//Industria construcțiilor: 10 statistici despre evoluția domeniului

Industria construcțiilor: 10 statistici despre evoluția domeniului

Industria construcțiilor este un domeniu vast și extins care progresează odată cu societate. De la construcția piramidelor și până în prezent, tehnicile, instrumentele și materialele utilizate au evoluat constant.

Iată 10 statistici interesante despre industrie și cum a evoluat aceasta:

  • Marea Piramidă din Giza a fost cea mai înaltă clădire din lume mai mult de 3800 de ani

Piramida a fost construită din peste 2,3 milioane de blocuri de piatră, însă tehnica prin care aceasta a fost ridicată încă pune semne de întrebare. Ajustată la costurile actuale, cu 496 dolari pe blocul de piatră, plus forță de muncă și materiale moderne, construcția piramidei ar costa în prezent 1,2 miliarde de dolari.

Cu o înălțime de 139 de metri, Marea Piramidă din Giza a fost cea mai înaltă clădire din lume de la momentul finalizării sale, în jurul anului 2560 î.Hr., și până în 1311 d.Hr. În prezent, titlul este ocupat de Burj Khalifa, însă este departe de a-și menține poziția o perioadă atât de îndelungată.

  • Betonul a fost cel mai popular material de construcție de-a lungul istoriei

Betonul a fost folosit pentru unele dintre cele mai renumite construcții din lume, precum Panteonul din Roma. De asemenea, romanii antici utilizau un beton special, compus din var, apă de mare și cenușă vulcanică. 

La momentul creării sale, barajul Hoover a fost cea mai mare structură de beton construită vreodată, folosind 2,6 milioane metri cubi de beton. În prezent, titlul este ocupat de barajul Grand Coulee, cu peste 9,1 milioane metri cubi.

  • Motorul cu aburi a revoluționat transportul în construcții

Lumea era în plină modernizare și până în momentul Revoluției Industriale, însă motorul cu aburi a contribuit la accelerarea ritmului. Odată cu apariția acestuia, materialele de construcție au putut fi transportate rapid pe uscat, folosind locomotive.

Odată cu trecerea timpului, motorul cu aburi a fost înlocuit de cel diesel, datorită fiabilității acestora, a eficienței și vitezei.

  • În prezent, vârsta medie a forței de muncă în construcții este de 42 de ani

Vârsta medie a angajaților în construcții este cu un an mai mare decât cea a forței de muncă generale. Lipsa continuă de personal calificat și îmbătrânirea forței de muncă existente au contribuit la creșterea vârstei medii în domeniu.

  • Generațiile tinere sunt mai puțin interesate de industria construcțiilor

Conform datelor recensământului din SUA, numărul lucrătorilor cu vârsta de 24 de ani sau mai puțin care au intrat în industria construcțiilor a scăzut cu 30% între 2005 și 2016. Specialiștii consideră că o principală cauză este dezinformarea cu privire la stabilitatea industriei și la aspectul financiar.

  • Deși industria este în creștere, în prezent nu există suficientă forță de muncă în construcții

Specialiștii menționează că industria construcțiilor s-a redresat și a crescut după criza din 2008, însă lipsa personalului calificat duce la nesatisfacerea cererii din piață. Există o mulțime de motive pentru care se întâmplă acest lucru, dar multe companii abordează problema oferind avantaje competitive și luptându-se cu preconcepțiile.

  • Al Doilea Război Mondial a încurajat femeile să intre în industria construcțiilor

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mii de femei au pătruns în industria construcțiilor. Așa se face că între 1940 și 1945 forța de muncă feminină în domeniu a crescut cu 50%. După încheierea războiului, până la 85% dintre femei au dorit să își păstreze locul de muncă.

  • Doar 9,9% dintre lucrătorii în construcții sunt femei

Aceste date sunt valabile pentru anul 2019, însă specialiștii se așteaptă ca cifrele să crească în perioada următoare. Astfel încât femeile reprezintă aproximativ 47% din întreaga forță de muncă, rezultă că în construcții sunt mai puțin de 2% din totalul femeilor active pe piața muncii.

  •  1712,1 milioane de tone de oțel au fost utilizate până în 2018

În timpul Revoluției Tehnologice și a celei de-a Doua Revoluții Industriale, Henry Bessemer a inventat o metodă de producere în masă a oțelului, numită procesul Bessemer. Dacă înainte era nevoie de o zi întreagă pentru a transforma 3-5 tone de fier în oțel, odată cu introducerea noului proces, timpul s-a scurtat la 20 de minute.

  •  Deficitul forței de muncă din industria construcțiilor a condus spre un boom tehnologic

Lipsa forței de muncă, conștientizarea importanței sustenabilității și progresele în sfera software au făcut ca tehnologia în construcții să se dezvolte rapid.  Tehnologii precum echipamentele de tip exoschelet au apărut deja pe teren și se așteaptă ca astfel de inovații să fie adoptate din ce în ce mai des.

Industria construcțiilor evoluează odată cu societatea și a parcurs un drum lung de la începuturile sale și până în prezent. Se estimează o creștere a frecvenței utilizării tehnologiilor în domeniu, atât pentru eficientizarea proceselor, cât și pentru siguranța angajaților.