//Graphein: Business-ul românesc care ar putea salva clădiri de patrimoniu prin scanare 3D

Graphein: Business-ul românesc care ar putea salva clădiri de patrimoniu prin scanare 3D

Graphein, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii, se implică în conservarea patrimoniului local și oferă pro-bono servicii de scanare pentru o serie de monumente istorice și site-uri arheologice la nivel național.

Pe lista monumentelor istorice se află peste 30.000 de monumente istorice. Lista cuprinde atât construcții propriu-zise, ansambluri de clădiri (cum sunt mănăstirile), sau situri în care sunt cuprinse centre de orașe sau chiar sate întregi. Printre centrele de oraș monument istoric se regăsesc Cluj și Sighișoara, iar printre satele monument istoric se regăsesc Viscri și Sibiel.

Potrivit estimărilor Graphein, în România există peste 30.000 clădiri de patrimoniu. “Toate clădirile monument istoric au nevoie de conservare. Scanarea 3D ajută la transpunerea în format digital a clădirii. Prin scanare am putea aveam măcar o conservare digitală”, a declarat Eugen Ursu, CEO și co-fondator Graphein.

Primul proiect scanat 3D de echipa Graphein este Biserica de lemn din localitatea Butoiu de Sus, județul Dambovița, care este urmat de Castelu Brukenthal, satul Micăsasa, comuna Micăsasa, județul Sibiu, Biserica de lemn hramul „Înălțarea Domnului”, satul Budești, comuna Pleșcuța din județul Arad, Mausoleul Csávossy, satul Bobda comuna Cenei din județul Timiș, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, satul Velești, comuna Murgași din județul Dolj, statuile de pe zidul de incinta al bisericii satul Hilișeu-Horia, comuna Hilișeu-Horia în județul Botoșani.

“Statul român face, puțin câte puțin, schimbări în legislație pentru a ajuta clădirile de patrimoniu, dar ritmul de salvare a monumentelor este greoi din cauza finanțărilor insuficiente și nu de puține ori a regimului de proprietate incert (din cauza regimului comunist). De aceea, aportul voluntarilor „Ambulanței pentru Monumente” și ai celorlalte organizații din domeniul patrimoniului este hotărâtor”, a declarat Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum și coordonatorul proiectului „Ambulanța pentru Monumente”.

Unul dintre principalele motive pentru care monumentele au nevoie de scanare 3D este că multe dintre clădiri sunt într-un stadiu avansat de degradare, iar scanarea 3D ajută în procesul de luare a tuturor informațiilor fără a pune în pericol personalul.

De asemenea, Catedrala Notre-Dame din Paris, un monument cunoscut la nivel global, va fi restaurată identic cum era înainte de incendiu mai ales datorită unor scanări 3D anterioare (în caz că o clădire dispare, rămânem măcar cu o copie digitală).

În plus, realizarea releveului („radiografia” exactă a situației din teren) pe baza căruia se pot face bugetări și planificări clare ale proiectelor de intervenție, iar norul de puncte obținut prin scanare 3D permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrică al obiectului de interes.

Mai mult, prin scanări succesive se poate monitoriza clădirea în timp. Datele obținute pot fi folosite ulterior sub forma de imagini 3D virtuale, existând astfel posibilitatea creării unui muzeu virtual.

Echipa Graphein a mai susținut, de asemenea, Palatul Micul Trianon – Floresti Prahova. A fost realizată scanarea 3D cu ajutorul dronelor și al scannerelor, iar rezultatul acesteia constă în modelul 3D folosit pentru proiectarea de structură. Alte proiecte semnificative susținute sunt Geoparcul Ținutul Buzăului – aspirant geoparc UNESCO – Muzeul Chihlimbarului. Scanare 3D pentru recondiționarea Galeriei Muzeului de Chihlimbar, Vulcanii Noroioşi , Scoala Besilii – comuna Mânzăleşti. Scanarea 3D a structurii a ajutat la reabilitarea şi amenajarea noului centru educaţional, Casa Dosoftei, Iași – Digitalizare – crearea unui muzeu virtual, Universitatea Dunărea de Jos Galați Conacul Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița și Bisericile evanghelice fortificate Biertan și Valea Viilor – Scanare 3D pentru restaurare.

Sursa: start-up.ro