//Cheltuielile proiectului Spitalului Regional de Urgență din Iași cresc semnificativ

Cheltuielile proiectului Spitalului Regional de Urgență din Iași cresc semnificativ

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a luat o turnură financiară neașteptată, devenind mai costisitor decât estimările inițiale. Guvernul planifică să emita o hotărâre pentru a actualiza costurile, cifrate acum la 3,3 miliarde de lei, comparativ cu 2,4 miliarde de lei în 2019, inclusiv TVA. Principala cauză a acestei creșteri este reprezentată de actualizările prețurilor din construcții și modificările semnificative aduse proiectului.

Printre aceste modificări notabile se numără adăugarea unui subsol, creșterea înălțimii clădirii, schimbări structurale majore și chiar includerea unui heliport. Aceste ajustări vizează îmbunătățirea funcționalității și siguranței spitalului.

În plus, proiectul a introdus sisteme noi pentru a face față cerințelor moderne, inclusiv cele mecanice și electrice suplimentare pentru facilități specifice, sisteme de monitorizare a paturilor, sisteme de protecție și de rezervă, precum și tehnologii pentru eficiență energetică și siguranță în sălile de operație. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) coordonează mai multe proceduri legate de acest proiect, inclusiv pregătirea lucrărilor, supervizarea construcției și consultarea pieței pentru o licitație viitoare.

Cu privire la funcționalitatea viitoare a spitalului, estimările proiectantului SRU sunt impresionante. În primul an de funcționare, se preconizează gestionarea a peste 47.500 de internări continue și peste 100.000 de urgențe. Cheltuielile operaționale anuale sunt estimate la peste 70 de milioane de euro, iar personalul va număra 3.000 de angajați.

Dimensiunile spitalului sunt remarcabile, cu o amprentă la sol de 28.025 mp și o suprafață desfășurată de 171.914 mp. Proiectul de hotărâre de guvern indică o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație, subliniind importanța și amploarea acestui proiect pentru sistemul de sănătate regional.

Pentru cei care doresc să fie la curent cu proiectele de construcții din domeniul medical platforma Victa.ro oferă oportunități valoroase pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și pentru a explora proiecte promițătoare din județul tău.

SURSA ARTICOL