Considerând că poluarea, mai ales cea datorată emisiilor de dioxid de carbon, devine o problemă cotidiană cu care se întâlnesc tot mai mulți oameni, nu e de mirare faptul că soluții din ce în ce mai variate apar pe piață. Mașinile electrice au reprezentat pionieratul în direcția unei vieți mai puțin poluante. Următorul pas înspre un trai cât mai “verde” sunt casele ce încorporează plante în zidurile lor pentru a face ca aerul să fie mai bogat în oxigen, consumând astfel dioxidul de carbon. Ca dovadă, un studiu de piață prevede faptul că din anul 2019 până în 2023 piața de clădiri “verzi” se va bucura de o creștere anuală de 10,26%.
“Citiscape House” din Londra
Conform site-ului celor de la Sheppard Robson, la primăria londoneză a fost propus un proiect de construcție al unui hotel de 5 stele ce va încorpora aproximativ 4000 m² de zid viu în construcția sa. Clădirea ce va avea 11 etaje urmează să demonstreze modul cum domeniul construcțiilor poate fi implicat în rezolvarea unor probleme pertinente precum calitatea aerului, încălzirea globală și poluarea aerului. Fațada clădirii, conform calculelor, va produce într-un an șase tone de oxigen și va elimina din atmosferă 8 tone de dioxid de carbon. În același timp, aceasta va ajuta la reducerea temperaturii din zonă cu până la 5 grade celsius.
,,Sanatheon Vertical City” din Beijing
Sanatheon este un proiect marca Desitecture ce propune un design experimental ce va avea un zid din alge vii. De asemenea, clădirea va mai beneficia de un convertor de biomasă ce va transforma algele în energie. Convertorul împreună cu panouri solare vor furniza energia necesară clădirii, astfel ea devenind independentă din acest punct de vedere. În centrele clădirii se vor afla turbine ce vor ventila aerul pentru ca acesta să poată fi purificat de perdelele ionizatoare din interior, astfel ca aerul poluat din Beijing să poată fi curățat. Conceptul include un sistem împotriva inundațiilor ce va proteja clădirea de acestea.
Interesant de menționat este și faptul că țara noastră este și ea înscrisă în circuitul celor care încearcă să se folosească de domeniul construcțiilor pentru a reda oxigen naturii. Astfel, anul acesta a fost anunțat faptul că orașul Bacău este primul din România care găzduiește o pictură murală care purifică aerul.
Autor: Paul Stefan Chetan