//Ghid de achiziție – scaun de birou

Ghid de achiziție – scaun de birou

Potrivit studiilor, ne petrecem între 50 – 70% din zi pe scaunul de acasă sau pe scaunul de birou. Procentul crește exponențial în cazul celor care au un loc de muncă unde este necesar să își petreacă acele 8 ore la birou în fața unui calculator. Desigur, lumea a evoluat, însă oamenii de știință ne avertizează că nu ne mai folosim corpul în scopuri pentru care a fost prevăzut. Acesta este de altfel și motivul apariției unora din cele mai grave afecțiuni de tip: cancer, diabet sau probleme la nivelul inimii. Din acest motiv, pentru a fi cât mai informat, te invităm să parcurgi acest ghid pentru alegerea scaunului de birou.

Ducem un stil de viață mult mai sedentar. Stăm pe scaun la birou, ajungem acasă și stăm la masă. Probabil, pe urmă ne așezăm pe canapea la un serial sau să citim o carte. Specialiștii afirmă că statul pe scaun a devenit mai nociv chiar și decât fumatul. A ajuns să ne afecteze inclusiv la nivel mental.

Totuși, trebuie să recunoaștem că deși suntem conștienți de această listă de afecțiuni, pentru multe persoane statul pe un scaun la birou este egală cu o sursă de venit. Cu siguranță marii oameni de afaceri nu și-au pus ideile în practică în timp ce alergau prin parc. Sau marii președinți nu au semnat decrete în timp ce făceau drumeții prin natură. Drept urmare, nu putem evita această acțiune de a ne așeza pe scaun. Fie că vorbim despre tabieturile de zi cu zi (mâncat, citit etc), fie că ne referim la locul de muncă.

Soluția? Să facem alegerea bună. Având în vedere că vorbim în fond de propria noastră sănătate, este bine să fim documentați înainte. Iată așadar un scurt ghid care te-ar putea ajuta în tot acest proces:


Ce vei descoperi în acest ghid pentru alegerea scaunului de birou?

  • Scurt istoric al scaunelor de birou. Cine le-a inventat și s-a gândit oare că vom deveni atât de dependenți de ele?
  • Sfaturi și capcane – producători de renume te sfătuiesc la ce să fii atent, ce să eviți și cum să faci alegerea corectă
  • Bine de știut – câteva informații utile despre produs, care este durata de viață și cum să îl folosești și recomandări utile
  • Știați că… – informații pe care poate nu le știai, dar cu siguranță ți se vor părea interesante de știut

A fost odată…

Când vorbim despre scaunul de birou este important să vizualizăm acel tip de scaun care are roți, suport lombar și un cilindru cu gaz pe post de picior care te ajută să reglezi scaunul pentru a-ți deservi în cel mai confortabil și sănătos mod. Povestea primului produs de acest tip se leagă de numele lui Charles Darwin. Acesta a decis să pună roți la scaunul din camera lui de studiu pentru a se deplasa mult mai rapid. Inteligent, nu?

Ghid pentru alegerea scaunului de birou - scurt istoric

După descoperirea realizată de Charles Darwin a urmat…”scaunul sinucigaș”. Nu, nu e vorba de scaunul electric, e vorba de invenția realizată în 1904 de Frank Lloyd Wright. Acesta a creat special pentru dactilografi un scaun frumos, dar extrem de instabil. Dat fiind faptul că avea doar 3 picioare, secretarele de multe ori ajungeau să își piardă echilibrul foarte ușor. Totuși inventatorul și-a apărat produsul afirmând că a sta pe un scaun inconfortabil este un semn al virtuții și rafinamentului.

De la scaunul sinucigaș la scaunul Donald Trump…

Un an important pentru această industrie a fost 1925 când a apărut și frenezia privind protejarea oamenilor și pentru a le atrage atenția asupra posturii și folosirii corecte a scaunului de birou. Mai departe, designerii au început să dezvolte diferite idei ținând cont de acum și de recomandările medicale și de feedback-ul utilizatorilor. Astfel, catalogul de opțiuni include azi de la scaune simple, la soluții ergonomice, pentru americanii care preferă să stea ușor înclinați pe spate în timp ce lucrează, pentru gamerii care petrec și până la 20 de ore în fața calculatorului și chiar soluții care poartă numele distinsului Donald Trump.

Ce spun specialiștii din piață? Capcane de evitat

Scaunul static este mai stabil, așadar e mai bine să nu se întoarcă complet. Dacă un specialist îți spune asta, evită-l. Gândește-te doar la faptul că, dacă un scaun nu se întoarce, atunci va trebui să o faci tu în momentele când ai nevoie de ceva aflat în spatele tău. Iar după câteva astfel de întoarceri, vei resimți cu siguranță dureri la finalul zilei. Acesta ar trebui să fie, de altfel primul punct pe care să îl includă orice ghid pentru alegerea scaunului de birou.

