//Islanda foloseste de o iluzie optica pentru a controla traficul

Islanda foloseste de o iluzie optica pentru a controla traficul

Utilizarea iluziilor optice in adevarate lucrari de arta nu e un lucru nou, totusi un oras Islanda reuseste sa surprinda prin folosirea efectului 3D pentru a diminua accidentele in trafic, mai precis pe trecerile de pietoni.

Intr-un mic sat de pescari numit Ísafjörður a aparut la inceputul acestui an o trecere de pietoni 3D menita sa reduca viteza pe o strada ingusta predispusa la accidente. Aceasta da de fapt impresia soferilor ca pietonii calca pe aer atunci cand trec trecerea, fapt care ii determina sa incetineasca.

Ideea apartine unui comisar din departamentul de mediu, care s-a inspirat dintr-un proiect similar dezvoltat in New Delhi din India.

Proiectul in sine este spectaculos nu doar datorita ideii, ci si datorita efectului creat. In functie de perspectiva din care este privita trecerea de pietoni, imaginea se schimba, astfel privite de sus, liniile albe par a fi bare care se inalta, iar privite de la nivelul solului par ca plutesc deasupra asfaltului.

Aceasta trecere de pietoni a insemnat multe ore de munca si testare, insa rezultatele au aparut imediat, astfel ca strada ingusta din micul orasel de pescari a devenit mult mai sigura si mai atractiva pentru pietoni.