Fie ca vorbim de un spatiu de birou, livingul de acasa sau un stadion, zgomotul este mereu prezent. Potrivit specialistilor, mediile zgomotoase pot avea un efect semnificativ si in acelasi timp negativ, asupra corpurilor noastre si ne distrag atentia de la procesele de invatare si concentrare sau chiar ne scad nivelul de productivitate. Drept urmare, intervine intrebarea: cum ne afecteaza sunetul starea de sanatate?
Pentru inceput, specialistii vorbesc de aparitia migrenelor, care se pot dezvolta in alte probleme. Un muncitor spre exemplu, expus constant la surse de zgomot puternice ar putea dezvolta probleme de auz, o tensiune arteriala crescuta si chiar probleme de digestie. La toate acestea se adauga problema stresului, dereglari in ceea ce priveste odihna si somnul, schimbari de teperament, ritm arterial crescut si chiar acel piuit constant in urechi pe care il auzim uneori.
Zgomotul este astfel un inamic invizibil si este de multe ori ignorat in marile orase. Ni se pare normal sa auzim trafic intens, demolari, echipamente zgomotoase de constructii si chiar aere conditionate care ruleaza constant. Totusi, potrivit studiilor, exista si o serie de masuri care s-ar putea lua care sa reduca modul in care ne afecteaza sunetul starea de sanatate.
Inainte de a incepe lista de masuri, trebuie mai intai sa intelegem conceptele de baza care se leaga de acest subiect. Spre exemplu, unitatea de masura a zgomotului este decibelul. Spre deosebire de alte unitati, precum kilogramul care poate fi masurat mult mai facil, decibelii sunt mult mai greu de masurat, acest lucru putand fi realizat doar cu ajutorul unor instrumente speciale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca o situatie acceptabila ar fi cea in care o persoana ar fi expusa la un zgomot de maxim 55dB. Totusi, aceiasi specialisti subliniaza ca 20% din populatia Uniunii Europene este expusa la un nivel de zgomot de peste 65 dB in timpul zilei si mai mult de 30% la peste 55 dB in timpul noptii. Aceasta afirmatie din urma vine si ca un semnal de alarma, deoarece este motivul pentru care apar probleme precum insomnia.
Pentru a va face o idee despre ce inseamna aceste valori, o discutie normala, civilizata intre 2 persoane ajunge undeva la 60 dB. Aceasta valoare este una de referinta, deoarece, daca ar fi sa analizam studiile realizate de-a lungul timpului, daca un sunet ajunge la 120 dB, va incepe sa ne creeze si probleme si chiar dureri la nivelul urechii interne.
Tot la capitolul exemple avem si respiratia noastra care ajunge la un nivel de zgomot de 10 dB, o soapta la 30 dB si sunetul unei ploi linistite de vara care ajunge la 50 dB. De la 60 dB in sus intervine si nevoia de a asculta mult mai atent, iar valoarea de 85 dB este sinonima cu cea a traficului congestionat. In acelasi timp, un bebelus care plange atinge 110 dB, iar tunetul 120 dB. Iata si alte exemple in informatiile publicate pe website-ul archdaily.com:
Este investitia ta suficient de bine izolata pentru a acoperi zgomotul de afara? Afla mai multe detalii despre solutiile producatorilor de pe arhispec.ro