//Construcția unei clădiri produce 25% din emisiile înregistrate pe toată durata vieții – dar materialele noi schimbă acest lucru

Construcția unei clădiri produce 25% din emisiile înregistrate pe toată durata vieții – dar materialele noi schimbă acest lucru

Industria construcțiilor a demonstrat o rezistență remarcabilă în fața provocărilor și perturbărilor provocate de pandemia COVID-19 – fie prin pași practici de siguranță a lucrătorilor, fie prin navigarea presiunilor multiple în sala de consiliu. 

Acum, atenția se întoarce înapoi la o provocare la fel de omniprezentă care vine foarte mult în prim plan și care urmează să domine în următorii ani: necesitatea de a accelera tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. 

Materiale de construcție cu emisii zero

Construcția net-zero este responsabilitatea tuturor părților implicate într-un proiect – de la proprietari, dezvoltatori și finanțatori, până la designeri și cei care transformă designul conceptual într-un activ tangibil – contractanții. Având în vedere că producția de materiale de construcții reprezintă aproximativ 25% din emisiile înregistrate pe toată durata de viață a clădirilor, decarbonizarea acestui aspect al construcției este un element cheie al sprijinului industriei pentru obiectivele globale de emisii. Această zonă se află într-o schimbare rapidă, cu utilizarea sustenabilă a materialelor naturale și adoptarea unor tehnici care înlocuiesc de obicei producția de alternative tradiționale încercate, testate și stabilite, cum ar fi betonul și oțelul. 

brinknews.com

Producerea de ciment și oțel cu emisii zero depinde în mare măsură de dezvoltarea continuă a tehnologiilor de captare a carbonului și a hidrogenului. Dar, pe măsură ce așteptarea în ceea ce privește aceste tehnologii revoluționare continuă, se întâmplă o inovație considerabilă în spațiul materialelor cu conținut scăzut de carbon, cum ar fi cimenturile noi, reciclarea materialelor – beton și cauciuc, de exemplu – și o revenire la materiale naturale precum cherestea, paie și cânepă.

Având o investiție globală în infrastructură de 6,3 trilioane de dolari pe an necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare, impactul acestor noi materiale numai asupra realizării obiectivelor privind schimbările climatice ar putea fi cu adevărat profund. Cu materiale noi, desigur, vin noi riscuri. Modul în care aceste riscuri necunoscute sunt identificate, gestionate, alocate și transferate va fi cheia rolului jucat de industria construcțiilor – și de piața asigurărilor cu care lucrează îndeaproape. 

Gestionarea riscului material

Inovația aduce inevitabil rezultate necunoscute – posibilitățile de eșec în timpul construcției; vătămarea lucrătorilor, a terților și a mediului înconjurător; sustenabilitatea pe termen lung; și eșecul de a performa așa cum era anticipat. De obicei, noile materiale și moduri de lucru sunt introduse treptat, cu inovație juxtapusă cu conceptul de proiectare prototipică.

Isabelle Kowalski, șef de construcții global la SCOR, citează exemplul îndepărtării de azbest din Franța: „Interzicerea azbestului din materialele de construcție din motive de siguranță a dus la pierderi imense decenale: lichefierea îmbinărilor ferestrelor și prăbușirea acoperișurilor; a trebuit să înlocuim azbestul – care avea caracteristici cunoscute – cu materiale noi care aveau caracteristici necunoscute”.

Provocarea pieței asigurărilor este de a stabili prețuri pentru riscuri adesea necunoscute, în timp ce proiectează produse accesibile care să răspundă nevoilor industriei construcțiilor. 

Parteneriatul este cheia

Odată cu decarbonizarea, vedem inovații în industria construcțiilor la scară largă, la o viteză aparent vertiginoasă. Construirea cadrelor din lemn și, în special, utilizarea CLT, este un bun exemplu: creșterea pe scară largă și rapidă a adoptării în multe regiuni a fost însoțită de o frecvență crescută a pierderilor cauzate de incendii și o reducere a capacității de asigurare pe piață. 

Acest lucru demonstrează necesitatea ca industria construcțiilor și sectorul asigurărilor să lucreze împreună în direcția unui obiectiv comun. Asiguratorii recunosc că au un rol important de jucat în facilitarea tranziției – de la implementarea expertizei lor în gestionarea riscurilor, prezentare globală și date de sprijin, până la furnizarea unui backstop financiar, strategii de investiții adaptate și rol în stimularea adoptatorilor timpurii. 

Piața asigurărilor este poziționată în mod unic pentru a cataliza un dialog între părțile interesate din industria construcțiilor despre inovare și despre modul în care noile riscuri pot fi identificate, alocate și gestionate în mod adecvat – în special în ceea ce privește noile materiale de construcție.

Agenda de reglementare va fi mai largă, cu obiectivul de a sprijini adoptarea de noi materiale, echilibrând în același timp preocupările privind siguranța. Mandatul guvernului francez care prevede construirea clădirilor publice din cel puțin 50% lemn sau materiale naturale este un exemplu. În timp ce experiența va juca un rol în proiectarea, termenii, condițiile și prețurile de risc ale produsului, vor fi folosite noi materiale și modalități de lucru, determinate de obiectivele de decarbonizare.

Kowalski rezumă foarte bine enigma: „Provocarea noastră este globală și se întinde pe întreaga industrie a construcțiilor. Companiile de construcții și dezvoltatorii trebuie să găsească soluții de asigurare, brokerii trebuie să găsească capacitate, iar asigurătorii trebuie să înțeleagă riscurile. Scopul final este de a reduce emisiile de dioxid de carbon din întreaga lume. Fiecare țară încearcă să găsească o soluție, inovația vine de pretutindeni, iar ideile bune, precum și expunerea crescută, trebuie răspândite rapid în întreaga lume. Nu suntem într-o situație de <<inovați pentru a fi primii>>, suntem într-o situație de <<inovați împreună pentru a salva pe toată lumea>>. Nu putem da greș. Acest lucru va necesita colaborarea dintre profesioniști-cheie, schimbul de bune practici și ajutor reciproc”.

După cum am văzut prin pandemia COVID-19, atunci când lumea funcționează împreună, se pot face pași uimitori și se pot obține rezultate. Poate că nu va exista un exemplu mai bun de istorie care trebuie să se repete.