Găsești scaune în orice tip de magazine, gata împachetate, așadar de ce să apelezi la furnizorii mai scumpi? Răspunsul aici ar fi unul foarte simplu. Această achiziție sub nicio măsură nu ar fi indicat să fie făcută pe netestate. Este foarte important să te așezi într-un scaun pentru a vedea exact cât este de confortabil și de util.

Un scaun ergonomic este potrivit pentru oricine? Specialiștii spun că nu este chiar așa. De regulă, scaunele ergonomice sunt proiectate luând în calcul dimensiunile considerate standard în ceea ce privește o persoană. Totuși, trebuie să ne reamintim că suntem diferiți, prin urmare, s-ar putea să nu ne încadrăm în aceste „dimensiuni standard”. Trebuie așadar să testezi următoarea achiziție și să te asiguri că te potrivești în standardul propus.

Un scaun de birou este greu de curățat. Acesta este un mit departe de adevăr. Desigur, un scaun complex ar putea necesita mai mult timp pentru curățare. Însă o îngrijire periodică (șters praful și periat ușor roțile) și o folosire atentă a acestuia nu va implica multe minute petrecute pentru realizarea unei curățenii generale ulterior.

Majoritatea scaunelor se rup ușor și nu sunt durabile. Este o afirmație destul de eronată și, cu atât mai mult, este o capcană în care ai putea să cazi ușor. Mai precis, e o capcană întinsă de cei care oferă produse la un preț mult mai redus. Aceștia se folosesc de acest principiu pentru a justifica de ce nu merită să investești într-un produs de calitate. Totuși, asigură-te că te documentezi foarte bine înainte și citește cu atenție informațiile care ți se pun la dispoziție. Fiecare manual sau fișă tehnică de produs îți va oferi detalii importante despre ce limitări îți va impune scaunul ales.

Produse recomandate de specialiști

Ce soluții să alegi pentru ședințele lungi și interminabile? Managerii pot opta pentru un scaun ergonomic, acoperit în piele de calitate cu suprafață perforată. Avantajul acestuia este că va garanta condiții termice confortabile, chiar și în cazul ședințelor lungi.

Tot pentru perioade lungi petrecute la birou se recomandă și o soluție cu spătar învelit într-un material de tip plasă. Foarte important, de asemenea, este și ca produsul să vină cu opțiunea de înclinare a spătarului. Astfel poate să crească exponențial gradul de confort. La acest capitol, pentru rezultate optime poți apela chiar și la un scaun smart, care vine echipat cu tehnologie menită să te ajute să îți reglezi postura spatelui.

Atunci când vorbim de realizarea unui ghid pentru alegerea scaunului de birou, trebuie neapărat adusă în discuție și următoarea situație. În cazul în care știți că aveți probleme cu spatele și aveți nevoie de un produs care să vă protejeze dar în același timp să ofere și confort, specialiștii propun o soluție reglabilă atât la nivel lombar, cât și al spatelui și coatelor.

Pentru birouri în care dinamica angajaților este destul de crescută, prin urmare este nevoie de o soluție potrivită indiferent de tipul de persoană care îl va folosi, producătorii vin cu propuneri specializate. Cel mai important factor de căutat aici este flexibilitatea (este foarte important să fie ușor de ajustat, să aibă un echilibru bun și să se potrivească indiferent de înălțimea utilizatorului). Totodată, o bună parte din aceste propuneri vin și cu mecanisme de balansare care asigură confort și eficiență durabilă.

Dacă vă aflați în situația în care căutați „soluția perfectă de ședere”, înclinați spre un scaun cu spătar înalt. Acestea ar putea să vă asigure confortul dorit, dar și să asigure suportul lombar necesar. Acestea sunt considerate drept cele mai optime soluții pentru spațiile de birouri.

Găsește soluții ergonomice la cel mai mare târg online de produse: arhispec.ro

Bine de știut – sfaturi și informații utile

Știați că…un scaun de birou inconfortabil este automat dăunător pentru sănătate, dar și pentru productivitate? Adevăratul test este să încercați să folosiți scaunul o perioadă mai îndelungată. Dacă apar probleme, atunci clar nu este o soluție bună. Corpul uman și implicit coloana vertebrală, nu dau randament atunci când nu sunt așezate în poziții naturale. Astfel, stările de disconfort și nevoia constantă de a te repoziționa pe scaun vor dăuna și productivității tale.

