//Evoluția proiectelor retail în România: Numărul proiectelor în creștere cu 3.55% în 2023

Evoluția proiectelor retail în România: Numărul proiectelor în creștere cu 3.55% în 2023

Factori precum cererea consumatorilor, investițiile străine și stabilitatea economică pot contribui la această creștere. Dezvoltarea proiectelor retail are un impact semnificativ asupra economiei, generând locuri de muncă și stimulând consumul. Aceste date sugerează că sectorul retail în România este într-o continuă expansiune, reflectând interesul crescut al investitorilor și al consumatorilor în mediul comercial.

Analizând evoluția proiectelor pe luni în sectorul retail regăsim o dinamică similară cu cea identificată în anii anteriori. La începutul anului, în ianuarie, numărul proiectelor a fost modest, cu 81, însă a crescut constant până în mai, atingând 172. Lunile următoare, iunie și iulie, au adus o ușoară scădere la 118 și, respectiv, 136 de proiecte. În august și septembrie, s-a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 167 și, respectiv, 249 de proiecte.

Segmentul de magazine generale domină cu 76% din totalul proiectelor

Distribuția proiectelor de retail în subdomenii relevă diversitatea peisajului comercial din România. Segmentul de magazine generale domină, cu 2132 de proiecte, continuând trendul prezentat în edițiile anterioare. Alte categorii notabile includ Showroom-uri (auto sau materiale) cu 179 de proiecte, evidențiind interesul îndezvoltarea de spații dedicate prezentării și vânzării. Pe podium regăsim și proiectele de tip mall / centru comercial și magazine supermarket cu 145, respectiv, 89 de proiecte, oferind spații de retail complexe și accesibile. Segmentele bricolaj, stație carburanți și hypermarket completează peisajul, reflectând nevoile variate ale consumatorilor, de la proiecte specializate la facilități esențiale de cumpărături.

Așa cum ne-am obișnuit, pentru acest domeniu autorizarea este stadiul predominant, cu 49.2% din proiectele totale identificate, fapt care confirmă complexitatea procesului de obținere a aprobărilor necesare. Construcția și amenajarea reprezintă împreună aproximativ 26% din total, arătând o concentrație semnificativă în fazele active de dezvoltare. Stadiul de finalizare, cu 15.8% din total, reflectă proiecte care au atins etapa de funcționare, contribuind la diversificarea ofertei de retail. Fazele de intenție și proiectare reprezintă procente relativ mici, indicând că majoritatea proiectelor sunt întrun stadiu de dezvoltare. Această analiză sugerează o activitate destul de dinamică în sectorul de retail, cu un accent deosebit pe procesele complexe de autorizare și implementare.

În 2023 înclină balanța în favoarea proiectelor aflate înainte de execuție. În stadiile incipiente, precum proiectare, intenție, înainte de execuție și autorizare, proiectele de dimensiuni medii domină cu 817, urmate de cele mari cu 439, iar cele mici înregistrează 329. În faza de execuție (construcție sau amenajare), proiectele mari conduc cu 301, proiectele medii au 237, iar cele mici înregistrează 162. Această analiză indică o diversitate semnificativă în dimensiunile proiectelor de retail, iar stadiile avansate de dezvoltare atrag atenția asupra unei activități intense în implementarea și finalizarea acestora. Totuși, este important de precizat că balanța înclină în favoarea investițiilor care nu sunt încă în execuție, fapt care ar putea anunța o dinamică pentru rezultatele anului 2024.

Articol publicat în Analiza Pieței Construcțiilor din România 2023. Acest raport îți oferă acces la o analiză detaliată a pieței, ajutându-te să navighezi prin complexitățile industriei construcțiilor și să identifici direcțiile de creștere și dezvoltare. „Construct Intelligence” este resursa de care ai nevoie pentru a rămâne competitiv și informat.

Comandă aici