//Cladirile cu ,,bulina rosie” – Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, actualizata

Cladirile cu ,,bulina rosie” – Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, actualizata

Conform AMCCRS-Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, lista oficiala a imobilelor din Bucuresti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic a fost actualizata pe 14.11.2019.

Potrivit datelor AMCCRS, in Capitala exista 349 de cladiri incadrate in clasa de risc seismic I (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), 366 de cladiri incadrate in clasa II (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila) de risc seismic si 113 in clasa III (cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante). Numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) a ramas 9. Imobilele consolidate sunt in numar de 95.

Alte 1.557 de imobile (similar cu raportul anterior) se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente, conform normativului P100-92, neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare, iar 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic raman neincadrate in categorii de urgenta sau in clase de risc seismic corespunzatoare.

Cladirile cu ,,bulina rosie”, o investitie profitabila
„Eu am investitii in blocuri catalogate cu risc seismic. Aici este o discutie foarte ampla. Depinde daca si cum a fost facuta expertiza, dar si riscul raportat la randament”, a declarat Badescu, fondatorul companiei de consultanta Freedom Group Real Estate, in cadrul unei emisiuni de specialitate. „Cred ca investitia in asemenea proprietati calificate in categorii de risc, foarte multe situate in centrul Bucurestiului, este una foarte buna din perspectivaa randamentului investitional si chiar a potentialului de apreciere a capitalului”, a mai adaugat acesta.
Desi achizitionarea imobilelor incadrate intr-o categorie de risc seismic pare o decizie imprudenta, astfel de cladiri se transforma in timp in invetitii profitabile si poti cumpara o proprietate la un pret convenabil intr-o zona centrala, in care cladirile au un pret mult mai ridicat de obicei.

Autor: Danila Georgiana