Mușchi obosiți și productivitate redusă: rezultatul unui scaun de birou nepotrivit

Studiile arată că scaunele de birou care nu au o zonă lombară adecvată forțează spatele să ia o formă curbată exrem de diferită față de forma naturală. Astfel presiunea cade foarte tare pe mușchii încordați care vor obosi într-un final și vor apărea acele tensiuni, resimțite ca și puncte dureroase de care vei scăpa extrem de greu. Soluția este să apelezi la un produs care să îți ofere cât mai bine senzația de șezut „natural”. Astfel vei fi mai relaxat și, evident, mai productiv.

La ce să apelezi pentru o postură mai bună? În această situație ai nevoie de un scaun care să:

  • îți permită să îți ții picioarele drepte, indiferent că sunt îninse pe podea, sau pe un suport special pentru picioare
  • îți ofere un mic spațiu între partea din spatle genunchilor și șezutul scaunului
  • fie poziționat astfel încât genunchii să fie la un nivel mai jos decât nivelul coapselor
  • aibă un spătar ajustabil, care să îți permită să găsești o poziție confortabilă atât pentru spate cât și pentru coloană
  • îți permită să îți schimbi poziția cât mai ușor, astfel încât să nu stai prea mult nemișcat
Ghid pentru alegerea scaunului de birou - recomandari

Din motivele enumerate mai sus, specialiștii recomandă să te orientezi spre soluții care îți oferă cât mai multe variante atunci când vine vorba de suportul pentru spate. Ca și trăsături importante, orice investiție într-un scaun de birou trebuie să aibă următoarele caracteristici: opțiune de reglare a înclinării, suport lombar, spătar ajustabil ca și înălțime.

Testează în showroom și scaunele de tip cascadă. Acestea și-au primit numele după forma lor curbată. Desigur, nu sunt extraordinare din punct de vedere estetic, dar s-a dovedit că sunt cele mai eficiente în ceea ce privește postura. Explicația ar fi că, forma lor ajută la eliberarea presiunii și crește nivelul de suport pentru genunchi. Circulația sângelui este automat îmbunătățită, iar greutatea este distribuită pe toată suprafața șezutului.

Ghid pentru alegerea scaunului de birou - tipuri de scaune

Din ce material ar trebui să fie scaunul?

Mai mult decât aspectul estetic, materialul dictează într-o bună măsură și gradul de confort. În special în ceea ce privește spătarul, alege o variantă cu material de tip mesh (acel material cu găuri), care va permite aerului să circule mai bine. Dat fiind faptul că un scaun de birou este proiectat în special pentru a deservi în orele lungi petrecute la birou, este important ca spatele tău să nu stea lipit tot timpul de o suprafață care să nu permită aerului să circule.

Scaun cu roți sau fără?

Dacă nu ești extrem de decis în privința alegerii scaunului cu roți vs cel static, îți propunem un joc de rol: așează-te la mijlocul biroului și încearcă să îi atingi laturile. Probabil vei realiza că, decât să te întinzi, poate ți-ar fi fost mai simplu un scaun cu roți. Ei bine, aceasta este și recomandarea specialiștilor.

Pentru birouri sunt mult mai utile cele pe roți, deoarece îți oferă mobilitate sporită. Totuși, ai grijă să investești într-o soluție bună care să fie durabilă dar să nu zgârie parchetul sau suprafața pe care te vei „plimba”. Unele soluții vor veni chiar și cu o protecție de cauciuc aplicată peste roțile metalice, astfel încât să nu dăuneze suprafeței, totuși în cazul mochetei se schimbă datele problemei. Prin urmare, atenție și la spațiul în care vei lucra.

Top 8 scaune de birou recomandate de publicația de specialitate The Spruce:

Ghid pentru alegerea scaunului de birou - top 8

Cum să stai corect într-un scaun de birou – exercițiu

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te asigura că stai confortabil și corect la birou? Acest ghid pentru alegerea scaunului de birou te provoacă la un mix exercițiu de imaginiație.

  • Susține-ți tot spatele – asigură-te că scaunul pe care îl folosești este reglat în așa fel încât să îți susțină și partea de jos a spatelui. Astfel te asiguri că vei evita durerile de spate apărute ulterior
  • Reglează-ți scaunul – este foarte important ca toate ajustările să fie realizate pentru propriul tău corp
  • Talpa piciorului trebuie să atingă podeaua – dacă acest lucru nu se întâmplă atunci picioarele tale vor fi extrem de obosite la finalul zilei
  • Ecranul trebuie să fie la nivelul ochilor – specialiștii recomandă, de asemenea, ca distanța de monitor să fie apoximativ identică cu lungimea brațului
  • Tastatura trebuie să fie așezată în fața ta și în imediata apropiere să se regăsească și mouse-ul
  • Asigură-te că toate obiectele de care a nevoie sunt în imediata apropiere – astfel eviți mișcările inutile
  • Nu uita să iei și pauza regulate pentru a te asigura că nu „înțepenești” și că nu te alegi ulterior cu dureri de spate și senzația de amorțeală

Este mingea bună pentru înlocuit scaunul de birou?

