culturii pentru un viitor mai bun; este un răspuns la problemele arhitecturii și ale societății care se află în fața vieții, răspândite în îndoielile oricărui moment de criză”.

Deși există termeni și mișcări diferite care apar în mod constant, acestea se suprapun adesea în cauzele lor, iar o temă comună este de a căuta să echilibrăm lumea noastră extrem de conectată și globalizată cu una care reușește să mențină calitatea vieții pentru generațiile viitoare, în special în ceea ce privește biodiversitate, identitate și culturi locale conservate. „Acționați local, gândiți global”.