Nu este un lucru nou faptul că diferitele nuanțe de culori au, pe lângă proprietățile cromatice și proprietăți psihologice. De regulă, potrivit studiilor, culorile calde ne dau un sentiment de fericire, optimism și energie, în timp ce nuanțele reci ar putea să ne ducă înspre ideea de calm și relaxare. Totuși, ce e mai bine să alegem atunci când vine vorba de culoare?
În aceste vremuri în care propria locuință a devenit atât „acasă” cât și „la birou” și pentru unii chiar „în concediu”, specialiștii vin cu recomandări interesante despre cum să creezi un spațiu estetic plăcut ochilor, dar în același timp benefic pentru propria ta stare de spirit.
După cum bine știți deja, există un paletar de culori format din multe nuanțe, pe unele pe care probabil nu le veți cunoaște niciodată după denumiri. Totuși, ca să vă facă alegerile mai ușoare, specialiștii au clasificat culorile în funcție de emoțiile trăite.
Interesant de știut
- Albul evocă o senzație de curățenie și igienă
- Deschiderea camerei înspre spații verzi sau peisaje s-au dovedit a fi benefice pentru copiii care suferă de diferte deficiențe de atenție
- Camerele luminate cu ajutorul unei lumini albastre ne ajută să ne relaxăm, însă ne mențin totuși alerți
Efectele psihologice ale culorilor calde vs reci
Culorile calde:
- Îmbunătățesc ritmul cardiac
- Ajută la creșterea tensiunii arteriale
- Creează senzația de respirație mai greoaie
Culorile reci:
- Reduc tensiunea arterială
- Reduc și ritmul cardiac
- Încetinesc respirația
- Ajută la dilatarea vaselor de sânge
- Duc la contractarea pupilelor