După 8 ore petrecute non-stop la un birou, probabil apar treptat și durerile de spate și probleme ale mobilității. Acesta ar fi și motivul pentru care tot mai mulți manageri aduc în birouri și mingi de fitness și încurajează angajații să le folosească periodic pentru a-și corecta postura. Chiar dacă acest ghid pentru alegerea scaunului de birou a fost creat pentru a te ajuta să alegi soluția cea mai optimă, nu putem exclude datele care arată faptul că și mingile de fitness pot suplini și chiar îmbunătăți momentele de stat la muncă.

Mingile folosite pe post de scaun de birou au diametru între 45 și 85 de cm și se aleg în funcție de înălțimea pe care o ai, după cum urmează:

  • până în 1.5 m – 45 cm
  • 1.5-1.6 m – 55 cm
  • 1.6-1.8 m – 65 cm
  • 1.8-1.9 m – 75 cm
  • peste 1.9 m – 85 cm

În cazul în care te afli la limita dintre două valori, cel mai simplu ar fi să testezi ambele variante și să descoperi care este mai confortabilă.

Care sunt avantajele folosirii mingii de fitness? Potrivit specialiștilor, în cazul multor ore petrecute la birou, o astfel de soluție ajută la îmbunătățirea propriei posturi. Vei fi forțat să stai cu spatele cât mai drept, să îți ții mușchii încordați. Drept urmare, circulația sângelui va fi cu siguranță îmbunătățită. De asemenea, faptul că te vei mișca în continuu te va ajuta să ai o stare mult mai energică pe parcursul întregii zile. Nu în ultimul rând, ai la dispoziție o resursă care îți permite să strecori și 2-3 exerciții sau întinderi care să îți îmbunătățească starea zilnică.

Totuși, la acest capitol este important să subliniem și lucrurile mai puțin avantajoase. Drept urmare, pentru început, trebuie menționat că o astfel de soluție nu este pentru toată lumea. S-ar putea să nu te simți confortabil și implicit, prin păstrarea unei poziții forțate îți vei ține încordată și coloana. Acest fapt nu poate decât să aibă urmări în timp. Totodată, având în vedere că va trebui să te concentrezi mereu să îți menții echilibrul, te va solicita fizic. Totuși, nu ar fi indicat să te obosești prea tare.

Așadar, această soluție este una potrivită pentru momentele în care a nevoie de o mică pauză. Însă trebuie neapărat combinate cu un scaun de birou eficient și durabil.

Știați că…

  • Un angajat își petrece în jur de 1700 de ore pe scaunul de la birou. Tocmai din acest motiv există numeroase pagini cu ghiduri pentru alegerea scaunului de birou de unde te poți documenta temeinic înainte de a face o alegere
  • Scaunele folosite de frizeri au avansat mult mai rapid decât scaunele de birou. Frizerii aveau deja în jurul anului 1890 un scaun mult mai eficient care permitea o mobilitate mult mai avansată, astfel încât să fie mult mai flexibil
  • Productivitatea angajaților crește cu 17,5% atunci când folosesc scaune ergonomice. Rezultatul a fost confirmat în urma unui studiu, care a mai arătat și faptul că prin folosirea acestor soluții, angajatul se simte mult mai confortabil la locul de muncă. Astfel se concentrează mai mult pe propriile responsabilități
  • Un aspect extrem de discutat a fost dacă scaunele de birou ar trebui să aibă sau nu cotiere. Cei care s-au opus afirmă că acestea nu ar permite ca angajatul să se poată apropia suficient de birou din cauza lor. totuși ele s-ar fi dovedit utile pentru relaxarea brațelor. Care este varianta cea mai eficientă? Ei bine, depinde de propriul confort al fiecăruia la momentul acesta
  • Arhitecții au propriul lor scaun. Având în vedere faptul că își petrec destul de mult timp desenând, aceștia și-au proiectat în timp propria soluție care să îi ajute să se ridice puțin mai sus de înălțimea unui scaun standard
  • Primul scaun de birou oficial a fost respins pe motiv că era mult prea confortabil. Este vorba despre o invenție a secolului 19, o perioadă în care se punea mai mult accent pe eficiența angajaților și nu pe confortul acestora la locul de muncă

Care este soluția potrivită? Accesează cel mai mare târg de construcții online din România și descoperă propunerile producătorilor.